De cyborg komt dichterbij…

 Gepubliceerd door om 23:38  Tools
feb 282005
 
“John Donoghue, hoofd van afdeling neurowetenschappen van de Brown University en tevens de stichter van de cyberkinetics, heeft met succes in samenwerking Gerhard Friehs, de neurochirurg van Brown University, een verbeterde techniek ontwikkeld zodat men met behulp van gedachten een computer kan besturen.”

(bron)

Na het vorige bericht over RFID in een nutty professor nu nog een voorbeeld van hoe dat droombeeld van het niet meer hoeven intypen van mijn berichten dichterbij komt (al moet het leesapparaat wél nog een heel stuk kleiner worden wat mij betreft).
Misschien een beetje oneerbiedig dat ik dit bericht in de categorie “tools” opsla overigens. :-)

 Reacties uitgeschakeld voor De cyborg komt dichterbij…  Tags:

Brave Mel

 Gepubliceerd door om 21:08  Film en Boek
feb 282005
 
“De acteur Mel Gibson heeft vorige week zijn ranch van achttienduizend hectare in de Amerikaanse staat Montana verkocht aan zijn buren. De ranch van Gibson, ‘Beartooth Ranch’, ligt in een vallei. De acteur kocht deze in 1988. De buren zijn verheugd over hun nieuwe grond. Zij vreesden dat de ranch in verkeerde handen zou vallen en de vallei zou worden opgesplitst.”

(bron)

Absoluut geen bericht wat je hier zou verwachten. Maar nou moet je de tweede helft van het nieuwsbericht toch eens lezen… Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Brave Mel  Tags:
feb 282005
 
“Huishoudens hebben over tien jaar ruim voldoende aan een breedbandverbinding van 25 tot 50 Mbps. Dat is goed nieuws voor de kabelsector.”

(bron)

Leuk nieuws (en weer leuke reacties). Ik kan me wel weer vinden in de opmerking dat er ooit iemand riep dat 640kB geheugen in een computer ruim voldoende is. Ouder nog is overigens de uitspraak dat er waarschijnlijk een wereldmarkt voor ongeveer 5 computers zou zijn. Ook mooi is de discussie of het over ‘onoverboekte’ capaciteit gaat, bij de huidige overboekingsgraden van 50 (of bij SURF 25) zou dat dus betekenen 1250Mbps tot 2500Mbps (ietsje meer dus).
Hoe dan ook, dit soort voorspellingen voor 2015 doen is koffiedik kijken met een stevig slok op.
Afgelopen weekend werd er al op wijn gewed, nou dat durf ik hier ook wel mee aan: Geef je voorspelling voor de maximaal beschikbare capaciteit voor particulieren voor een maandbedrag van maximaal 100 euro per maand in 2015. Degene die er het dichts bij zit, krijgt van mij in 2015 een goede fles wijn. ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor Over bits en bytes, overboeken, glas v.s. koper  Tags:

Lekker zinloos….of toch niet?

 Gepubliceerd door om 19:02  Tools
feb 272005
 

Vandaag ben ik bezig geweest met een zinloze activiteit: herinstallatie van Windows XP. Het was al weer (te) lang geleden en XP was vreselijk traag geworden. Begrijpelijk, want ik heb in de tussentijd een groot aantal verschillende programma’s geïnstalleerd, getest, bekeken en weer verwijderd. Dus eigenlijk is het minder zinloos dan het lijkt, maar een hele dag bezig zijn om je laptop terug te krijgen in de toestand van die ochtend (maar dan sneller) is nou eenmaal iets wat ik het liefst zo weinig mogelijk doe.

Ken je trouwens dat gevoel als je aan het inpakken bent om op vakantie te gaan: je weet dat je iets aan het vergeten bent, maar weet niet wat. Dat ontdek je pas als je 100km onderweg bent.
Zo gaat dat mij ook altijd af als ik aan het bedenken ben wat ik allemaal moet backuppen vooraf, welke instellingen geëxporteerd moeten worden etc.
Deze keer was het de lijst met RSS-feeds die ik vergeten ben te exporteren uit SharpReader. Wijzigingen van de laatste paar weken ben ik daar kwijt. Nou ja, soms is een beetje meer opruimen dan je van plan was helemaal niet zo slecht. Is er wat meer ruimte voor nieuwe feeds.

SCORM en Moodle

 Gepubliceerd door om 10:41  Leertechnologie
feb 262005
 

Op de courseGenie website staat een demonstratie van hoe je een SCORM-pakket in Moodle kunt importeren. Nu had ik Moodle toevallig niet geïnstalleerd staan, maar daar is de opensourceCMS-website ideaal voor. Daar kun je namelijk als administrator inloggen op Moodle en dan ook zelf aan de slag gaan. Een snelle test liet zien dat Moodle de twee SCORM-packages (deze en deze) die ik met Captivate gemaakt had probleemloos las. Alleen het opslaan van de scores etc. is zo op het eerste gezicht nog niet helemaal ok, maar daar moet ik nog eens rustig voor testen.
In ieder geval goed om te zien dat de ondersteuning voor uitwisseling van content stukje bij beetje van de grond komt.

Culturele open source

 Gepubliceerd door om 09:36  Internet
feb 262005
 
“De Vereniging Digitaal Erfgoed Nederland kreeg 4 jaar geleden de opdracht om daar naar te kijken en kwam uit bij Open Archives Initiative (OAI), een laagdrempelig, open source en daarmee democratisch protocol, oorspronkelijk ontwikkeld ten behoeve van het elektronisch publiceren.”

(bron)

Mijn buzzword-meter sloeg op tilt bij het lezen van de inleidende alinea van dit document dat overigens voor de best interessant is. En de keuze voor OAI is natuurlijk een heel verstandige waar ook de onderwijsinstellingen op niet al te lange termijn de voordelen kunnen gaan plukken, maar uitspraken als

“OAI kan een uitgangspunt vormen voor een infrastructuur die in ieder geval inzicht biedt in de culturele rijkdom van Nederland. Verstandig gebruik van standaarden zowel op syntactisch als semantisch niveau moet leiden tot een basis waarmee niet alleen een mooie applicatie ontwikkeld kan worden, maar waarmee toekomstig hergebruik en duurzaamheid van erfgoedinformatie ook verzekerd is. Gebruik van cultureel erfgoed met bijvoorbeeld mobiele telefoons, pda’s en combinaties met GPS-systemen of binnen communities kan zo ondersteund worden. Als de basisinformatie toegankelijk is, dan komt aaibaar erfgoed vanzelf binnen eenieders handbereik.”

(bron)

zijn mij toch wat kort door de bocht. Het klinkt heel erg als een politicus die zegt dat dualiteit in het politieke bestel de leefbaarheid van Nederland en de dynamiek in de stimulering van de economische groei en samenwerking zowel nationaal als internationaal optimaal faciliteert. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Culturele open source  Tags:

De houdbaarheid van weblogs

 Gepubliceerd door om 07:28  Internet
feb 262005
 
“Persoonlijk was ik zo vrij om te verkondigen dat over twee jaar niemand het nog over weblogs zal hebben. Een reactie die bij Marco Derksen, godfather van Marketingfacts, de knuistjes al deed ballen. Bij de collega’s van Dutchcowboys wil Stephan Fellinger het nog wel eens zien. Sterker nog, hij verwed er een fles wijn op dat ik het bij het verkeerde eind heb”

(bron)

Mooi dit soort uitspraken en voorspellingen. Zeker ook als ze vergezeld gaan van dit soort toelichtingen. Want dit:

“Wat we maar willen zeggen: weblogs zijn niet het eindstadium, en zullen net zo makkelijk worden ingehaald door betere iniatieven, zoals dat in het verleden al vaker is gebeurd. En daar wordt iedereen alleen maar blijer van.”

(bron)

is natuurlijk een waarheid als een koe. Kunst is echter natuurlijk ook om als marketeer niet alleen te denken in termen als “dit is slechts een tussenoplossing, er komt iets beters”. Radio is er immers ook nog, hoewel we TV kregen. En kranten veranderen sterk, maar blijven nog hun rol spelen naast al die online media. Dus zelfs bij grote stappen blijven die kanalen vaak naast elkaar bestaan. En als we de komende twee jaar een stap van weblog naar …… gaan maken die even groot is als bijvoorbeeld van radio naar TV, nou dan mag dat inderdaad wel een fles wijn kosten. Want dan blijft het absoluut de moeite waard. ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor De houdbaarheid van weblogs  Tags:

Effectief online onderwijs

 Gepubliceerd door om 20:50  Onderwijs
feb 252005
 
“In dit artikel worden de zeven principes van Chickering & Ehrmann (1996) voor goed onderwijs beschreven met referenties naar IDEEËn van Digitale didactiek waarin beschreven wordt hoe een principe in praktijk kan worden gebracht.”

(bron)

De IDEEËn die op de Digitale Didactiek-website geplaatst worden, kun je volgen via een van de RSS-feeds. Dit artikel, dat niet via die feeds beschikbaar is, koppelt de verschillende IDEEËn op de site aan de volgende principes van Chickering & Ehrmann:
#1: Stimuleer contact tussen studenten en docenten
#2: Stimuleer samenwerking tussen studenten
#3: Gebruik actieve leertechnieken
#4: Zorg voor feedback
#5: Zorg voor een efficiënte en effectieve tijdsbesteding
#6: Verwacht veel van studenten
#7: Respecteer verschillende talenten en leermethoden

 Reacties uitgeschakeld voor Effectief online onderwijs  Tags:
feb 252005
 
“This Framework has two purposes. First, to provide an overview of some of the major components and activities involved in the creation of good digital collections. Second, to provide a framework for identifying, organizing, and applying existing knowledge and resources to support the development of sound local practices for creating and managing good digital collections. It is intended for two audiences: cultural heritage organizations planning projects to create digital collections, and funding organizations that want to encourage the development of good digital collections.”

(bron)

Interessant overzicht met vooral ook weer veel verwijzingen naar andere plaatsen. Zowel online en als PDF beschikbaar. De online versie leest wat moeilijk omdat het in de breedte niet op het scherm past. De PDF is gelukkig ook online goed te lezen.

 Reacties uitgeschakeld voor A Framework of Guidance for Building Good Digital Collections  Tags:

Flip moet een weblog!

 Gepubliceerd door om 20:30  Persoonlijk
feb 252005
 

We hebben de komende drie dagen Flip te logeren. Flip is een bruine beer die, net als zijn witte naamgenoot op tv veel op reis is, beschikt over zijn eigen reiskoffer met schone (nou ja, andere) kleren, een pyjama, tandenborstel, een kleine knuffel én een dagboek.
In dat dagboek schrijven de gezinnen waar Flip gaat logeren (meestal de moeders) elke dag namens hem over wat hij die dag gedaan heeft.
Schattig natuurlijk, maar toch absoluut niet meer van deze tijd! Een dagboek in een schriftje, met een paar plakkers erbij? Kom op zeg. Flip moet een weblog hebben, met foto’s, filmpjes en audioverslagen van de dagen dat hij uit logeren is. Ik denk dat ik volgende week toch maar eens met de juf moet gaan praten. ;-)