Dit is het nog nét niet!

eee pc met mobiel internet - Klik voor grotere versie

Op het station kun je haast niet langs de posters kijken en omdat de informatie ook online te vinden is was het gemakkelijk om de aanbieding van The Phonehouse wat meer in detail te bekijken. Een ASUS EEEPC 900 voor slechts 99,95 euro indien je daarbij een 2-jarig Hi Mobiel abonnement neemt voor 29,95 euro per maand.
Is dit een alternatief voor de iPhone? De prijs van 29,95 euro per maand is in ieder geval gelijk aan het abonnement dat hoort bij een iPhone. Je krijgt nu echter een volwaardige netbook in plaats van zo’n kleine telefoon. Al kun je er natuurlijk niet mee bellen, tenzij je Skype gebruikt.
Toch (b)lijkt ook dit niet een super aanbod voor iedereen.

Ik kan de EEE PC 900 met 12GB SSD niet terug vinden op de Tweakers lijsten, maar bij Paradigit betaal je voor het 20GB model op dit moment 349 euro. Stel even dat dat ook de prijs voor het 12GB model zou zijn, dan krijg je dus zo’n 250 euro korting op de aanschaf van het apparaat.
Verreken je die 250 euro korting met de 29,95 euro die je per maand betaald (2 jaar lang), dan scheelt dat weer ongeveer 10 euro per maand.
Dus als je deze combo aanschaft dan betaal je per saldo zo’n 19,95 euro voor mobiel internet per maand erbij.

Dat is goedkoper dan bijvoorbeeld bij de iPhone, iets duurder dan het goedkoopste abonnement van KPN en vergelijkbaar met de prijs van het goedkoopste t-Mobile abonnement. KPN én t-Mobile hebben daarbij dan een lagere snelheid en KPN heeft daarbij nog een lager datalimiet per maand.
Want dat is natuurlijk ook iets wat je in de gaten moet houden: Het Hi abonnement is niet onbeperkt. Voor dit bedrag mag je maandelijks 400MB aan dataverkeer veroorzaken. Nou zegt de Phonehouse: “Met 400 MB als datalimiet kun je ongeveer 20.000 mailtjes (tekst) versturen/ontvangen en 2.000 webpagina’s per maand bekijken.“. Dat klopt (neem ik even aan, heb het niet nagerekend), maar dat betekent dus ook: niet naar streaming audio luisteren of streaming video bekijken onderweg op je EEEPC. En ook geen ustream.tv uitzendingen opzetten, onderweg een bezoek aan Second Life brengen of Skype gebruiken. Want ga je over je limiet dan kost dat 30 cent per MB.

Kortom, je kunt wel mail ontvangen en versturen, kunt ook gerust wel rond browsen, maar ‘leuke’ dingen moet je met dit abonnement niet willen doen. En omdat er, in tegenstelling tot het iPhone abonnement, geen toegang tot hotspots bij is inbegrepen ben je volledig afhankelijk van de HSDPA dekking van Hi.

Als klap op de vuurpijl is die USB stick ook best een afknapper. Daar kan Phonehouse niet veel aan doen, de EEE PC 900 heeft nu eenmaal geen interne opties om zo’n modem ‘in te bouwen’ (er zit bijvoorbeeld geen PCMCIA slot in), maar het ziet er niet stoer uit.

Al met al zeker geen gevoelens van “o had ik deze aanbieding maar eerder gezien” wat mij betreft. Ze scoren echter wel punten voor hun poging om een complete en compacte mobiele internet configuratie samen te stellen.
Dat er nog meer, en betere mogen volgen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Karin Winters
12 jaren geleden

Ik ben normaal geen reclame maker maar wij hebben een notebook voor studenten project waar studenten (leerlingen) van scholen die meedoen een gratis Asus krijgen als ze een notebook bestellen.voor deelnemende instellingen: http://tinyurl.com/6ovu7c
De notebooks voor school en helaas omdat ons edu-roam en linux elkaar bijten de asus voor fun. Ik ben wel druk bezig om toch de asus met Linux op edu-roam te krijgen….maar ja beveiligings pakketje he. Is dat het net wel?

Pierre
12 jaren geleden

Geen slechte deal. Heb meteen even gekeken, maar hoewel Fontys deelnemende instelling is zie ik die info niet als ik met onze projectcode inlog. Wel een paar andere leuke producten.

Heb je iets aan deze informatie over eduroam en Linux?

Maar om je vraag te beantwoorden: nee, ook alleen eduroam is het niet. Ben je nog steeds afhankelijk van de beschikbaarheid van wireless.

Karin Winters
12 jaren geleden

Dank, hou je op de hoogte heb een Linux fan in systeembeheer gevonden

Pascal
12 jaren geleden

Even ter aanvulling op 12 versus 20 gig:
de 12 gig is de Win XP versie, de 20 gig de linux versie.
Het is natuurlijk niet zo dat Win XP 8 Gig meer opslorpt dan Linux, maar ik vermoed dat beide types aan dezelfde prijs worden vermarkt en de 8 Gig minus bij Windows het prijsverschil moet dekken voor de Win licentie?

Pascal
12 jaren geleden

(Oeps dit wist je natuurlijk al – berichten omgekeerd chronologisch aan het lezen…)

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Pascal,

Geen probleem hoor. :-) Ik weet niet of het alleen daadwerkelijk prijsverschil is. XP voor dit soort laptops kost $32. Ik weet niet precies wat 8GB aan SSD kost, maar dat kon wel eens meer zijn dan $32,- (al lijkt me die $149 bij Amazon wel heel veel)

Dus dan leveren de XP gebruikers meer SSD ruimte in dan nodig zou zijn voor alleen de licentiekosten. Vervelend is alleen dat je ook van de 901 alleen het XP model nu in NL kunt kopen, het Linux model is er gewoon niet.