EduKast aflevering 244 staat online

 Gepubliceerd door om 15:41  Edupodcast
sep 302007
 

Aflevering 44 van jaargang twee van de EduKast staat online. De laatste van deze jaargang.

Onderwerpen vandaag: Hebben we genoeg aan tekst? Is Web 2.0 gevaarlijk? Het vierde edublog dinner en uiteraard kijk ik even terug op 2 jaar EduKast.

 Reacties uitgeschakeld voor EduKast aflevering 244 staat online  Tags:
sep 302007
 
Kerpoof - Klik voor grotere versie

Via een verwijzing bij Alan Levine kwam ik vanochtend bij Kerpoof. Een online tool voor het maken van stripverhalen of tekenfilmpjes. Het is de bedoeling dat het laagdrempelig genoeg is voor kinderen.
Het maken van een stripverhaal is een kwestie van het op een achtergrond slepen van figuurtjes en het toevoegen van tekstwolkjes. Het maken van een tekenfilm is wat geavanceerder omdat je met een tijdbalk en bewegingen kunt werken.

Op zich is het inderdaad eenvoudig genoeg om zelf in een paar minuten te ontdekken hoe het werkt. Maar als je er écht wat mee gaat proberen te maken, loop je al snel tegen de beperkingen van de site op.

Zo hebben figuurtjes maar één houding. Een schreeuwende beer is altijd een schreeuwende beer. Handig was geweest als je (bijvoorbeeld door er op te klikken) die beer een aantal verschillende poses had kunnen doen aannemen.
De tekstbalkjes ‘bewegen’ uit zichzelf. Dat wil zeggen dat ze na het opslaan van een scene de volgende keer toch weer verschoven kunnen zijn.
Ik kon het stripverhaal dat inmiddels uit 3 afbeeldingen bestond niet eenvoudig als verhaal weergeven. Niet op de website, maar al helemaal niet erbuiten. Het naar mezelf mailen van het resultaat lukte niet, ik krijg steeds een foutmelding en de opmerking dat ik het mailadres moet controleren.

Al met al liep de frustratie van het niet bereiken van een toonbaar resultaat snel op. Dus maar even een paar maanden wachten en dan nog maar eens gaan kijken of het dan al wel productierijp is. Nu is het nog veel the alpha.

Dell monitor met webcam

 Gepubliceerd door om 11:24  Hardware
sep 292007
 
Dell monitor - Klik voor grotere versie

Het is maar een kort bericht op Gizmodo en in Nederland is hij uiteraard een belachelijk stuk duurder dan in de VS maar toch is de Dell SP2008WFP LCD monitor zeker een bericht waard.

Voor het bedrag van 367 euro en 71 cent krijg je een 20 inch breedbeeld monitor met een resolutie van 1.680 x 1.050, een responstijd van 2 ms, en een analoge en digitale ingang.
Maar mijn favoriet in deze monitor: een ingebouwde 2 megapixel webcam!

Geen gedoe meer met een losse webcam op je monitor, maar gewoon ingebouwd, net zoals je dat bij Macbooks en (helaas nog heel beperkt) ander laptops ziet. Dat is zó ontzettend veel gemakkelijker, je hebt dan namelijk in principe alles bij je om een videoconferencing sessie op te zetten.
Nou is dat bij een desktop ook met een webcam nog niet helemaal zo omdat die in tegenstelling tot een laptop vaak geen ingebouwde microfoon en/of speakers hebben.
De speakers die we bij Fontys in de HP monitoren hebben zouden houden wat dat betreft niet over, maar dan nog, een webcam in elke monitor is een stap in de goede richting.

UPC blijft aan de weg timmeren

 Gepubliceerd door om 10:58  UPC
sep 292007
 
Slingbox Solo - Klik voor grotere versie

Het slechte nieuws gisteren was waarschijnlijk voor anderen goed nieuws: UPC is eindelijk klaar met de uitrol van haar nieuwe UPC on Demand dienst naar al haar klanten. En daarom wordt mijn gratis “goedmakertje” per eind deze maand stopgezet. De afgelopen 6 maanden beschik ik namelijk over gratis toegang tot Film1. Een zenderpakket van 3+1 zender met films. Niet on demand overigens, maar wel 24 uur per dag, zonder reclame én gewoon op te nemen op de harde schijf recorder. Kost normaal gesproken 12,99 euro per maand extra. Dat heb ik er niet voor over want het zijn zeker niet alleen recente films. Maar als het gratis is….

Via Frankwatching werd ik gewezen op de betrokkenheid van UPC bij de Uitmarkt in Amsterdam én het feit dat je tot 1 oktober een viertal uitzendingen van die je nu nog via UPC on Demand (zoek even onder het menu Muziek > Uitmarkt) kunt bekijken.
Kijk, dat zouden ze nou vaker moeten doen, dit soort programma’s moet je eigenlijk gewoon op het moment dat het jou uit komt kunnen opstarten en bekijken (zoals nu tijdens het typen van dit bericht). Het brengt de keuzevrijheid die je op internet hebt naar je TV.
In mijn reactie op het bericht kun je lezen dat het ook niet altijd meteen perfect gaat, maar dat is een kwestie van tijd en uitproberen.

En nu komt UPC met de Slingbox. Met de Slingbox (schaf je eenmalig aan, daarna geen abonnementskosten) kun je via internet vanaf je pc, laptop of mobiele telefoon toegang krijgen tot de content op je mediabox, de instellingen daar aanpassen en live televisie kijken. Het gaat hier om de Slingbox Solo. De introductieprijs van 99 euro (daarna 150 euro) is zeker niet hoog vergeleken met de prijzen in de VS.
Interessant, maar blijkbaar ook met een belangrijke beperking. In de FAQ van Slingmedia staat:

# What happens if I am using the Slingbox, and someone at home is watching TV at the same time?
# In most situations, both of you will be watching and controlling the same device. However, the Slingbox™ PRO, TUNER and CLASSIC have an internal tuner, so for standard cable (coaxial) inputs, you can set-up your Slingbox™ to watch either your TV, DVR, etc. while the remote user watches standard cable (or vice versa). In addition, many customers connect the Slingbox to a secondary TV or a secondary TV source in another room to avoid remote conflicts.”

(bron)

Ook met die beperking denk ik dat ik hem wel wil hebben, al was het maar voor het gemak van het op afstand instellen van de recorder. Dan moet ik er alleen nu écht voor gaan zorgen dat ik een netwerkaansluiting bij mijn TV krijg.

brrr. Ik zie net een grote volwassen man zichzelf door een tennisracket (zonder snaren, dat wel) heen wringen. Ongelofelijk.

[update] Vergeet ik nou helemaal te vermelden dat je via het kanaal van 3voor12 via UPC tijdens het programma White Noise zelf trefwoorden voor de foto’s die van Flickr worden opgehaald kunt ingeven.
Helaas is dat nog niet ‘on demand’ dus kan ik dat nu niet uittesten.

 Reacties uitgeschakeld voor UPC blijft aan de weg timmeren  Tags:

Draag vandaag (virtueel) rood

 Gepubliceerd door om 10:35  Algemeen
sep 282007
 
Free Burma
“On 28th September 2007, the Burmese democracy activists are asking the international community to wear a RED shirt or top, in solidarity with those currently engulfed in the fight of their lives in Burma against the most despicable regime, schrijft mensenrechtenactiviste Elizabeth Wong.”

(bron)

Geen rood T-shirt in de kast, maar gelukkig wel te verkrijgen in Second Life (o.a via deze SLURL).

 Reacties uitgeschakeld voor Draag vandaag (virtueel) rood  Tags:
sep 282007
 
Twitter - Klik voor grotere versie

Bij Twitter kun je aangeven dat je de berichten (tweets) van andere Twitter gebruikers kunt volgen. Die tweets worden dan zichtbaar gemaakt in de tijdlijn op jouw Twitter pagina, via een van de vele applicaties voor Twitter of je krijgt ze als notificatie via SMS toegestuurd.
Dat laatste is niet handig zodra je meer dan een paar gebruikers volgt of als je mensen als Erwin Blom of Marco Derksen volgt die een heleboel berichten per dag versturen. Dan loopt je telefoon namelijk al snel vol met SMS berichten.

Nu kun je in een tweet ook aangeven dat die over iemand gaat of aan iemand gericht is. Dat doe je door @gebruikersnaam in het bericht te vermelden (bijvoorbeeld @PeterMcAllister als de tweet aan mij gericht is).
Dat is minder direct dan Direct Messages aan een persoon (die komen bij mij sowieso als SMS en als mailbericht binnen) maar heeft als voordeel dat tweets met @gebruikersnaam wél in de publieke tijdslijn zichtbaar worden en direct messages niet.

Maar, het zou natuurlijk handig zijn als je berichten krijgt als mensen een tweet schrijven die bepaalde trefwoorden bevat waar jij in geïnteresseerd bent. Bijvoorbeeld als je alle tweets over Picnic wilt verzamelen voor een aggregator of als je wél een SMS wilt ontvangen als Erwin of Marco een tweet schrijven met @PeterMcAllister er in.

Dat kan nu, een beetje. Door via SMS of Instant Message een bericht te sturen met “track @PeterMcAllister” of “track picnic” kun je je aanmelden voor notificaties voor een trefwoord.
Maar, er zijn een aantal belangrijke beperkingen die het nu nog niet echt handig maken:
* ik krijg geen notificaties via SMS als het een tweet is van iemand die ik volg, maar waarbij de notificaties standaard op uit staan.
* de berichten komen wél via SMS binnen, maar zijn nog niet via de API toegankelijk. Concreet betekent dit dat je ze dus ook nog niet voor een aggregator kunt verzamelen.

Nou ja, ik neem aan dat het een alpha versie van een interessante feature is als onderdeel van een dienst die in bèta is. Ik hoop dat ze het snel volledig implementeren want het zou het volgen van Twitter een stuk gemakkelijker en overzichtelijker maken.

Spaarlampen in begrijpelijke taal

 Gepubliceerd door om 22:39  Internet
sep 272007
 


Op Commoncraft (en dotSUB) staat weer een nieuw filmpje van Lee LeFever.
Dit keer gaat het niet over een Web 2.0 gerelateerd onderwerp, al zijn elektriciteit verbruik en spaarlampen daar wel enigszins aan gerelateerd.
Hoe dan ook, het is een interessant filmpje als je nog niet had meegekregen dat het eigenlijk heel logisch is om spaarlampen te gebruiken. Dus daarom ook nu weer met Nederlandse ondertitels.

 Reacties uitgeschakeld voor Spaarlampen in begrijpelijke taal  Tags:

Is Google Adsense aan het bezuinigen?

 Gepubliceerd door om 06:34  Internet
sep 272007
 

Zonder in details te willen treden over exacte bedragen, toch even de vraag of er iemand iets gehoord heeft van verlagingen van de vergoedingen voor Google Adsense?
Als ik daar op zoek in blogs krijg ik namelijk alleen maar zooi als resultaat.

Ik keek zojuist even naar de getallen voor deze maand en die waren zo’n 30% lager dan vorige maand. Toch was het aantal paginaweergaves in september 2007 ruim hoger dan in augustus 2007. Ook het aantal keer dat doorgeklikt was lag hoger in september dan in augstus, al was die stijging procentueel iets minder dan de procentuele stijging van het aantal paginaweergaves.
Maar de opbrengst per klik zorgde er voor dat de inkomsten nu dus duidelijk minder zijn.

Nee, ik hoef de boot en de auto niet te verkopen hier door, de inkomsten uit Adsense zijn ook hier echt niet van die omvang, maar de daling was opvallend genoeg.
Is er iemand die deze daling herkend en weet waar die aan ligt?

Yahoo! sluit haar Podcast overzicht

 Gepubliceerd door om 06:25  Edupodcast
sep 272007
 
Edukast bij Yahoo - Klik voor grotere versie
“Yahoo! apologizes deeply, but we will be closing down the Podcasts site on Oct. 31, 2007”

(bron)

Ik werd er opgewezen via een bericht bij Mashable. Blijkbaar gooit Yahoo! eind deze week haar overzicht van Podcasts dicht. Je kon er de EduKast ook vinden. Maar, het bericht dat Yahoo! weer aan aantal van haar onderdelen flink aan het herstructureren is, is eigenlijk voor mij belangrijker dan dat je de EduKast daar straks niet meer kunt vinden. Als Nederlandstalige podcaster heb ik gemerkt dat ik bij dat soort grote, op het buitenland gerichte, sites toch niet zo veel te zoeken heb. Naast de verwijzingen van het weblog hier, heb ik dan veel meer aan de vermeldingen bij Podplaza.nl (daar vind 10% van de luisteraars het overigens maar niks), Podcastinfo en natuurlijk in iTunes.

Het vervelende aan sommige van dit soort sites is namelijk dat ze niet regelmatig genoeg nieuwe afleveringen komen ophalen. Bij Podcast.net is de meest recente aflevering van 10 december 2006. Bij ODEO zijn ze blijven steken op 12 augustus 2007. Als een vermelding bij zo’n site betekent dat ik er achteraan moet gaan mailen, dan is dat, gezien het kleine aantal luisteraars dat zij sowieso doorsturen, snel al niet meer de moeite waard.

We zullen zien waar Yahoo! straks mee komt.

 Reacties uitgeschakeld voor Yahoo! sluit haar Podcast overzicht  Tags:

Vierde Edublog Diner

 Gepubliceerd door om 23:02  Edubloggers
sep 262007
 
“Op 13 en 14 november 2007 vinden de SURF Onderwijsdagen plaats. Bijna traditiegetrouw vindt aan de vooravond, maandagavond 12 november 2007, hèt Nederlands-Vlaamse Edublog diner plaats. Bloggers en niet-bloggers gaan in Utrecht een hapje eten (kosten voor eigen rekening). De bindende factor is een gemeenschappelijke interesse in onderwijs/leren, weblogs in het bijzonder en Social Software in het algemeen.”

(bron)

Het wordt inmiddels al bijna een traditie, dit jaar is het namelijk al de vierde keer dat de avond voor de SURF Onderwijsdagen bloggers en niet-bloggers een hapje gaan eten in Utrecht. Dit jaar neemt Wilfred Rubens de organisatie op zich, je kunt bij hem lezen hoe je kunt doorgeven dat je mee wilt komen eten.

Dus heb je zin in een avondje uit eten en kun je op 12 november a.s. in Utrecht zijn, vergeet je dan niet voor 5 november bij Wilfred op te geven. Tot dan!

 Reacties uitgeschakeld voor Vierde Edublog Diner  Tags: