Educause2008: How to Redesign a Course for Hybrid Delivery

Hybrid Course - Klik voor grotere versie

Gisteren ben ik bij een interessante preconference geweest met de titel “How to Redesign a Course for Hybrid Delivery“. De beschrijving op de Educause website had de volgende omschrijving: “Participants will learn the principles of good course design and apply them to a traditional, face-to-face course to be delivered as a hybrid (part online, part F2F) course.” Het gaat dus om het aanpassen van bestaande modules naar versies die een online component hebben. Die aanpassing wordt bij University of Maryland aangegrepen om ook een keer goed naar het ontwerp van de course te kijken, daar kan namelijk vaak nog wel het nodige aan verbeterd worden.

Nou kun je dat nooit in een workshop van een paar uur proppen (de preeconference was een ingekorte versie van hun normale workshop), dus is het heel goed dat de twee workshopleiders/sprekers niet alleen vooraf ‘huiswerk’ gegeven had maar ook een heleboel materiaal online beschikbaar gesteld hebben. Dat materiaal kun je ook bereiken als je niet bij de sessie was.

Zonder heel erg op de details in te willen gaan vond ik het heel leuk dat ze zelf zo veel mogelijk het goede voorbeeld gaven. Zo hadden ze bijvoorbeeld een online vragenlijst gemaakt over onze achtergrond en insteek die we voorafgaand aan de preconference ingevuld hebben. De antwoorden daarop werden bij de start teruggekoppeld waardoor we ook van elkaar een beetje een beeld hadden waarom we er zaten. Daarnaast maakten ze een onderscheid tussen hun rol als ‘workshopleider’ en hun ‘meta-pet’ (ze hadden ook een pet bij zich daarvoor overigens) waarbij ze dan een stapje terug deden en keken naar de manier waarop ze ons nu opdrachten lieten doen.

Ook heb ik respect voor het feit dat ze ook de nodige eisen aan de docenten die de training volgen bij de University of Maryland en die voor de eenmalige grant van $1500 in aanmerking willen komen. Een van de dingen is het presenteren van hun ontwerp aan andere collega’s en het laten opnemen daarvan.
Die filmpjes worden dan niet verstopt achter een wachtwoord zodat niemand anders ter wereld ze kan zien, nee ze zijn gewoon beschikbaar via iTunes U (iTunes nodig!) zodat iedereen ze kan zien.

Een goed begin van de conferentie.