jun 302009
 
The Pirate Bay - Klik voor grotere versie
“Global Gaming Factory X AB (publ) (GGF) acquires The Pirate Bay website, http://www.thepiratebay.org, one of the 100 most visited websites in the world and the technology company Peerialism, that has developed next generation file-sharing technology. Following the completion of the acquisitions, GGF intends to launch new business models that allow compensation to the content providers and copyright owners. The responsibility for, and operation of the site will be taken over by GGF in connection with closing of the transaction, which is scheduled for August 2009.”

(bron)

Toch wel verrassend nieuws vanochtend: de eigenaren van The Pirate Bay, op dit moment de grootste torrentsite ter wereld, verkopen hun site aan het Zweedse softwarebedrijf Global Gaming Factory X AB. Ze vangen er 60 miljoen Zweedse Kronen voor, dus ongeveer 5 miljoen Euro.
Op de website van het bedrijf staat een uitgebreid persbericht (PDF) en het nieuws is inmiddels bevestigd door The Pirate zelf.
De reacties op dat bericht zijn uiteraard niet positief. Gebruikers van de site zijn ofwel bezorgd, of voelen zich verraden.
Het geld komt in een fonds dat “is going to help with projects about freedom of speech, freedom of information and the openess of the nets”. Het geeft ze in ieder geval de ruimte om, mocht het er toch van komen, de 2,3 miljoen euro te betalen waar ze onlangs toe veroordeeld werden.

Voor het overige is het afwachten. Ik ben benieuwd of het overnemende bedrijf het geld ooit kan terugverdienen. Als het de site wil ontdoen van alles wat niet als legaal gezien wordt, dan zullen de gebruikers weg blijven. En anders zijn ze heel erg afhankelijk van het hoger beroep dat The Pirate Bay heeft aangespannen.

Wordt vervolgd…

jun 292009
 
Tubechop - Klik voor grotere versie

Voor streaming WMV-video of audio hebben we al heel lang de beschikking over de Virtuele Snijmachine. Daarmee kun je relatief eenvoudig een bestandje maken waarmee je delen van online video of audio kunt afspelen.
Het idee daarachter is dat je geen lokale kopie hoeft te maken van de audio of video, maar toch het afspelen kunt beperken tot die delen die je wilt hebben. Ik gebruikte het afgelopen week toen ik het tweede deel van de online audiostream van het radioprogramma De Peiling in een pagina wilde invoegen.

TubeChop is een site die je kunt zien als heel eenvoudige versie van de snijmachine voor YouTube filmpjes. Je geeft er het adres van een YouTube filmpje door en kunt dan begin- en eind-punt aangeven.
Het resultaat is dan een nieuw ‘filmpje’ dat precies dat stuk van het oorspronkelijke YouTube filmpje afspeelt. Dat nieuwe filmpje kun je bij Tubchop zelf bekijken, maar ook invoegen in andere pagina’s. Ik heb hieronder bijvoorbeeld een stukje van de langere video over Kindlepedia opgenomen:

Je kunt het fragment ook op deze pagina bekijken.

Ik kan me voorstellen dat het met name ook in het onderwijs handig is. Je zou als docent heel eenvoudig die fragmenten van filmpjes die je wilt laten die kunnen opslaan en met één klik kunnen oproepen. Geen gezoek meer naar het juiste stukje.
Zeker als je bijvoorbeeld vragen wilt stellen bij een langere film dan is het kunnen verwijzen naar het fragment waar de vraag over gaat heel handig. YouTube maakt het wel mogelijk naar een beginpunt te verwijzen, maar nog niet naar een eindpunt.

De interface is eenvoudig, de site toont geen extra advertenties, laat op de eigen pagina duidelijk zien dat het om een fragment gaat en linkt terug naar het origineel.
De discussie over “mag dit?” laat ik daarom graag even voor wat hij is.

Hou er wel rekening mee dat je hiermee van nóg een extra website afhankelijk bent. Als TubeChop uit de lucht is kun je de fragmenten niet bekijken.
En op dit moment kan de site nog niet goed overweg met het beeldformaat van de YouTube filmpjes. Daarom zie je hierboven zwarte balken, dat hoeft niet als ze de verhoudingen goed kiezen. Zal vast opgelost worden.

jun 282009
 
Sling_com (foto door: PiAir (Old Skool))

De 2.0 versie van de Slingplayer software was al een hele tijd beschikbaar voor gebruikers in de VS, maar omdat mijn Slingplayer software nu ook aan gaf dat er een update was, heb ik hem ook maar geïnstalleerd.
Er zat ook een update bij voor de Slingbox Solo zelf, waar dat precies voor nodig was weet ik niet.
De update brengt niet zo vreselijk veel nieuws. De TV-gids die aangekondigd is, is niet voor Nederland beschikbaar. Heb ik ook niet nodig, want ik gebruik hem in combinatie met mijn UPC Mediabox en daar zit al een TV-gids op.

Toen de bèta aangekondigd werd, begin vorig jaar, was er nog sprake van een “my clips” optie. Daarbij kon je stukjes van de TV-programma’s die je bekeek opslaan en online via sling.com beschikbaar stellen. Helaas heeft die feature het niet gehaald.

De webplayer op sling.com is ook bijgewerkt naar de nieuwe versie. Stom alleen is dat hij niet ‘herkent’ dat ik vanuit Nederland kijk (al wordt wél de juiste UPC afstandsbediening getoond) en ik moet dus een postcode uit de VS verzinnen om het invoerscherm voor de programmagids weg te krijgen.

Is er dan helemaal niets nieuws? Jawel, de player, zowel de webversie als de versie die je op je PC installeert beschikt nu over een eigen lokale buffer. Dat betekent dat je, net als op de UPC Mediabox, er voor kunt kiezen om ‘terug te spoelen’ of om het afspelen stop te zetten zónder dat dat effect heeft voor datgene wat er op de TV getoond wordt. Grappig is ook dat die buffer, anders dan bij de UPC, niet leeg gegooid wordt als je van zender wisselt.

Al met al dus geen mega-upgrade, maar wel handig. Jammer dat de clip-feature niet ingevoerd is en dat de andere clips op Sling.com ook niet vanuit Nederland te bekijken zijn. Maar ja, dat is bij Hulu ook het geval.

 Reacties uitgeschakeld voor SlingPlayer 2.0 ook voor Nederland beschikbaar  Tags: , ,
jun 272009
 
Twitter Search - Klik voor grotere versie

Ik was er eigenlijk al helemaal aan gewend geraakt: als je iets op internet zet, dan staat het er ‘voor altijd’. En met Google kun je het altijd weer terug vinden.
Toch blijkt dat zeker niet altijd zo te zijn, zo ontdekte ik toen ik een aantal oude Tweets terug wilde vinden. Ik post op het moment dagelijks een Tweet nadat ik weer een spuit Fragmin gezet heb. Vanaf spuit #12 zoek ik elke dag naar een wetenswaardigheid voor het betreffende getal. Dit is een voorbeeld van die van vanochtend.

Ik bedacht vanochtend dat ik die Tweets eigenlijk wel wilde verzamelen en bij #45 (de laatste als het goed is) ook een afsluitende post maken met de verschillende tweets. Dus ging ik op zoek naar die tweets.

Zoeken via Twitter
Het eerste dat ik probeerde was uiteraard terug vinden via Twitter. Ik zocht op “spuit PeterMcAllister“. Dat leverde een aantal hits op, maar verder dan #20 kwam ik niet. Rechtstreeks zoeken naar “spuit #19 PeterMcAllister” leverde niets op.

Zoeken via Google
Ook Google leverde geen echte oplossing. Via een zoekopdracht naar “spuit #18 PeterMcAllister” kon ik de tweet wel ‘zien’ in de samenvatting, maar de link verwijst naar mijn startpagina op Twitter.
Zoek ik bij de ‘gewone’ Google op “spuit #18” site:twitter.com dan kan ik hem via de Cache wél vinden, maar “spuit #16” site:twitter.com leverde weer niets op.

Backup sites
Maar Twitter zou toch zeker mijn tweets niet verwijderen? Dus wellicht dat een van de backup sites voor Twitter ze zou moeten kunnen achterhalen?

TweetDumpr was de eerste die ik opzocht, maar zij zijn bezig met onderhoud. LiveStream doet meer dan alleen Twitter backup, maar is niet gratis, dus keek ik eerst even verder naar de gratis opties.
Een derde optie is BackupMyTweets is gratis, ik weet niet of die werkt, omdat ik als eerste TweetBackup uitprobeerde. Die is gratis en deed waar ik naar op zoek was.

Binnen een paar seconden na aanmelden stond mijn backup klaar. Het was geen volledige backup, Twitter geeft blijkbaar slechts toegang tot de meest recente 3.200 tweets. En de teller staat bij mij nu op meer dan 7.000 tweets.

Ik kon de tweets backuppen naar RSS, tekst of HTML. De HTML versie bevat helaas geen links terug naar de oorspronkelijke tweets, die zitten wél in de RSS-feed en de tweets zijn wel nog gewoon bereikbaar.
Het overzicht bewaar ik voor 10 juli als ik uit het gips mag.

Conclusie
Eigenlijk is het geruststellend dat ook Twitter een gelimiteerd geheugen heeft. Mijn tweets hoeven echt niet voor altijd bewaard te blijven. Het betekent wel dat als je ooit een analyse op de inhoud van de tweets wil loslaten, je beter nu al kunt starten met het maken van een lokale kopie van de tweets die voorbij komen.

Mijn iPhone 3GS is er….nog lang niet

 Gepubliceerd door om 20:38  iOS
jun 262009
 
iPhone 3GS - Klik voor grotere versie

Jahaa, vandaag zou het dan zover zijn: 26 juni 2009 zou de iPhone 3GS ook in Nederland verkrijgbaar zijn. T-Mobile organiseerde vandaag een speciaal feestje met een extra cadeautje voor de eerste 200 kopers. De pers was er bij en er staan foto’s online.
Feest dus. Nou, nee. Want mijn iPhone 3GS wordt pas donderdag 2 juli bij me afgeleverd. Op het werk, dat wel. Maar bijna een week later dan ik gewild had. Een week later ook dan ik vind dat gemoeten had.

Bestellen
Op vrijdag 19 juni 2009 zou de voorverkoop van de iPhone 3GS starten. Via Twitter en internet was aangegeven vanaf een uur of 9 ’s ochtends. Ik had er nog een keer goed over nagedacht en besloten dat ik een iPhone 3GS bij T-Mobile wilde kopen inclusief abonnement. Omdat ik ruim voor 9 uur ’s ochtend wakker ben had ik Firefox open staan en met behulp van de ReloadEvery plugin werd de pagina van de online shop van T-Mobile waar de iPhone 3GS ook zou verschijnen elke minuut herladen.
Ik was er klaar voor, ik lag virtueel voor de deur.

Om iets na 8 uur keek ik en zag toen al de 3GS modellen op de pagina staan, dus meteen besteld en 8:13 uur had ik de bevestiging van de bestelling en om 8:14 uur had ik de acceptatie van de bestelling vanuit T-Mobile binnen. Ik durf dus stellig te beweren dat ik bij de eerste 200 online bestellers zat. En was er daarom ook best zeker van dat áls er al telefoons uitgeleverd zouden worden vandaag, ik daar ook bij zou zitten.

Wachten
Gedurende de week bleef het stil. Op woensdag 24 juni kwam er eindelijk een samenvatting van de wijze van verdelen van de telefoons over de verschillende verkoopkanalen (online, de t-mobile winkels, de t-mobile verkopers, telefonische verkoop) beschikbaar, maar nog steeds geen info over wie er vrijdag een zou krijgen.
Ik had uit de berichten wel al begrepen dat ik, als nieuwe klant, een telefoontje moest krijgen voor een afleverafspraak.
Op woensdag kwamen via Twitter al berichten van mensen die wel gebeld waren voor een afleverafspraak, maar niet voor de vrijdag, pas voor volgende week. Helaas geen telefoontje op woensdag.

Bellen!
Op donderdagochtend had ik opeens een voicemail. Raar, want ik had mijn telefoon met opzet aan laten staan. Bij de eerste gelegenheid (een uurtje later) terug gebeld. Toen bleken de computers bij het bedrijf dat de afspraken inplande vastgelopen of ik later kon terugbellen. Omdat ik in overleg zat kon ik pas om 12:00 uur terugbellen (ongeveer 2,5 uur na het eerste telefoontje).

De eerste optie die toen nog voor me beschikbaar was, was woensdag 1 juli. Omdat ik op dat moment met geen mogelijkheid kon aangeven waar ik precies zou zijn (het blijkt nu Eindhoven te zijn, zou eerst Sittard zijn) kon ik daarvoor geen afspraak maken. Dus werd het donderdag 2 juli.
Toen ik vroeg hoe het nou kon dat ik pas op donderdag een 3GS kon krijgen, kreeg ik als antwoord dat ze toch echt op volgorde van binnenkomst aan het uitleveren waren. En tja, als ze me die ochtend meteen te pakken hadden gekregen, dan was levering op dinsdag nog mogelijk geweest.

Moraal van dit verhaal
Natuurlijk had ik de verhalen over T-Mobile gehoord. We hebben hier privé ook een goedkoop GSM abonnement lopen bij T-Mobile (nog afkomstig van BEN). En dat werkt gewoon altijd, maandelijks halen ze wat geld van mijn rekening, klaar, geen probleem.

De uitlevering van dit toestel is een enorme operatie. Het is een mooie service dat ze hem nu zelfs op mijn werk komen afleveren. Daar had T-Mobile bij mij als gadget liefhebber en ‘nieuwe’ klant mooi mee kunnen scoren.
Maar het hele gedoe er omheen zorgt er voor dat mijn perceptie van het merk T-Mobile op het moment een dieptepunt heeft bereikt.
Het is een beetje het probleem dat UPC ook heeft (gehad). Het werkt daar nu ook allemaal (afkloppen!) maar o wee als er dingen anders gaan dan heel gebruikelijk.

De hele poeha van start verkoop in Almere, de cadootjes voor die nieuwe klanten stoppen mij in het hokje ‘tweederangs klant’, terwijl ik al een week eerder me voor 2 jaar aan T-Mobile verbonden heb.

En hun Twitter-account moeten ze maar gauw opdoeken. Daar hebben ze ook niet veel van begrepen, het is niet meer dan een extra kanaal waarover ze hun info de wereld in kunnen sturen.
Ik heb de laatste tijd de nodige tweets hun kant op gestuurd. Soms waren het vragen, soms suggesties, soms was het heel duidelijk getwopper (mopperen via Twitter).
Aantal replies van hun kant naar mij toe: 0 (nul, zero, niks, noppes).

Natuurlijk, als de 3GS donderdag geleverd wordt en daarna is alles goed geregeld (ik blijf optimistisch) dan ben ik die hele heisa over een tijdje allang weer vergeten. Ik hoop het van harte.

jun 252009
 
Nielsen - Klik voor grotere versie

Interessant rapport van The Nielsen Company getiteld “How Teens Use Media” (PDF!) over het kijkgedrag van tieners in de VS. Gericht op bedrijven/adverteerders die blijkbaar (ook) aan Ephebiphobia leiden.
Een aantal uitspraken uit het rapport:
* Kinderen in Zuid Afrika kijken meer TV dan kinderen in de VS;
* Tieners kijken liever live TV en gebruiken relatief weinig ‘time-shifting’;
* Ze kijken minder online video dan volwassenen; en niet alleen online video op YouTube;
* Tieners brengen minder tijd door met het browsen op internet; waarschijnlijk omdat ze overdag minder toegang hebben tot internet én het drukker hebben dan we dachten;
* Tieners gebruiken het internet op ongeveer vergelijkbare manier als volwassenen;
* Tieners maken veel gebruik van SMS, maar ook van andere mobiele media (bv ringtones, IM, mobiel internet, mobiele video); Slechts 5% van de tieners gebruikt VOIP, e-mail zit op 28%, SMS op 83%;
* Tieners gaan vaker naar de film dan andere leeftijdsgroepen;
* Slechts 23% van de game console gebruikers en 10% van de PC game spelers zijn tieners; En wat ze spelen zijn zeker niet alleen gewelddadige spellen
* Ook tieners luisteren nog naar de radio, al is het slechts voor 16% de belangrijkste bron van hun muziek;
* Een kwart van de tieners in de VS zegt dagelijks een krant te lezen;
* Advertenties voor tieners richten zich op schoonheid en gezondheid en kunnen goed aanslaan;
* Ook tieners hebben minder uit te geven in moeilijke economische tijden;

Ik kan de lijst nog niet naast mijn eigen kinderen houden en kan niet helemaal inschatten in hoeverre dit heel open deuren waren. Maar het blijft grappig dat er steeds weer van die rapporten verschijnen waaruit blijkt dat het allemaal toch meer evolutie is dan revolutie. Een beetje zoals het altijd geweest is dus?

(getipt door Techcrunch)

jun 242009
 
De Peiling - Klik voor grotere versie

Ik zat te lunchen vanmiddag toen ik een telefoontje kreeg van de redactie van het programma De Peiling van RTV Noord-Holland.
Die hadden me hier gevonden als Nederlandse bezitter van een Kindle en wilde weten of ik daar iets over wilde vertellen tijdens de uitzending van het programma vanmiddag.
Dat vond ik geen probleem en zo zat ik dus vanmiddag (voor het eerst) via internet naar de livestream van RTV Noord-Holland te luisteren tot het moment dat ik, zoals afgesproken, gebeld zou worden om in de uitzending gehaald te worden.

Onderwerp vandaag was “Internet moet kranten redden” en luisteraars konden via het online forum reageren of naar een nummer bellen zodat ze hun mening live in de uitzending konden geven.
Ik moet bekennen dat ik het, zelfs na 100 podcasts, best spannend vond, ik kende de vragen vooraf niet en op het einde toen er bijvoorbeeld gevraagd werd of je ook met 73 jaar een Kindle kunt gebruiken en de vraag welk boek ik nu aan het lezen was, moest ik wel snel even denken over een antwoord.
Niet bij dat laatste, dat is Free Culture van Lawrence Lessig, al heb ik die natuurlijk niet op de Kindle gelezen (die heb ik pas sinds gisteren) maar op de BeBook, maar ik ben er maar vanuit gegaan dat dat voor de luisteraars niet relevant was. Maar is een Kindle te bedienen door een 73 jarige?
Achteraf gezien waren woorden als “transactiekosten” waarschijnlijk ook niet zo logisch, maar dat werd uit de context wel duidelijk denk ik.
Hoe dan ook leuk om te doen.

Je kunt de hele uitzending van een uur over dit onderwerp via deze link beluisteren. Het is een Windows streaming bestand dus op de Mac moet je even Flip4Mac installeren als je dat nog niet gedaan had (is sowieso wel zo handig).

Het fragment vanaf het punt waar ik mijn eerste vraag krijg staat hieronder:

Dat is overigens geen lokale kopie van de opname, maar het resultaat van de heel vernuftige virtuele snijmachine.

 Reacties uitgeschakeld voor De Peiling bij RTV Noord-Holland over de Kindle DX  Tags:

Kindle DX is in the house!

 Gepubliceerd door om 22:21  eBooks
jun 232009
 
Kindle DX (foto door: PiAir (Old Skool))

Als je mijn Tweets van vandaag in de gaten hebt gehouden, dan wist je het al: vanmiddag is de door mij bestelde Kindle DX afgeleverd. Dat is dus minder dan 14 dagen nadat ik hem bij Amazon besteld had en dan via een omweg.
Ik heb wat video’s en foto’s gemaakt van het uitpakken en de eerste ervaringen. Ik heb nog wel voor een paar posts meer materiaal, maar dat ga ik niet allemaal nu uitwerken. Zo zal ik uitleggen hoe ik nu in staat ben om eBooks die ik bij Amazon koop (of gratis aanschaf als ze in de aanbieding zijn) ook op mijn BeBook kan lezen.
En ik zal natuurlijk een overzicht geven van de totale kosten.
Een overzicht van foto’s kun je vinden in deze set op Flickr.

Op YouTube staat een filmpje van het uitpakken:

Bekijk de video op YouTube

Een korte vergelijking tussen de iPod Touch met Kindle applicatie, de BeBook en de Amazon Kindle:

Bekijk de video op YouTube Lees verder….

Werken met Digitale Schoolborden

 Gepubliceerd door om 13:46  Presentatie
jun 232009
 


Presentatiebestand gebruikt tijdens de Fontys interne training over het gebruik van Digitale Schoolborden in het onderwijs.

 Reacties uitgeschakeld voor Werken met Digitale Schoolborden  Tags:
jun 232009
 

Tijdens de bijeenkomst van het platform Onderwijs en ICT op 17 juni 2009 heb ik een kort overzicht gegeven van het NAP OASE Weblectures project waar Fontys aan deelneemt:

Direct aansluitend daarop ben ik kort ingegaan op mijn promotie-onderzoek over recorded lectures dat daaraan verwant is:

 Reacties uitgeschakeld voor Platform Onderwijs en ICT – 17 juni 2009  Tags: ,