mei 312009
 


Bekijk de video op YouTube.

Spymaster is een online spel gelinkt aan Twitter dat ongetwijfeld de nodige hoon zal krijgen. Het gaat namelijk helemaal nergens om: met je Twitter-account maak je een account aan als spion bij een de agentschappen CIA, MI6 of FSB.
Je netwerk van spionnen bestaat uit je followers op Twitter. Als een van je followers ook lid wordt van Spymaster, dan wordt hij/zij een Spymaster en versterkt zo het totale netwerk.
Via opdrachten (tasks) en aanslagen (assassinations) kun je ervaring opdoen en zo een hoger level bereiken en moeilijke opdrachten krijgen.
Met het geld van de missies kun je wapens of verdediging kopen en je kunt het investeren in safehouses die ook weer geld opleveren. Teveel cash geld op zak hebben kan gevaarlijk zijn want als iemand anders besluit jou aan te vallen (of als jij iemand aanvalt en het mislukt) dan kan je dat veel geld kosten.

Ik werd uitgenodigd door Annet Smith en het leek me eerst helemaal niks, maar (wellicht omdat ik toch veel zit de afgelopen twee dagen) ben er even helemaal verslaafd aan. Volg je me op Twitter en wil je een invite, laat het me dan even weten via Direct Message of mail.

p.s. de kracht van een geheim agent is sterk afhankelijk van de sterkte van zijn/haar netwerk. Vanochtend vergiste ik me daar ik en viel @Kajrietberg aan. Bleek niet slim. ;-)
Ik heb dit bericht vandaag een paar keer bijgewerkt om nieuwe ervaringen en tips toe te voegen. Lees verder….

Moviemaker en Windows 7

 Gepubliceerd door om 07:41  Tools
mei 312009
 
Portable Moviemaker (foto door: PiAir (Old Skool))

Microsoft heeft een altijd de slechte naam gehad dat ze programma’s standaard met Windows meeleveren zodat ze concurrenten uit de markt drukken. De eerste browser-oorlog met Netscape is daar een typisch voorbeeld van. Voor andere programma’s (Notepad, Rekenmachine, Paint) wordt die bundeling veel minder als een probleem gezien. Moviemaker is wat mij betreft ook zo’n programma waarvan ik het ontzettend handig vind dat je dat standaard ter beschikking hebt onder Windows XP. Het biedt net genoeg functionaliteiten voor het snel bewerken van een filmpje, je kunt een DV-camera aan een laptop hangen en direct naar het relatief compacte WMV-formaat importeren. Dat kon al in een tijd dat bijvoorbeeld Pinnacle Studio er op stond naar AVI te importeren. Kortom, een applicatie die je zeker ook in Windows 7 terug wil zien als onderdeel van de standaard set tools.
Helaas heeft Microsoft anders besloten. Wellicht ook omdat ze zien dat Moviemaker een must-have is voor Windows gebruikers. Moviemaker wordt namelijk losgekoppeld van Windows en toegevoegd aan hun vreselijke set Live-producten.
Ik had erover gelezen, maar heb het nu zelf getest. Lees verder….

Handschriftherkenning Windows 7

 Gepubliceerd door om 20:26  Tools
mei 302009
 


Bekijk de video op YouTube

Jullie hadden nog een filmpje tegoed van de handschriftherkenning van Windows 7. Bij deze dus. Zoals je kunt zien werkt het, net als in Vista, nog steeds prima. In de definitieve versie ook weer met ondersteuning voor de Nederlandse taal.
Math Editor - Klik voor grotere versie Vreemde toevoeging in Windows 7 vind ik overigens de Math editor. Daarmee kun je formules schrijven en die dan invoegen in applicaties invoegen die Math ML ondersteunen. Ik kreeg het niet werkend met OpenOffice 3 maar ook in MS Office 2007 was het eenrichtingsverkeer, editen na invoegen gebeurde bij mij automatisch in de editor van MS Office 2007, niet in de Math Editor.
Nou ja, wordt vast nog verder ontwikkeld.

[Update 01-06] In tegenstelling tot wat ik in het filmpje zeg, kun je voor Windows 7 RC1 nu ook een language pack voor Nederlands installeren. Daarmee krijg je zowel een Nederlandse interface als Nederlandse handschriftherkenning. Zie dit bericht voor meer info.

Game Changer: Google Wave

 Gepubliceerd door om 20:16  Internet
mei 292009
 


Bekijk de video op YouTube

Ik ga niet eens een lijst maken van alle blogs en sites waar je vandaag al over Google Wave hebt kunnen lezen. En het zal ongetwijfeld als heel veel hype om weer een nieuw product van Google lijken. Maar dit is gewoon (weer) een heftige move van Google. Ik ben er nog niet uit of ik dit schitterend of heel eng vind. Ik moet zien hoe open source het allemaal gaat worden. Maar het ontwikkelen van nieuwe protocollen met één partij als basis is een aanpak met meerdere kanten.
Het is efficiënt en vergt veel minder tijd dan bij het gebruikelijke consensusmodel. Maar…wat als jij een uitbreiding op het protocol wilt, daar ook medestanders voor vindt maar Google vindt het geen goed idee? Gaat het dan niet door?

Los hiervan is dit een enorme doos functionaliteit die ook in het onderwijs heel veel potentie heeft. Dit communicatie- en samenwerk-model sluit prima aan bij begeleidingsmodellen zoals die zeker in het Hoger Onderwijs gebruikt worden.

Ik denk dat met name onderwijsinstellingen die nu Sharepoint als ‘ELO’ gebruiken deze ontwikkelingen in de gaten moeten houden, want dit zou wel eens veel beter kunnen aansluiten bij hun wensen. Het feit dat je je eigen serversoftware (die dan niet eens van Google afkomstig hoeft te zijn) kunt gebruiken en daarmee de vertrouwelijkheid van data veel beter in eigen hand kunt houden kan daarbij doorslaggevend zijn.

mei 282009
 
Promoveren - Klik voor grotere versie

Het formele, interne en externe, voorbereidend proces liep al dusdanig lang dat het een soort publiek geheim aan het worden was. En dan niet eens zozeer iets van het soort dat nog niemand mocht weten, maar eentje waarover ik zelf pas hier wilde schrijven als het echt rond was. En dat is nu dus.
Ik ben gestart met een promotie-onderzoek met als (voorlopige titel) “Faciliteren van het gebruik van recorded lectures met behulp van social tagging“.

Kort samengevat is dit de inhoud van dat onderzoek:
Binnen het Nederlands hoger onderwijs wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van recorded lectures ter ondersteuning van het onderwijs. Deze recorded lectures bestaan uit opnames van colleges en instructies ten behoeve van kennisoverdracht. Er is nog niet veel bekend over de wijze waarop studenten feitelijk gebruik maken van deze recorded lectures bij het uitvoeren van studietaken. Dit onderzoek brengt dit gebruik in kaart en maakt daarbij niet alleen gebruik van de mondelinge opgave van gebruik door studenten, maar toetst deze ook aan de hand van waarnemingen van hun feitelijke handelingen.
Tevens wordt in het onderzoek onderzocht op welke wijze studenten het beste ondersteund kunnen worden bij het gebruik van recorded lectures. Hierbij worden een tweetal manieren van ondersteuning, de eerste op basis van de kennis van de domeinexpert en de tweede op basis van tags die de studenten aan de lecture koppelen, met elkaar vergeleken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij mijn werkgever, Fontys Hogescholen, bij Fontys Hogeschool Verpleegkunde en de TU/e. De TU/e heeft al grootschalig ervaring met het opnemen van colleges.
Lees verder….

Een eBook reader in je conferentietas

 Gepubliceerd door om 07:31  eBooks
mei 282009
 


Bekijk de video op YouTube voor de D7-conferentie

Twee berichten in twee dagen over de Plastic Logic eBook reader was meer dan genoeg aanleiding om er ook maar eens een bericht aan te besteden (blijk ik nog niet gedaan te hebben vreemd genoeg).
Het eerste bericht valt absoluut in de categorie ‘jemig’. Via Technologyquestions.com kwam ik bij het overzicht van de inhoud van de SWAG-bag (SWAG = “Stuff We All Get”) voor de D7-conferentie die op dit moment plaats heeft. Nou was die conferentie inhoudelijk toch al interessant, maar een conferentietas met een Flip HD én een tegoedbon voor een Plastic Logic eBook reader is toch wel heel anders dan ik gewend ben.

Het tweede bericht over de Plastic Logic eBook reader is overigens een stuk minder positief. Het bericht staat op Gizmodo (het filmpje is ook bij Vimeo te vinden). Want, het filmpje hierboven is van eind vorig jaar zodat ik er vanuit ga dat het filmpje bij Gizmodo nieuwer is. En dan vind ik het uiterlijk van de nieuwe editie niet mooier uitzien dan de vorige. Functioneel ziet het er nog steeds heel mooi uit: geen knoppen, maar gewoon gebruiken van de touchinterface op het 10-inch scherm. Heel erg dun (zoals de Kindle DX), maar pas volgend jaar (2010) beschikbaar. En dan is zo’n coupon natuurlijk een stuk minder ‘jemig’ in de positieve zin van het woord. Dan is het een ‘goed bewaren tot volgend jaar’ ding geworden.

De Gizmodo-lezers bestaat overigens weer uit de gebruikelijke groep met ene paar ‘wat mooi’ reacties, maar het merendeel vind het vooral niks. Gizmodo-lezers zijn duidelijk geen Amazon-klanten.

[update 8:08] Overigens is een gratis Google Phone natuurlijk ook niet gek, en al meteen te gebruiken. Wat zouden SURF en Kennisnet tijdens Dé Onderwijsdagen gaan doen dit jaar?

 Reacties uitgeschakeld voor Een eBook reader in je conferentietas  Tags:

Skype 4.1 bèta – schermdeling

 Gepubliceerd door om 22:20  VOIP
mei 272009
 
Skype 4p1 beta - Klik voor grotere versie

Er is een nieuwe bèta van Skype beschikbaar, 4.1 bèta. Nieuw in deze versie is dat je, zonder extra plugins, je scherm (geheel of in delen) kunt delen met de persoon waar je mee ‘belt’.

Skype gebruikt voor het versturen van het beeld van je desktop de videostream. En dat betekent ook dat je niet zowel je webcambeeld als het beeld van je desktop door kunt sturen. Dat is jammer natuurlijk.
Wel prettig is dat het (daarom?) ook werkt bij gesprekken tussen de bèta en (in ieder geval) Skype versie 4.0

(getipt door The Download Blog)

p.s. Toen ik het bericht gelezen had op The Download Blog zocht ik via Google de juiste link voor het downloaden van de bèta.
Het resultaat zag er zo uit:
geen beta - Klik voor grotere versie
Nu wist ik dat we wél een bèta zou moeten zijn en klikte ik toch op de link. Maar het laat wel zien dat je er rekening mee moet houden dat, hoewel Google vaak langs komt, die informatie soms ook achterhaald kan zijn.

 Reacties uitgeschakeld voor Skype 4.1 bèta – schermdeling  Tags:

Import Uit USA

 Gepubliceerd door om 22:43  Internet
mei 262009
 
importuitusa - Klik voor grotere versie

In een reactie op mijn bericht over de Kinde DX, die door Amazon alleen naar adressen in de VS verstuurd gaat worden, reageerde Roland de Jong met een verwijzing naar www.importuitusa.nl/. En ik had wel van zulke diensten gehoord, maar er nog nooit serieus naar gekeken. Tot nu dus.

Voordat ik verder ga de benodigde disclaimer: ik ben (nog) geen klant van importuitusa.nl, heb ook geen ervaring met hun dienst, ik krijg niet betaald voor deze post, ook niet als je naar aanleiding daarvan van hun dienst gebruik maakt. Dat doe je dan op eigen verantwoording en voor eigen risico.

Zo, hebben we dat gehad, dan de dienst. Lees verder….