ANIMOTO in het Onderwijs

 Gepubliceerd door om 20:52  Onderwijs
aug 312008
 


Op momenten als dit baal ik er van dat ik geen les meer geef aan studenten. Want dan had ik tenminste een betere mogelijkheid om te achterhalen wat zij er van zouden vinden dan nu.
Want ik ben er namelijk nog niet helemaal uit of het nou een perfecte toevoeging is of een overbodige feature die studenten direct weg klikken.

Waar heb ik het over? Nou, Animoto biedt docenten de mogelijkheid om voor hun klas gratis gebruik te maken van de ‘uitgebreide’ versie van hun dienst. Dat betekent dat filmpjes langer mogen zijn dan 30 seconden en dat je ze ook (eenvoudig) kunt downloaden.

Met Animoto kun je heel eenvoudig filmpjes maken die bestaan uit een combinatie van muziek en foto’s die op verschillende manier in elkaar over vloeien. Op deze pagina kun je een aantal voorbeelden vinden van gebruik ervan in het onderwijs.

Zelf vind ik de muziek onder het filmpje bij dit bericht lekker en heb ik hem daarom wel een paar keer afgespeeld. Maar of ik nou een beter beeld heb van wat deze docent in zijn geschiedenis lessen gaat behandelen weet ik zo net nog niet. En of ik er niet snel genoeg van zou krijgen als al mijn docenten dat zo deden idem.
Maar ja, ik ben ook al een oude knar aan het worden…

Top of flop? Zijn er docenten in Nederland die dit gebruiken en kunnen laten weten wat onze klanten er van vinden?

Weekend Tip: ChannelFlip Tech

 Gepubliceerd door om 06:54  Media
aug 302008
 
Channel Flip - Klik voor grotere versie

Omdat ik op de EEEPC 901 gebruik maak van Miro voor het bijhouden van videopodcasts kwam ik ook in hun uitgebreide Miro Guide terecht op zoek naar podcasts die ik nog niet kende.
Een daarvan is ChannelFlip. Ze beschrijven zichzelf als volgt beschrijven: “ChannelFlip is the UK’s finest video magazine for switched-on men. We’re like a regular magazine but instead of writing articles we make 3-minute video shows. They are aimed at savvy young men and cover specific interests such as technology and computer games.“.

Maar dat was info die ik pas las nadat ik een aantal van de afleveringen van het Tech-kanaal bekeken had en die eigenlijk best goed vond. Luchtig, niet te lang, maar wel met een heldere insteek. Bijvoorbeeld over de Flip camcorder, Yahoo Widgets op je TV of Mobile Internet Devices.

Pas toen ik op de site kwam, kwam ik ook de andere kanalen tegen:
* Games
* Film
* Snacks
* Jelly (!)
* Girls

Kortom, op zijn minst een apart bedrijf, dat volgens de korte Wikipedia pagina nu bijna een jaar bestaat.
Prima dus om je zaterdag mee te verspillen (als je niet van het mooie weer gaat genieten).

Second Life head tracking

 Gepubliceerd door om 22:05  Second Life
aug 292008
 


Op dit moment bestaat het enige voorbeeld van het resultaat van het werk van het VR-Team uit een kort filmpje met toelichting.

Het idee is simpel: gebruik een webcam om aan de hand van de hoofdbeweging van de persoon voor de computer automatisch ook het hoofd van de avatar in Second Life te bewegen.
In het filmpje blijft het nog beperkt tot ja/nee schudden, maar het team belooft in september een volledige set bewegingen vrij te geven.

Net als met de lipsync code zal het eerst als losse aanpasing op de Second Life client vrijgegeven worden met daarbij de hoop dat het iets is wat daarna in de reguliere client terecht komt.
Wordt uiteraard getest tegen de tijd dat de code beschikbaar is.

 Reacties uitgeschakeld voor Second Life head tracking  Tags:
aug 282008
 
YouTube embed player - Klik voor grotere versie

Het heeft lang geduurd, maar de grootste videosite heeft eindelijk de mogelijk gekregen om ondertiteling toe te voegen aan een video. Niet dat ze je ook maar enige ondersteuning bieden bij het maken van die bestanden, je moet een kant en klaar tekstbestand uploaden dat je bijvoorbeeld (volgens de uitleg van YouTube) met Subtitle Workshop gemaakt hebt of door een extern bedrijf.

Ze vergeten daar heel verstandig te vermelden dat je het bestand met ondertiteling ook bij dotSUB kunt maken. Ik vind dat zeker zo handig werken als met Subtitle Workshop en als je wilt samenwerken bij het maken van ondertitels in andere talen kan dat daar eenvoudig. Ik heb de video over Second Life op de EEE PC 901 daar toegevoegd en toen een transcription in het Nederlands en een vertaling in het Engels gemaakt. Dat ging redelijk eenvoudig.

Het SRT bestand dat je dan kunt downloaden moet je wel nog even ‘repareren’, dat kan via deze pagina. Gewoon even tekst plakken, op convert drukken en dan het resultaat weer opslaan.

Daarna is het een kwestie van uploaden naar YouTube. Als er ondertitels beschikbaar zijn dan krijgt de gebruiker een (niet heel erg opvallende) optie om die aan te zetten middels de knop in de afspeelbalk. Ik heb het daarom nog maar even expliciet als opmerking bij de video gezet.

De embedded player, dus de player die gebruikt wordt als je een video op een andere website laat zien, is nog niet bijgewerkt. Dus nog geen voorbeeld met ondertitels in deze post, daarvoor moet je even naar YouTube. Ook dat is bij dotSUB al vanaf het begin geregeld.

Waarom dan toch (ook) de video op YouTube? Nou, voornamelijk voor het bereik ervan lijkt me. Niet omdat ze nu hiermee sites als dotSUB overbodig maken.

 Reacties uitgeschakeld voor YouTube nu ook met ondertitels – bijna dan…  Tags:

EEEPC 901 met 19 inch beeldscherm

 Gepubliceerd door om 18:41  Netbooks
aug 272008
 

Nee, het is geen typefout in de titel van het bericht. Ik heb het écht over een EEEPC 901 met een 19 inch monitor. Niet in de EEEPC natuurlijk, maar als tweede scherm. Waar ik eerst dacht dat die monitor een resolutie van 1024×768 kon hebben blijkt de EEEPC ook in staat om 1280×1024 naar die monitor te sturen.
En omdat de grafische kaart ondersteuning heeft voor het draaien van het beeld op het scherm werkt de EEEPC prima samen met de monitor als hij in zijn gedraaide (portrait) stand staat.

Dat kan mijn HP Compaq laptop niet! :-) Je kunt het filmpje nu ook downloaden als WMV-bestand (10MB)

Google Reader in begrijpelijke taal

 Gepubliceerd door om 16:59  Internet
aug 272008
 


Er is weer een nieuwe aflevering in de serie “in plain English” van de Commoncraft show. Hij stond al even op YouTube en sinds vandaag ook op dotsub.
Maar geen vertaling van mij deze keer, Albert Breeuwsma heeft hem deze keer verzorgd.

Voor eenieder die zich afvraagt of ik dat erg vind: Nee dus! Graag! En als ik (al dan niet via een omweg) te weten kom wie de vertaling gemaakt maak ik daar ook graag melding van. Bedankt Albert! :-)

 Reacties uitgeschakeld voor Google Reader in begrijpelijke taal  Tags:
aug 262008
 
iphone to infinity for righty's (foto door: K!T)
“Extra kosten kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij belminuten en SMS-berichten die je buiten de bundel hebt gemaakt (logisch), gebruik van je telefoon in het buitenland (ook logisch) en de kosten van speciale betaalnummers (0900-nummers). Wellicht nieuw voor veel gebruikers is dat je voor het gebruik van normale voicemail (1233) apart moet betalen.”

(bron)

Oei, lijkt me inderdaad vervelend als de rekening aan het einde van de maand een stuk hoger is dan verwacht. Ter aanvulling op de verdediging van T-Mobile zijn ook de kosten voor speciale betaalnummers helaas logisch.
De extra kosten voor betaalnummer én “servicenummers” is helaas een probleem waar mijn werkgever dagelijks mee te maken heeft. En ook met de iPhone naar Fontys bellen kost 60 eurocent per minuut + beltarief buiten de bundel (= 25 eurocent per minuut), dus in totaal 85 eurocent per minuut. Dat is duurder dan vanuit het buitenland naar een ‘gewoon’ nummer in Nederland bellen.

En er is niets wat je daar als bedrijf aan kunt doen. :-(

aug 262008
 
Koe op de weg
“Studying photographs of 8,510 cattle in 308 herds from around the world, zoologists Sabine Begall and Hynek Burda of the University of Duisburg-Essen and their colleagues found that two out of every three animals in the pictures were oriented in a direction roughly pointing to magnetic north.”

(bron)

Nou, dan was bij de koe op de foto de batterij vast leeg. Maar zonder gekkigheid, als dit geen broodje aap verhaal is, dan is het een schitterend voorbeeld van onvermoed gebruik van Google Earth.

Dit is het nog nét niet!

 Gepubliceerd door om 23:00  Netbooks
aug 252008
 
eee pc met mobiel internet - Klik voor grotere versie

Op het station kun je haast niet langs de posters kijken en omdat de informatie ook online te vinden is was het gemakkelijk om de aanbieding van The Phonehouse wat meer in detail te bekijken. Een ASUS EEEPC 900 voor slechts 99,95 euro indien je daarbij een 2-jarig Hi Mobiel abonnement neemt voor 29,95 euro per maand.
Is dit een alternatief voor de iPhone? De prijs van 29,95 euro per maand is in ieder geval gelijk aan het abonnement dat hoort bij een iPhone. Je krijgt nu echter een volwaardige netbook in plaats van zo’n kleine telefoon. Al kun je er natuurlijk niet mee bellen, tenzij je Skype gebruikt.
Toch (b)lijkt ook dit niet een super aanbod voor iedereen.

Ik kan de EEE PC 900 met 12GB SSD niet terug vinden op de Tweakers lijsten, maar bij Paradigit betaal je voor het 20GB model op dit moment 349 euro. Stel even dat dat ook de prijs voor het 12GB model zou zijn, dan krijg je dus zo’n 250 euro korting op de aanschaf van het apparaat.
Verreken je die 250 euro korting met de 29,95 euro die je per maand betaald (2 jaar lang), dan scheelt dat weer ongeveer 10 euro per maand.
Dus als je deze combo aanschaft dan betaal je per saldo zo’n 19,95 euro voor mobiel internet per maand erbij.

Dat is goedkoper dan bijvoorbeeld bij de iPhone, iets duurder dan het goedkoopste abonnement van KPN en vergelijkbaar met de prijs van het goedkoopste t-Mobile abonnement. KPN én t-Mobile hebben daarbij dan een lagere snelheid en KPN heeft daarbij nog een lager datalimiet per maand.
Want dat is natuurlijk ook iets wat je in de gaten moet houden: Het Hi abonnement is niet onbeperkt. Voor dit bedrag mag je maandelijks 400MB aan dataverkeer veroorzaken. Nou zegt de Phonehouse: “Met 400 MB als datalimiet kun je ongeveer 20.000 mailtjes (tekst) versturen/ontvangen en 2.000 webpagina’s per maand bekijken.“. Dat klopt (neem ik even aan, heb het niet nagerekend), maar dat betekent dus ook: niet naar streaming audio luisteren of streaming video bekijken onderweg op je EEEPC. En ook geen ustream.tv uitzendingen opzetten, onderweg een bezoek aan Second Life brengen of Skype gebruiken. Want ga je over je limiet dan kost dat 30 cent per MB.

Kortom, je kunt wel mail ontvangen en versturen, kunt ook gerust wel rond browsen, maar ‘leuke’ dingen moet je met dit abonnement niet willen doen. En omdat er, in tegenstelling tot het iPhone abonnement, geen toegang tot hotspots bij is inbegrepen ben je volledig afhankelijk van de HSDPA dekking van Hi.

Als klap op de vuurpijl is die USB stick ook best een afknapper. Daar kan Phonehouse niet veel aan doen, de EEE PC 900 heeft nu eenmaal geen interne opties om zo’n modem ‘in te bouwen’ (er zit bijvoorbeeld geen PCMCIA slot in), maar het ziet er niet stoer uit.

Al met al zeker geen gevoelens van “o had ik deze aanbieding maar eerder gezien” wat mij betreft. Ze scoren echter wel punten voor hun poging om een complete en compacte mobiele internet configuratie samen te stellen.
Dat er nog meer, en betere mogen volgen.