PCM v.s. de NOS over KaZaA

“Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat makers van muziek- en film-uitwisselings-programma’s zoals KaZaA kunnen worden aangeklaagd in verband met inbreuk op het auteursrecht dat op de uitgewisselde films en muziekbestanden kan rusten.”

(bron)

De titel van het PCM bericht luidt: “Makers p2p-software wel strafbaar volgens VS” en daarmee is hij onjuist. Het NOS-journaal (dat van 20:00 uur) had het warempel wel begrepen en legde uit dat het betekende dat ze “vervolgbaar” waren, maar dat dat nog lang niet betekende dat ze dan ook veroordeeld zouden worden. Ze lieten Philip zelfs vertellen dat het een haast bij voorbaat verloren gevecht was aangezien er steeds nieuwe en andere software voor P2P komt en er vaak geen officiële, eenvoudig aan te klagen, bedrijven achter zitten.
Ook grappig was de (ingeplande want ook in het 6 uur journaal aanwezige) opmerking van Philip Freriks dat je aan de rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof kon zien dat ze veel verstand van de zaak hadden. Die rechters poseerden uitgebreid voor de camera’s en de ene was nog grijzer en verschrompelder dan de ander.

De conclusie van het journaal bleef een beetje in het luchtledige hangen. Er werd gezegt dat ook het betaald downloaden geen concurrent was, want hoe goedkoop moest je het maken om te concurreren met gratis. De enige oplossing leek te zijn het legaal gratis laten downloaden, en de enige vraag was dan wie dat moest gaan betalen.
OK, en dus?

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Ton Zijlstra
16 jaren geleden

De Volkskrant maakte het nog bonter met de kop "Hof stelt piratensoftware strafbaar". Even p2p als piratensoftware neerzetten. Maar ja, nuance past natuurlijk niet in een kop. Lekker objectief, zoals het de journalistiek betaamt.

Ton
Ton
16 jaren geleden

Al klopt die kop strikt genomen wel met de uitspraak van het hof: als je de software bewust voor illegale dingen promoot dan kun je aansprakelijk worden gesteld.

Pierre
16 jaren geleden

Ja, maar als je die redenering volgt zjin we allemaal ‘strafbaar’ (…als we illegale dingen promoten..)

Pierre
16 jaren geleden

Ook de edusite is gegaan voor de smeuïge kop: Amerikaans Hooggerechtshof: ‘p2p file-sharing is illegaal’

Gideon
16 jaren geleden

Dit soort extreme koppen bewijst alleen maar dat de redactie geen verstand heeft van de onderwerpen.

http://news.com.com/Grokster+and+the+

Geeft een goede samenvatting van wat de gevolgen hiervan zijn voor de USA.