Game Changer: Google Wave

 Gepubliceerd door om 20:16  Internet
mei 292009
 


Bekijk de video op YouTube

Ik ga niet eens een lijst maken van alle blogs en sites waar je vandaag al over Google Wave hebt kunnen lezen. En het zal ongetwijfeld als heel veel hype om weer een nieuw product van Google lijken. Maar dit is gewoon (weer) een heftige move van Google. Ik ben er nog niet uit of ik dit schitterend of heel eng vind. Ik moet zien hoe open source het allemaal gaat worden. Maar het ontwikkelen van nieuwe protocollen met één partij als basis is een aanpak met meerdere kanten.
Het is efficiënt en vergt veel minder tijd dan bij het gebruikelijke consensusmodel. Maar…wat als jij een uitbreiding op het protocol wilt, daar ook medestanders voor vindt maar Google vindt het geen goed idee? Gaat het dan niet door?

Los hiervan is dit een enorme doos functionaliteit die ook in het onderwijs heel veel potentie heeft. Dit communicatie- en samenwerk-model sluit prima aan bij begeleidingsmodellen zoals die zeker in het Hoger Onderwijs gebruikt worden.

Ik denk dat met name onderwijsinstellingen die nu Sharepoint als ‘ELO’ gebruiken deze ontwikkelingen in de gaten moeten houden, want dit zou wel eens veel beter kunnen aansluiten bij hun wensen. Het feit dat je je eigen serversoftware (die dan niet eens van Google afkomstig hoeft te zijn) kunt gebruiken en daarmee de vertrouwelijkheid van data veel beter in eigen hand kunt houden kan daarbij doorslaggevend zijn.