Audio v.s. Video

 Gepubliceerd door om 23:12  Algemeen
nov 302006
 

Ik weet niet hoor, maar alle positieve gevoelens ten opzichte van video ten spijt merk ik wel dat nu ik het druk heb en dus ook in de trein zit te werken, al mijn video-abonnementen in iTunes er maar bekaaid afkomen. Of het nu Joanne Colan, Cali Lewis of zeFrank is, iTunes heeft van ze allemaal al een keer aangegeven dat het gestopt was met updaten omdat ik al een tijdje niet meer keek (en of ik toch weer verder wilde updaten). Ook dl.tv met Patrick Norton en Robert Heron moet het even zonder mij als kijker doen.
De reden is simpel: iTunes op Windows kan er niet voor zorgen dat de video bovenop blijft en daardoor is een video kijken terwijl je aan een Word-document zit te werken niet handig. En dus wint voorlopig de feed van Mashuptown het van al die interessante video’s.

 Reacties uitgeschakeld voor Audio v.s. Video  Tags:

Preview via AJAX

 Gepubliceerd door om 22:53  XML
nov 302006
 

Een van de dingen die ontbreken in de standaard-versie van Nucleus is een preview-optie voor reacties.
Onhandig voor hier op de site was ook dat er twee plugins zijn die op de server de ingevoerde code onder handen nemen voordat deze in de database opgeslagen wordt. De eerste vervangt de smilie-tekens die je kunt gebruiken door de HTML-code die de afbeeldingen laat zien en de tweede vervangt de Wiki-code die je kunt gebruiken in de reacties.
Er was wel een commentpreview-plugin, maar die kende natuurlijk mijn Wiki-code plugin niet en ik kreeg die ook niet meteen aan het werken. Dus ging ik zelf aan de slag.
Ik had al wat ervaring opgedaan met AJAX (Javascript + XML) voor het zoekvenster rechtsboven in de voorpagina (waar het zoeken begint zodra je begint te typen) en wilde dat ook voor de comment-preview. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Preview via AJAX  Tags:

Video’s OWD2006 online

 Gepubliceerd door om 22:37  Onderwijs
nov 292006
 

Het heeft even geduurd, maar de video’s die gemaakt zijn tijdens de SURF Onderwijsdagen 2006 staan online:

De links voeren allemaal naar hoge kwaliteit WMV-streams (Mediaplayer nodig).
Mijn favoriet in het rijtje is nog steeds de presentatie van Oblinger. Niet eens zo zeer om de inhoud maar ik vind het een prettig mens om naar te luisteren.

 Reacties uitgeschakeld voor Video’s OWD2006 online  Tags:

Leren met video

 Gepubliceerd door om 07:02  Media
nov 292006
 
“Hierbij willen wij graag de wiki Video2Learn onder jullie aandacht brengen en een oproep doen mee te helpen de wiki te vullen met eigen artikelen, weetjes, tips, handleidingen, projecten, interessante software, good practices. Kortom alles wat je maar in huis hebt op het gebied van streaming video, zowel technisch als didactisch.
Video2Learn is door Natascha Lubberding en Harriët Damen opgestart om de volgende reden: wij willen graag 1 plek creëren waar iedereen terecht kan die meer wil weten over de toepassing van streaming video in het onderwijs. Op dit moment is veel interessante informatie verspreid over de instellingen en daardoor slecht (of zelfs on)vindbaar. Wij willen die kennis en informatie verzamelen en publiceren.”

Ik zou niet geloofwaardig overkomen als ik hier alleen positief op zou reageren. Ik heb mijn verwachtingen wat betreft het gebruik van wikis voor het spontaan tot stand laten komen van spontane kennisdeling flink bijgesteld. Een zo’n oproep gaat er nu echt niet voor zorgen dat er een levendige community ontstaat van mensen die die wiki gaan vullen en onderhouden.
En de wiki is nu nog erg leeg en kaal. Dat betekent dat er blijkbaar vanuit gegaan wordt dat we starten met brengen voordat we kunnen halen. Ook geen veronderstelling waarvan ik verwacht dat die gaat werken.
Maar wellicht geeft de mail waar ik bovenstaande tekst uit genomen heb gewoon een verkeerd beeld. Natascha en Harriët werken allebei voor het ICLON en dat zijn de mensen achter de e-learning themasite. En daar is aangetoond dat het mogelijk is maandelijks steeds weer mensen te vinden die bereid zijn een bijdrage te schrijven voor de site. Als ze voor de video-wiki actief mensen weten te benaderen én er zelf ook zoveel energie in willen steken als voor een “gewone” site, dan zie ik deze wiki nog wel uitgroeien tot die centrale plek over streaming video.
Eens kijken hoe lang het duurt voordat mijn edits van gisterenavond van deze lijst verdwenen zijn.

Werking van Skype toegelicht

 Gepubliceerd door om 06:46  Internet
nov 292006
 

Ik vind “Lab Rats” nog geen show waar ik denk vaak naar te gaan kijken, dit is me té geekie, maar de uitleg over de werking van het tot stand komen van een Skype-verbinding in aflevering 52 was interessant genoeg om hem helemaal af te kijken.
En het laat ook zien dat het wel helpt als je een beetje kunt tekenen op het moment dat je een Wacom gebruikt.

Fronter

 Gepubliceerd door om 06:40  QTI
nov 292006
 
“Vanaf versie 71 welke in januari 2007 wordt verwacht, zal Fronter volledig zijn bijgewerkt op het gebied van de internationale standaarden. Enkele uitgelicht:
* SCORM 2004, Fronter zal SCORM 2004 verder gaan ondersteunen door middel van een nieuwe SCORM speler. Deze Icodeon speler ondersteunt het grootste deel van de SCORM 2004 aanbevelingen.
* iCal import, hiermee wordt een veel gevraagde ondersteuning geboden voor agenda import.
* e-portfolio, Met de eerste stap in deze nieuwe standaard zal het exporteren van het portfolio volgens de standaard mogelijk worden.
* Metadata volgens IEEE, hiermee zal ook het Nederlandse content zoekprofiel nog verder worden ondersteund.
* IMS-QTI zowel de bestaande versie 1.2 als de nieuwe versie 2.1, daarmee is Fronter een van de eerste ELO’s in Nederland welke versie 2.1 ondersteund en daarmee integratie met bekende toetsprogramma’s verder vergroot.”

(bron)

Productaankondigingen van leveranciers die betrekking hebben op het ondersteunen van leertechnologie-afspraken neem ik altijd met meer zout dan dat bij een gemiddelde maaltijd gezond voor me zou zijn. Er zit namelijk vaak nogal wat ruimte tussen de marketing en de praktijk. Toch is zo’n aankondiging genoeg reden om nieuwsgierig te worden. Want uiteraard zou ik met name de QTI import/export wel eens aan de tand willen voelen. En, zover ik weet is Fronter hiermee sowieso de eerste ELO in Nederland die ondersteuning voor QTI 2.1 aankondigt. Nu maar hopen dat dit een “als het eerste schaap over de dam is” vervolg krijgt. En er zal natuurlijk ruimte geboden moeten worden voor de leveranciers om die uitwisselbaarheid met anderen te testen, zoals voor contentpackaging en e-portfolio al gebeurt.
Getipt door ICT-in-onderwijs Nieuws.

 Reacties uitgeschakeld voor Fronter  Tags:
nov 282006
 

JISC (Joint Information Systems Committee) is de tegenhanger van SURF in het Verenigd Koninkrijk. JISC investeert in elektronisch toetsen middels financiering van een groot aantal projecten. En die projecten hebben ze op een rijtje gezet op deze pagina. Hij werkt niet echt lekker in Firefox, maar er is ook een PDF-versie beschikbaar.
Ik vrees dat het maar een beetje helpt bij het krijgen van overzicht want de links leiden weer naar nieuwe overzichten en nog een heleboel meer links en sites. Nou ja, is natuurlijk ook een beetje een luxeprobleem.

 Reacties uitgeschakeld voor Overzicht van e-Assessment activiteiten van JISC  Tags:

Live meekijken met John de Mol

 Gepubliceerd door om 16:51  Media
nov 282006
 

Morgenmiddag, 29 november van 14.00 uur tot 15.00 uur interviewen leerlingen van drie middelbare scholen John de Mol. Dit in het kader van het project “Expert op Afstand“. En morgen kun je live meekijken met de sessie.
Zoals altijd bij live-streams van SURFnet heb je Windows Mediaplayer (Windows, Mac) nodig. Als je dat hebt, dan is het voldoende om op deze link te klikken om morgen de uitzending te starten. Heb je morgen geen tijd, geen probleem, sessies worden ook opgeslagen in het archief.
Getipt door ICT op School.

 Reacties uitgeschakeld voor Live meekijken met John de Mol  Tags:

Yes!

 Gepubliceerd door om 08:38  Hardware
nov 282006
 

Hij doet het weer, zonder verlies van data of herinstallatie. Nu eerst de backup bijwerken zodat die weer tot vandaag alle bestanden bevat.
Drie weken op vakantie zonder is prima, maar werk proberen te doen op een andere laptop is knudde. Het kostte me zondagavond een uur om ongeveer de juiste instellingen te krijgen voor het opnemen van een aflevering van de EduKast.

Vol verwachting klopt ons hart?

 Gepubliceerd door om 06:41  Onderwijs
nov 272006
 
“De Open Universiteit Nederland begint dinsdag 5 december 2006, niet helemaal toevallig op de dag van Sinterklaas, met het gratis ter beschikking stellen van zelfstudiemateriaal via internet. Door dit initiatief kan een breed publiek kennis maken met hoger onderwijs en eenvoudig (gratis en via internet) leerervaringen opdoen.”

(bron)

Weet je wat ik dit jaar van de Sint wil mama? Een compacte cursus “Starten met programmeren”!

 Reacties uitgeschakeld voor Vol verwachting klopt ons hart?  Tags: