Flauw – maar leerzaam

 Gepubliceerd door om 07:00  Algemeen
nov 302007
 
geen upload - Klik voor grotere versie

Gisterenavond was ik een paar uur niet online. Komt wel eens vaker voor gelukkig, maar in die paar uur was er iemand die het nodig vond om aan te tonen dat de poll-plugin van Nucleus, die ik o.a. hier gebruikt heb, nogal zwak beveiligd is. Vanwege de keuze van de maker voor een nogal compacte opslag van de data wordt er niet bijgehouden van wie elke stem afkomstig is, alleen het aantal stemmen. Of iemand al gestemd heeft wordt uitsluitend via een cookie op de computer van die persoon bijgehouden. Dat betekent dat als je zorgt dat je het resultaat instuurt via een script waarbij er geen cookie wordt opgeslagen je onbeperkt kunt stemmen en heel snel achter elkaar kunt stemmen.
Veiliger was geweest als de poll-plugin in ieder geval ook het IP-nummer van de stemmers in de database bij zou houden. Dan kan het script namelijk (ook) op basis daarvan kijken of je een tweede keer wilt stemmen.

Is natuurlijk pas een probleem als iemand het de moeite waard vind om een poll te verzieken. En gisterenavond had ik zo iemand op bezoek. Flauw, kan gebeuren, live goes on.

Leerzaam was overigens dat ik om de score te herstellen tot dat wat ik een paar uur eerder had zien staan moest zien te ontdekken hoe de informatie over de vragen én het aantal reacties in deze string opgeslagen was:
“YTo2OntzOjY6IkhELURWRCI7aToxO3M6NzoiQmx1LXJheSI7czoxOi
IwIjtzOjM1OiJDb21iaW5hdGllc3BlbGVyIChIRC1EVkQgKyBCbHUtc
mF5KSI7aTozO3M6MTY6IkVudGVydGFpbm1lbnQgUEMiO2k6MTMxO3M6
MjU6IklrIHpvdSBoZXQgbm9nIG5pZXQgd2V0ZW4iO2k6NjtzOjE1OiJ
JayBob2VmIGdlZW4gSEQiO2k6NTt9″

Ik weet niet of ik de moeite ga nemen om de plugin aan te passen zodat voortaan IP-nummers worden bijgehouden, maar ik heb de poll voor nu in ieder geval maar even dichtgegooid.

Gevolgen voor Google Maps experiment
Vervelender vond ik dat dit ook gevolgen leek te moeten hebben voor het Google Map experiment. Lees verder….

Deel dit bericht:
nov 292007
 
Google Maps mijn locatie - Klik voor grotere versie

Als het werkt is het een handige feature: de mobiele versie van Google Maps, dus de versie die je o.a. op een Pocket PC of Windows Mobile telefoon kunt installeren, gebruikt de informatie over de locaties van de verschillende zendantennes van het GSM netwerk om ongeveer te bepalen waar jij bent. Dan heb je dus geen GPS ontvanger meer nodig om jezelf terug te vinden op die Google kaart.
Klinkt een beetje als wat ze op tv in CSI en zo doen en dus eng (weet Google dan ook al waar je bent?). In dit filmpje van Lee Lefever wordt echter uitgelegd hoe e.e.a. werkt.

De Google Maps Mobile applicatie is beschikbaar in het Nederlands, maar het is mij niet duidelijk of de feature ook al in Nederland hoort te werken. Ik kom niet verder dan de melding “Uw huidige locatie is momenteel niet beschikbaar”. Het is sowieso een toepassing die ik niet vaak zal gebruiken aangezien bij het voor de eerste keer opstarten uitdrukkelijk gewaarschuwd wordt voor het feit dat de toepassing erg veel dataverkeer veroorzaakt en dat je dat dus alleen moet doen als je een onbeperkt dataplan hebt. En voor zover ik weet hebben wij dat niet.

Deel dit bericht:

Samenwerken aan een Google Map – #2

 Gepubliceerd door om 06:55  Geocoding
nov 292007
 
Google Maps - Klik voor grotere versie

Gisteren schreef ik over de mogelijkheid om bij een Google Map die je aanmaakt aan te geven wie hem mag wijzigen. Ik heb toen bij deze kaart de optie “Iedereen mag deze kaart bewerken” actief gemaakt.
De screenshot toont de huidige versie van de kaart met een zestal toevoegingen van werkplekken. Bewerken is nog steeds mogelijk.

Wat me wel al opgevallen was is dat het blijkbaar ook mogelijk is om de titel van de pagina aan te passen. Ook dat is iets wat niet direct logisch is als je het als een “voeg je eigen info toe” wiki wilt gebruiken.

Deel dit bericht:

Samenwerken aan een Google Map

 Gepubliceerd door om 09:30  Geocoding
nov 282007
 
Samenwerken aan Google Maps - Klik voor grotere versie

Nóg een Google Maps gerelateerd bericht: je kunt nu ook anderen toestemming geven jouw Google Maps te bewerken. Je kunt individueel mensen uitnodigen of gewoon de kaart voor iedereen beschikbaar maken. Je klikt op de link “Samenwerken” die je bij het bewerken van de kaart zie en je kunt instellen wie edit-toegang krijgt.
Zelf proberen?
Ik heb de samenwerken optie met de keuze “Iedereen mag deze kaart bewerken” actief gemaakt voor deze kaart waar ik nu een marker voor mijn werkplek toegevoegd heb. Als je ingelogd bent met een Google account (helemaal anoniem kan het helaas niet) dan zie je een “Bewerken” knop. Je kunt dan een marker toevoegen voor je eigen werkplek.

Nog geen wiki
Het is zeker nog geen wiki voor kaarten. Anderen kunnen namelijk ook jouw markers wijzigen of verwijderen. En hoewel er wel bijgehouden wordt wie de laatste wijziging heeft doorgevoerd, is het niet mogelijk om te zien wat anderen gewijzigd hebben of om wijzigingen ongedaan te maken.

Deel dit bericht:
 Reacties uitgeschakeld voor Samenwerken aan een Google Map  Tags:
nov 282007
 
ALDI en Mediamarkt

In Nederland is Sinterklaas traditioneel het feest voor de kinderen terwijl Kerst het feest van de grotere pakjes is. En afgaande op de advertenties die me op het moment om de oren vliegen ziet het er naar uit dat de High Definition leveranciers dit jaar met kerst toch een serieuze poging doen om het sterk gestegen aantal LCD TV’s te voorzien van content die ook daadwerkelijk gebruik maakt van dat groter aantal pixels.
Als zowel de ALDI (Blu-Ray + HD-DVD speler ingebouw in een ‘entertainment PC’ voor 899 euro) als MediaMarkt (diverse apparaten vanaf 299 euro) hier op in zetten, dan is dat voor mij een teken dat het offensief begonnen is.
Opvallen wel overigens dat beiden nog geen keuze tussen een van de twee formaten gemaakt hebben. MediaMarkt biedt zowel Blu-ray als HD-DVD als combinatiespelers (die beide formaten afspelen) aan en ook de ALDI entertainment PC speelt beiden af.

Opvallend ook is dat de goedkoopste HD-DVD speler bij de MediaMarkt 299 euro kost, terwijl de goedkoopste Blu-ray speler 499 euro moet kosten. En dat terwijl aan de HD-DVD kant alleen Toshiba als leverancier in het krantje staat met aan de Blu-ray kant apparaten van Samsung, Sharp, Panasonic, Pioneer en Sony.
Grappig ook dat het verschil tussen de combinatiespeler van LG met zijn 799 euro en de PC van de ALDI met zijn 899 euro zo klein is.
Oh, en gelukkig spelen de spelers, in ieder geval volgens de specs, ook nog gewoon DVD’s en CD’s af. Daar heb ik namelijk ook nog wel een stapeltje van liggen.

Ik moet eerlijk bekennen dat nog niet weet waar ik voor zou kiezen (of kies). Weet jij het wel al?

Waar ga jij voor deze kerst?

Keuze Stemmen %
HD-DVD 1 5.9
Blu-ray 0 0
Combinatiespeler (HD-DVD + Blu-ray) 3 17.6
Entertainment PC 2 11.8
Ik zou het nog niet weten 6 35.3
Ik hoef geen HD 5 29.4
Totaal aantal stemmen:17
Deel dit bericht:
nov 282007
 
Web 2.0 - Klik voor grotere versie

Op de website van Spark Media Solutions staat een overzicht van de wijze waarop je zo optimaal mogelijk gebruik maakt van Web 2.0 tijdens je live conferentie. Ik moet bekennen dat ik niets nieuws in gelezen heb, maar het was helemaal niet verkeerd om het allemaal eens op een rijtje gezet te zien. Dus als je voornemens bent een conferentie te organiseren zou ik het zeker even lezen. En als je niet online lezen houdt kun je het natuurlijk ook gewoon even printen (PDF!) ;-) (getipt via Yahoo! videoblogging groep)

Deel dit bericht:
 Reacties uitgeschakeld voor Optimaal Web 2.0 gebruik tijdens conferenties  Tags:

Topologie via Google Maps

 Gepubliceerd door om 06:38  Geocoding
nov 282007
 
Topologie laag - Klik voor grotere versie

Google Maps heeft weer eens een aanpassing ondergaan. Er is nu een ‘topologie’-laag toegevoegd. De weergave van de kaarten doen me meteen weer aan ‘vroeger’ denken, ik neem trouwens aan dat dit soort kaarten nog steeds in menig klaslokaal hangen. De knop voor de topologie-laag (‘terrein’) vervangt de knop voor de gemengde weergave die daar eerst zat. Die gemengde weergave is nog steeds aanwezig, die zet je nu aan door een vinkje in een popupje dat verschijnt als je op de Satelliet knop wilt drukken (wat zouden GUI experts hier van vinden?)

Voor ons land (vooral plat) zijn de kaarten niet zo interessant, voor landen en plekken met wat meer variatie, zoals deze kaart van Vancouver voegt het meer toe omdat je dan kunt zien waar die bergen die je op de foto ziet die ik op de kaart geplaatst heb staan. Grappig vond ik dat ze op de foto direct aan de overkant van het water lijken te staan terwijl er volgens de topologie-weergave toch nog wel wat ruimte tussen zit.

Wat me ook opviel was dat er nogal wat verschil zit tussen het detailniveau van de drie weergaven. De topologie-weergave is veel minder gedetailleerd dan de ‘Kaart’-weergave en zelfs de ‘Satelliet’-weergave van een willekeurige plaats is gedetailleerder.

satelliet - Klik voor grotere versie Kaartweergave - Klik voor grotere versie
Deel dit bericht:

Nu ook SnagIt 7.25 gratis

 Gepubliceerd door om 07:07  Tools
nov 272007
 
gratis - Klik voor grotere versie

Na de gratis licentie op Camtasia Studio versie 3 biedt TechSmith nu ook een gratis licentie voor SnagIt 7.2.5. Je hoeft alleen maar de versie te downloaden en te registreren.
* downloaden SnagIt 7.2.5
* aanvragen licentiesleutel

Net als bij Camtasia Studio is het een oude versie en het prijsverschil met de meest recente versie 8.2 is een stuk kleiner. Voor onderwijsinstellingen is een volledige versie zo’n 30 euro inclusief BTW, maar daar kun je nu dus nog zo’n 10 euro vanaf halen door eerst deze versie te installeren en registreren en dan voor een upgrade licentie te kiezen.

Ondanks de interessante features heeft ook de trial versie van versie 8 het niet lang uitgehouden op mijn laptop. Op de een of andere manier was het voor mij toch gewoon een overbodig uitgebreid pakket. Voor een gemiddelde screenshot gebruik ik nog steeds (deed ik al bij versie 1.0) PaintShop Pro.
Maar goed, wil je er mee aan de slag dan heb je nu dus een mogelijkheid erbij.

Deel dit bericht:
 Reacties uitgeschakeld voor Nu ook SnagIt 7.25 gratis  Tags: