Spymaster: verslavend online Twitter spel


Bekijk de video op YouTube.

Spymaster is een online spel gelinkt aan Twitter dat ongetwijfeld de nodige hoon zal krijgen. Het gaat namelijk helemaal nergens om: met je Twitter-account maak je een account aan als spion bij een de agentschappen CIA, MI6 of FSB.
Je netwerk van spionnen bestaat uit je followers op Twitter. Als een van je followers ook lid wordt van Spymaster, dan wordt hij/zij een Spymaster en versterkt zo het totale netwerk.
Via opdrachten (tasks) en aanslagen (assassinations) kun je ervaring opdoen en zo een hoger level bereiken en moeilijke opdrachten krijgen.
Met het geld van de missies kun je wapens of verdediging kopen en je kunt het investeren in safehouses die ook weer geld opleveren. Teveel cash geld op zak hebben kan gevaarlijk zijn want als iemand anders besluit jou aan te vallen (of als jij iemand aanvalt en het mislukt) dan kan je dat veel geld kosten.

Ik werd uitgenodigd door Annet Smith en het leek me eerst helemaal niks, maar (wellicht omdat ik toch veel zit de afgelopen twee dagen) ben er even helemaal verslaafd aan. Volg je me op Twitter en wil je een invite, laat het me dan even weten via Direct Message of mail.

p.s. de kracht van een geheim agent is sterk afhankelijk van de sterkte van zijn/haar netwerk. Vanochtend vergiste ik me daar ik en viel @Kajrietberg aan. Bleek niet slim. ;-)
Ik heb dit bericht vandaag een paar keer bijgewerkt om nieuwe ervaringen en tips toe te voegen. [update 14:34] Wat ik bijvoorbeeld mis is dat ik geen compleet overzicht van de spionnen in mijn netwerk kan krijgen (of kopen desnoods als het informatie zou moeten zijn die niet gratis is). Het zou me ook logisch lijken als ik een of meerdere spionnen uit mijn netwerk kon uitnodigingen om deel te nemen aan een aanslag om zo de kans op slagen groter te maken (en dan delen we neem ik aan de opbrengst).
Mijn eigen inbreng bij een task is het klikken op een knop. Het lot bepaald de rest. Ik moet nog ruim 36.000 levelpunten om van level 9 (inmiddels) bij level 10 te komen. Snelste route is om zo’n 30 keer dezelfde task (“Stel Embassy Documents”) uit te voeren. Omdat dat steeds energie kost gaat dat naar verwachting zo’n 2 uur duren waarbij ik niet meer kan/mag doen dan elke 5 minuten op een knop klikken. Dat gaat wel vervelen vind ik.

[update 20:35] Goed, inmiddels bij level 11 en stapje voor stapje naar level 12 (moet nog 13 succesvolle “Steal Military Information” uitvoeren). Tijd voor nog een tip: zoals ik hierboven al zei, is jouw sterkte voor een deel afhankelijk van de sterkte van je netwerk. Je zult zien dat als je meer wapens of bescherming koopt op de zwarte markt dat dan resp. je “attack sum” of “defense sum” omhoog gaat tot een bepaald punt, daarna kun je bijkopen, maar heeft het geen effect. Dat effect is afhankelijk van het aantal spymasters in je ring. Op het Dashboard kun je nieuwe spymasters zien. Het is handig om bij het verschijnen van nieuwe spymasters even te kijken of het zinvol is om meer wapens/bescherming te kopen.
Ter vergelijking: mijn attack sum zit nu op 1054 en mijn defense sum op 540.

[20:47] Nóg een tip: kijk even bij de notifications en zet de vinkjes bij “Buying new items from the Black Market”, “Securing a new Safe House”, “Performing a task”, “Failing to assassinate a user” uit. Dan worden je followers niet helemaal zot/gestoord/gek/boos van de automatische notificaties die Spymaster verstuurd.

[22:14] Ook nadat je een nieuw level bereikt hebt is het de moeite waard om even te kijken of het bijkopen van wapens zinvol is.
Op bepaalde levels krijg je nieuwe soorten tasks bij. Kijk daar even goed naar, want vaak zijn vanaf dat moment alleen die nieuwe tasks nog interessant om te doen omdat die veel meer ‘experience’ points opleveren. De stappen die je moet zetten tussen levels worden namelijk steeds groter en dan scheelt het wel of je die met een paar duizend punten per missie doet of met een paar honderd.
Elke keer uitvoeren levert ook ‘Proficiency’ punten op voor die taak. Hoe hoger je Proficiency, hoe hoger de kans dat je de task goed uitvoert. Vooral “Steal Military Information” vergde de nodige oefening en ook “Forge Passport” (beschikbaar vanaf level 12) gaat niet vanzelf.

[20090603 18:24] OK, dat was het voor mij wat Spymaster betreft. Ik ben tot level 25 doorgegaan. Heb zelfs voor £164.60K een “Armored Luxury Car” maar dat was het eerste wat ik kwijt raakte toen ik bij een aanval van een level 10 Spymaster verloor:
Spymaster - that's it I quit! (foto door: PiAir (Old Skool))
Ik had een 2x zo groot netwerk, 50% meer actieve spymasters, een attack sum die 5x zo hoog was en een deffense sum die 20x zo hoog was en ik verlies het duurste item uit mijn verzameling.

Maar Pierre, laat je je door één zo’n verlies uit het veld slaan? Nee, maar aangezien de gameplay niet leuker, interactiever, moeilijker wordt als je hoger komt (het blijft op het groene knopje klikken en wachten op de energy-up) was dit voor mij een goed moment op te zeggen ‘genoeg gespeeld’.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Kobus van der Slossen
Kobus van der Slossen
12 jaren geleden

Nou.. doe mij ook maar zo’n uitnodiging. En hoe heb je dat filmpje gemaakt. Welke software gebruik je?

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Kobus,

Invite is onderweg, het filmpje heb ik gemaakt met Camtasia Studio. Daar maak ik de meest schermfilmpjes die ik maak mee.

Annet Smith
12 jaren geleden

Leuk filmpje, zal er mensen naar verwijzen als ze ook iets willen met het spel, want de informatie op de site zelf is vrij summier als je nog niet bent ingelogd.
Ik denk trouwens dat het heel even leuk is, maar zal er snel weer genoeg van hebben, want erg afwisselend of uitdagend is het niet. Op het onofficieel GetSatisfaction forum http://getsatisfaction.com/spymaster/ ) dat ervoor geopend is staan nog wel suggesties om het leuker te maken, dus wellicht wordt het nog beter.

Karin Winters
12 jaren geleden

ik heb er net in het zonnetje even naar gekeken…..kost volgens mij weer heel veel tijd, was ooit e-republic speler..ook heel veel tijd en niet echt veel lol, schiet mij dus maar neer

Pierre
12 jaren geleden

Helaas Karin, als je weinig gespeeld hebt, dan heb je weinig geld/resources. Dus niet eens de moeite waard om om te leggen. ;-)

Kobus van der Slossen
Kobus van der Slossen
12 jaren geleden

@karin.. heb jij Erepublic gespeeld. IK OOK.. ik hoorde toen bij die eerste lichting toen het spel nét online was.. Hoe heette je daar dan?

Pierre
12 jaren geleden

Afgelopen nacht werd de eerste hack die beschikbaar was in Spymaster ongedaan gemaakt. Ik kende hem nog niet, kreeg een verwijzing naar een video met de ‘hack’. Snapte hem niet helemaal, maar ik begrijp dat er een paar mensen een echte hack hadden gevonden en dit heen en weer sturen van geld hielp hen blijkbaar zeker zo hard.

Pierre
12 jaren geleden

Zo, het zit er voor mij op. Ik heb het bericht hierboven nog een keer bijgewerkt met de uitleg voor mijn optout. Was een leuk spel, maar de gameplay is uiteindelijk te beperkt om langer dan een paar dagen te boeien en het onderdeel assassinations is ronduit slecht uitgewerkt.