Naar Antwerpen

 Gepubliceerd door om 07:24  Algemeen
jun 302005
 

Ik ben de rest van de dag offline. Het is weer tijd voor ons jaarlijkse afdelingsuitje. We gaan naar Antwerpen. De rest van het programma is “geheim”. Wat we weten is dat “Het programma is dit jaar deels aanbod- en deels vraaggestuurd, leerzaam, interessant, cultureel, ludiek, spannend met de volgende kenmerken:
* het ochtendprogramma heeft een studieus karakter met een bezoek aan een buitenlandse Hogeschool;
* het middagprogramma heeft een speels-cultureel karakter;
* het avond programma heeft een spiritueel-culinair karakter;”
Ik neem dus aan dat we vanochtend eerst bij de Hogeschool van Antwerpen langs gaan, vanmiddag een speur-/wandeltocht door Antwerpen moeten uitvoeren en vanavond gaan eten in een omgebouwde kerk of zo (is overigens maar een gok).
Anyway, als je vandaag in Antwerpen bent en een groep van zo’n 30 Hollanders voorbij ziet/hoort komen dan was je vooraf gewaarschuwd.

SURF en DU stoppen met Espelon

 Gepubliceerd door om 10:43  Onderwijs
jun 292005
 
“Espelon heeft hard gewerkt om de doelstellingen te realiseren. Voor een groot deel is dat gelukt en vele betrokken partijen blijken buitengewoon tevreden over de afgelopen periode. Het aanbod aan onderwijsmateriaal is breed en divers, de uitlevering ervan stabiel en betrouwbaar. Actualisatie heeft plaatsgevonden en docenten zijn bij elkaar gebracht.
Er is echter geen zicht op spoedige financiële zelfstandigheid. Daarom zien de aandeelhouders SURF en de Digitale Universiteit zich genoodzaakt Espelon in 2006 niet voort te zetten.”

(bron)

Toen Espelon drie jaar geleden opgericht werd was een voorwaarde dat ze na drie jaar financieel zelfstandig zouden zijn, per 2006 dus. Omdat die doelstelling niet gehaald wordt, wordt er stevig ingegrepen. Ik hoop dat er ook gekeken wordt naar het waarom van het mislukken hiervan. Want er komt gegarandeerd wel weer een nieuw plan voor het stimuleren van het uitwisselen van onderwijsmaterialen (sommige dingen zijn onvermijdelijk) en dan is het wel zo handig te weten wat je anders moet doen.

 Reacties uitgeschakeld voor SURF en DU stoppen met Espelon  Tags:

Red de NPS!

 Gepubliceerd door om 20:47  Algemeen
jun 282005
 
“Het kabinet heeft vrijdag 24 juni besloten tot opheffing van de NPS als onderdeel van een nieuw plan voor de publieke omroep vanaf 2008. De NPS is daar verbijsterd over. De toekomst van tal van zeer gewaardeerde publieke programma’s staat op het spel.
Onacceptabel en onbegrijpelijk!”

(bron)

Als ouder van twee kinderen die elke dag Sesamstraat kijken en straks (hoop ik) ook Het Klokhuis, heb ik natuurlijk voldoende reden om een handtekening achter te laten. Maar ook omdat je het hebt over hét onderdeel van de publieke omroepen waar je van kunt verwachten dat ze kwaliteit maken met programma’s als bijvoorbeeld NOVA, Andere Tijden, Zembla vind ik dat een overheid zotte dingen aan het doen is als ze daar mee gaan rotzooien. Afblijven dus!

Nou zal een bericht hier op mijn weblog waarschijnlijk niet zo veel impact hebben, ik hoop dat ook dat een paar van de grote bloggers (met veel bezoekers) het bericht en de actie willen oppikken. De nieuwe media moeten toch kunnen helpen dit lid van de ‘oude’ media te redden!

PCM v.s. de NOS over KaZaA

 Gepubliceerd door om 20:30  Internet
jun 282005
 
“Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat makers van muziek- en film-uitwisselings-programma’s zoals KaZaA kunnen worden aangeklaagd in verband met inbreuk op het auteursrecht dat op de uitgewisselde films en muziekbestanden kan rusten.”

(bron)

De titel van het PCM bericht luidt: “Makers p2p-software wel strafbaar volgens VS” en daarmee is hij onjuist. Het NOS-journaal (dat van 20:00 uur) had het warempel wel begrepen en legde uit dat het betekende dat ze “vervolgbaar” waren, maar dat dat nog lang niet betekende dat ze dan ook veroordeeld zouden worden. Ze lieten Philip zelfs vertellen dat het een haast bij voorbaat verloren gevecht was aangezien er steeds nieuwe en andere software voor P2P komt en er vaak geen officiële, eenvoudig aan te klagen, bedrijven achter zitten. Lees verder….

Handige dozen

 Gepubliceerd door om 19:35  Internet
jun 282005
 
“Vanaf vandaag biedt TPG Post alle gebruikers van eBay.nl en Marktplaats.nl de mogelijkheid om PrePaid verzenddozen aan te schaffen via beide sites. Op deze manier wordt het veel eenvoudiger om pakketten te versturen binnen Nederland. De PrePaid verzenddozen zijn voorgefrankeerd en verkrijgbaar in drie verschillende formaten. TPG Post levert de dozen gratis bij de gebruikers thuis of op kantoor af. Deze kunnen de dozen vervolgens afgeven bij het Postkantoor of een TPG Post Servicepunt.”

(bron)

Handig en slim. Want het aanbieden van spullen via ebay is moeilijk als je niet precies weet wat het verzenden gaat kosten. En als je daar nog geen ervaring mee hebt, dan begin je er vaak niet aan. Nu kun je een redelijk bedrag (< 7 euro voor pakjes tot 5 kilo) in rekening brengen zonder écht grote verkoper te zijn (al moet je er natuurlijk wel 10 tegelijkertijd aanschaffen).
Dat het goedkoper kan blijkt wel uit bijvoorbeeld de prijzen die deze online winkel (waar ik zelf goede ervaringen mee heb) in rekening brengt.

 Reacties uitgeschakeld voor Handige dozen  Tags:
jun 282005
 

Het duurt nog even voordat het zover is (15 en 16 november 2005), maar je kunt je vanaf vandaag aanmelden voor de SURF Onderwijsdagen 2005. Vooraf wat betreft preconferenties heb je natuurlijk nu nog ruime keuze.
Ik zou natuurlijk reclame kunnen maken voor preconferentie P1, maar als je vaste lezer van dit weblog bent, dan hoor je waarschijnlijk niet bij de doelgroep voor de workshop. Maar, mocht je nou een aantal collega’s hebben die nog helemaal niets van weblogs weten en nog geen idee hebben wat ze er mee zouden moeten, dan is nu je kans om hen op die workshop te wijzen! ;-)
Update: Zie ook de trackback van Wilfred Rubens!

Levende Taxonomieën

 Gepubliceerd door om 07:30  Leertechnologie
jun 282005
 
“The Living Taxonomy Project is a collaborative effort aimed at creating a global set of open source, standards-based taxonomies for education. The purpose of these taxonomies will be to provide a free cataloging structure for the collection and sharing of education materials around the world.”

(bron)

Via elearninspace kwam ik bij het Living Taxonomy Project. Ze hebben op het moment drie taxonomieën in beheer, maar hopen dat het er meer worden. Jammer vind ik dat de keuze van gebruikte technologie ter ondersteuning van de site wat ondoordacht is. Ze maken namelijk gebruik van een wiki, en dat is niet zondermeer een goed idee. Lees verder….

Microsoft en RSS: goed of slecht?

 Gepubliceerd door om 07:07  Internet
jun 272005
 

Tja, ik weet het, het is eigenlijk raar dat het het eerste ik waar ik aan denk (maar ik ben zeker niet de enige) als ik me bij het nieuws dat Microsoft stevig gaat inzetten op RSS in Longhorn. De post bij Frank-ly geef een goed en beknopt overzicht van het nieuws en de geplande uitbreidingen. Als je meer tijd hebt dan is het bekijken van de channel 9 video (bijna een uur!) zeker de moeite waard.
Wat betreft de vraag of dit goed of slecht is? Ik ben er nog niet uit. Natuurlijk, ze doen het allemaal op de nette manier, alle uitbreidingen zijn voor iedereen toegankelijk etc. en iedereen zou die zo verzonnen kunnen hebben. Maar het zit me gewoon niet lekker als iemand zegt: “Kijk dit is een coole oplossing, maar we misten dit en dit en dit en dat hebben we er alvast even aan toegevoegd om het nóg cooler te maken”. Dat deden ze ook met HTML en daar zijn we zeker niet beter van geworden.

Ook de DU nu aan de RSS

 Gepubliceerd door om 23:45  Onderwijs
jun 262005
 

Dat RSS doorgebroken is hoef ik jullie niet meer uit te leggen. Niet alleen Microsoft heeft RSS ontdekt, ook de Digitale Universiteit biedt een RSS-feed met nieuws aan. Handig.

 Reacties uitgeschakeld voor Ook de DU nu aan de RSS  Tags:

Hoe goed moet online video zijn?

 Gepubliceerd door om 23:38  Internet
jun 262005
 

De afgelopen weken kwam ik wat vaker dan daar voor berichten tegen over het online gebruik van video van presentaties en conferenties.
Fred heeft Gnomedex online gevolgd en vraagt zich af of het ook iets is voor Nederlandse events. Frank heeft op Frank-ly al de nodige ervaring met het online plaatsen van eigen gemaakte filmpjes en zoekt naar de grenzen van wat vanuit de zaal mogelijk is. Computable besteedde in hun uitgave op papier uitgebreid aandacht aan het eigen Symposium Vekenningsinstituut Nieuwe Technologie – Implementing the future, dat zij voor het eerst live gestreamd hebben. SURFnet heeft al langer ervaring met het live streamen van events, zoals bijvoorbeeld de SURFnet Relatiedagen 2004.
Mijn eigen filmpjes (zoals bijvoorbeeld hier te vinden of anders hier) zijn wat dat betreft maar amateurfilmpjes. Maar het roept bij mij wel een vraag op. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Hoe goed moet online video zijn?  Tags: