Game Changer: Google Wave


Bekijk de video op YouTube

Ik ga niet eens een lijst maken van alle blogs en sites waar je vandaag al over Google Wave hebt kunnen lezen. En het zal ongetwijfeld als heel veel hype om weer een nieuw product van Google lijken. Maar dit is gewoon (weer) een heftige move van Google. Ik ben er nog niet uit of ik dit schitterend of heel eng vind. Ik moet zien hoe open source het allemaal gaat worden. Maar het ontwikkelen van nieuwe protocollen met één partij als basis is een aanpak met meerdere kanten.
Het is efficiënt en vergt veel minder tijd dan bij het gebruikelijke consensusmodel. Maar…wat als jij een uitbreiding op het protocol wilt, daar ook medestanders voor vindt maar Google vindt het geen goed idee? Gaat het dan niet door?

Los hiervan is dit een enorme doos functionaliteit die ook in het onderwijs heel veel potentie heeft. Dit communicatie- en samenwerk-model sluit prima aan bij begeleidingsmodellen zoals die zeker in het Hoger Onderwijs gebruikt worden.

Ik denk dat met name onderwijsinstellingen die nu Sharepoint als ‘ELO’ gebruiken deze ontwikkelingen in de gaten moeten houden, want dit zou wel eens veel beter kunnen aansluiten bij hun wensen. Het feit dat je je eigen serversoftware (die dan niet eens van Google afkomstig hoeft te zijn) kunt gebruiken en daarmee de vertrouwelijkheid van data veel beter in eigen hand kunt houden kan daarbij doorslaggevend zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Heb vanmorgen ruim de tijd genomen om naar de presentatie te kijken en kreeg steeds meer het gevoel van wauw inderdaad. Dit gaat écht wat teweeg brengen denk ik en heeft zeker ook veel potentieel in het onderwijs.
Aan de andere kant, als ik zie hoeveel docenten nog helemaal niet bekend zijn met bijv. Gmail… Niet dat dat nodig is, maar het zou denk ik wel helpen.
Wat ik gezien heb vond ik niet echt eng, maar het embedden van wave conversaties op bijv. blogs kan volgens mij wel onverwachte wendingen geven aan een discussie.
Ben heel benieuwd wanneer dit beschikbaar komt en hoeveel open source adepten er tegenaan gaan programmeren!
(in een eigen blogpost had ik iets dergelijks willen neerzetten, maar dat hoeft nu niet meer)

Kobus van der Slossen
Kobus van der Slossen
14 jaren geleden

Op onze school werken we al geruime tijd met google apps. Zodra dit online komt binnen apps ga ik het meteen implementeren. De userinterface is zelfs voor ons basisschoolleerkrachten te volgen.

Pierre
14 jaren geleden

@Willem: Het enge waar ik op doelde heeft te maken met het feit dat ik een onderwijswereld waar we alleen maar door Google gehoste en geleverde diensten zouden gebruiken net zo eng zou vinden als eentje waar een andere leverancier alles levert.

Ik ben het met je een (met alle respect voor Kubus) dat het meer is dan alleen technisch implementeren (natuurlijk moet je dat ook doen hoor).
Functionaliteiten als het onderscheiden tussen privé-stukken van waves, het uit elkaar halen van waves, combinaties van discussies die online op een blog te zien zijn maar ook in je ‘mailpakket’ zullen concepten zijn die voor veel gebruikers / docenten zeker niet vanzelfsprekend zijn (wellicht te hoog gegrepen ook).

We zullen zien. :-)