Moviemaker en Windows 7

Portable Moviemaker (foto door: PiAir (Old Skool))

Microsoft heeft een altijd de slechte naam gehad dat ze programma’s standaard met Windows meeleveren zodat ze concurrenten uit de markt drukken. De eerste browser-oorlog met Netscape is daar een typisch voorbeeld van. Voor andere programma’s (Notepad, Rekenmachine, Paint) wordt die bundeling veel minder als een probleem gezien. Moviemaker is wat mij betreft ook zo’n programma waarvan ik het ontzettend handig vind dat je dat standaard ter beschikking hebt onder Windows XP. Het biedt net genoeg functionaliteiten voor het snel bewerken van een filmpje, je kunt een DV-camera aan een laptop hangen en direct naar het relatief compacte WMV-formaat importeren. Dat kon al in een tijd dat bijvoorbeeld Pinnacle Studio er op stond naar AVI te importeren. Kortom, een applicatie die je zeker ook in Windows 7 terug wil zien als onderdeel van de standaard set tools.
Helaas heeft Microsoft anders besloten. Wellicht ook omdat ze zien dat Moviemaker een must-have is voor Windows gebruikers. Moviemaker wordt namelijk losgekoppeld van Windows en toegevoegd aan hun vreselijke set Live-producten.
Ik had erover gelezen, maar heb het nu zelf getest. Downloaden
Via de download pagina van live.com kwam ik bij (dacht ik) de download pagina van Movie Maker Beta. Maar niets is minder waar. Je krijgt een downloader voor alle live.com producten.

Installeren
In mijn geval waren alle andere opties aangevinkt en de optie die ik wilde hebben was niet aangevinkt. Dat moest ik zelf doen.
Moviemaker Windows 7 (foto door: PiAir (Old Skool)) Daarnaast wordt er een ongelofelijke hoeveelheid extra zooi mee-geïnstalleerd: SQL Server CE 3.1, Microsoft Visual Studio Runtime, Direct3D 9, Microsoft Application Error Reporting, Microsoft Live Communications Platform, Microsoft Live Sync, Photo Gallery.

Vooral die laatste vind ik vreemd omdat Photo Gallery als programma in het lijstje erboven staat, maar ook als ik het daar uitvink wordt het in de installatie meegenomen.
Ik hoef geen fotobeheerprogramma, ik wil video bewerken.

Ook verder in de installatieprocedure de, inmiddels ook bij andere programma’s gebruikelijke, volkomen onrelevante vragen over het aanpassen van mijn browser:
Moviemaker Windows 7 (foto door: PiAir (Old Skool))
Gebruiken?
Microsoft heeft ongetwijfeld gedacht “wat Apple kan met iMovie, dat kunnen wij ook met Moviemaker”. Apple was van mening dat ze na iMovie 6 best een iMove 8 konden uitbrengen die helemaal vanaf de grond opgebouwd werd, er dus helemaal anders uitzag en nog lang niet alle features had die iMovie 6 wel al had.
Moviemaker Windows 7 (foto door: PiAir (Old Skool)) Moviemaker Windows 7 (foto door: PiAir (Old Skool)) Zo ook bij Moviemaker Beta. Het programma is nog niet af. Het kon mijn WMV’s niet goed lezen, geen bestanden van het netwerk openen. Kortom, niet goed. En het was niet eens zo’n enorme set features die nagebouwd moesten worden.
Kortom, ernstig teleurstellend.

Het alternatief
Gelukkig is er een alternatief. Ik ga niet eens de discussie starten over de vraag of het legaal is. Waarschijnlijk niet (omdat Microsoft de maker vast geen toestemming gegeven heeft voor het verspreiden van deze afgeleide versie), dus download hem nu zolang hij beschikbaar is.

Er is iemand die een portable versie van Moviemaker gemaakt heeft. Op basis van de Moviemaker die je nu op Windows XP gebruikt. Portable betekent dat je het programma niet hoeft te installeren, maar gewoon kunt uitpakken op je harde schijf of op een USB stick. In dat laatste geval kun je hem dus ook meenemen en gebruiken op computers (op school, op je werk, bij vrienden) waar Moviemaker al niet meer beschikbaar is.

Zoals gezegd, de portable versie werkt hetzelfde als de huidige XP versie, er zijn alleen een aantal overgangen en effecten aan toegevoegd, je krijgt dus meer dan je nu hebt. Je kunt deze versie ook onder Vista en XP draaien.
Er zijn (nog) geen berichten op internet te vinden over virussen die verstopt zouden kunnen zitten in het programma. Dus het lijkt een prima alternatief. Ik hou in ieder geval een exemplaar bij de hand.

Ik hoop dat Microsoft zijn strategie rond Moviemaker heroverweegt, maar ik vrees het ergste.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Frank Biesta
Frank Biesta
12 jaren geleden

Hi Pierre,

Ik startte de alternatieve download en mijn Premium versie van AntiVir begon meteen te roepen dat hij een virus aangetroffen had ("Ist das Trojanische Pferd TR/Generic.1629441.45"). Kan een valse melding zijn, maar je weet maar nooit…
Leek me handig om je even te melden.

Pierre
12 jaren geleden

@Frank Ik had waarschijnlijk beter rechtstreeks naar dit bericht kunnen linken. Daar wordt aangegeven dat het gebruikte UPX.exe waarschijnlijk de "boosdoener" is. Maar dat kan dus geen kwaad. Toch bedankt voor de melding.

JoG
JoG
12 jaren geleden

Zie voor andere alternatieven de commentaren op het artikel ‘ Movie Maker uitgekleed geïntegreerd in Windows Live‘ bij Wilfred Rubens.

Jan
Jan
12 jaren geleden

Ook de melding gehad dat de runonce.exe een virus bevat!!