Hoe goed moet online video zijn?

De afgelopen weken kwam ik wat vaker dan daar voor berichten tegen over het online gebruik van video van presentaties en conferenties.
Fred heeft Gnomedex online gevolgd en vraagt zich af of het ook iets is voor Nederlandse events. Frank heeft op Frank-ly al de nodige ervaring met het online plaatsen van eigen gemaakte filmpjes en zoekt naar de grenzen van wat vanuit de zaal mogelijk is. Computable besteedde in hun uitgave op papier uitgebreid aandacht aan het eigen Symposium Vekenningsinstituut Nieuwe Technologie – Implementing the future, dat zij voor het eerst live gestreamd hebben. SURFnet heeft al langer ervaring met het live streamen van events, zoals bijvoorbeeld de SURFnet Relatiedagen 2004.
Mijn eigen filmpjes (zoals bijvoorbeeld hier te vinden of anders hier) zijn wat dat betreft maar amateurfilmpjes. Maar het roept bij mij wel een vraag op.
Hoe goed moet een online film/verslag zijn?
Ik vond de kracht van de filmpjes op Frank-ly juist dat het zo low-tech te realiseren is/was. Webcam op laptop en klaar.
De opnames die ik met mijn fototoestel maak zijn voornamelijk bewegende foto’s met geluid. Het kan niet te lang zijn, dus geen hele sessie, want dat past niet op het kaartje, geluid zal nooit perfect zijn, maar het geeft een indruk, zoals een foto dat ook doet.
Bij mensen als Bradley Wheeler wilde ik het accent van de beste man overbrengen, en dat kan nou eenmaal niet met een foto. Op andere weblogs zie je filmpjes van ongeveer 30 seconden met een uitspraak van een persoon, zoals bijvoorbeeld hier bij Ton.
En ik vind het wel wat hebben. Het is niet zo gepolijst, heeft geen handen vol geld gekost, recht uit het hart. Een beetje zoals een weblog vaak staat ten opzichte van andere ‘professionele’ media.

Hoewel professionele streams van evenementen wat mij betreft zeker mogen, graag zelfs, het zal meestal voornamelijk een kwestie van geld zijn, hoop ik dat het gebruik van video en audio door webloggers bij het ‘schrijven’ over gebeurtenissen en evenementen zal blijven groeien. Het voegt toe aan de mix van informatie waar je uit kunt kiezen.

Het helpt als blogger én evenement op elkaar afgestemd zijn, dan is het resultaat optimaal, maar laten we inderdaad niet proberen de beeld/geluids-kwaliteit van de dure professionals te evenaren.

Wat tips voor een organisatie die dit optimaal wil ondersteunen:

* Projectieschermen die van achteren belicht worden zijn moeilijk te filmen/fotograferen.
* Zorg voor goede belichting van de spreker.
* Zorg voor ruim voldoende verlengkabels met 220V in de zaal.
* Wifi kan afleidend zijn omdat mensen dan andere zaken gaan doen dan naar de spreker luisteren, het is echter de vraag aan wie dat dan ligt. Wifi is echter ontzettend handig om de video meteen te kunnen streamen/uploaden.
* Zorg voor goede akoestiek en/of versterking zodat het zonder extra microfoon opnemen van de presentatie mogelijk wordt/is.