Koninginnedag 2007

 Gepubliceerd door om 12:10  Second Life
apr 302007
 
Koninginnedag 2007

Het is nog rustig op de vrijmarkt in OurVirtualHolland maar die gaat dan ook pas om 15:00 uur vanmiddag open als onderdeel van een heel programma van activiteiten die ING vandaag in Second Life organiseert. Nou…gezien het lekkere weer denk ik dat ik vanmiddag toch maar gewoon een real life kijkje neem bij de activiteiten hier in het dorp. Het was overigens niet gemakkelijk bij de SL activiteiten te komen. De SLURL op de website en de zoekfunctie in SL brachten me er niet. Met deze SLURL moet je direct bij de vrijmarkt kunnen komen. Al heb ik veel last van time-outs en niet gelukte teleports vandaag. Nog een reden om gewoon naar buiten te gaan.

Koninginnedag 2007 Koninginnedag 2007

Handschriftherkenning in Vista

 Gepubliceerd door om 19:54  Tools
apr 292007
 

Hans Mestrum heeft een demonstratie online staan van het gebruik van Nederlandstalige handschriftherkenning in Vista. Als je overtuigd wilt worden van de kwaliteit van de handschriftherkenning in Vista, dan moet je zeker even kijken. Het handschrift van Hans komt in de buurt van dat van mij. Hans gebruikt voor de demonstratie geen TabletPC maar zijn Sony Vaio met Vista in combinatie met een Wacom Tablet. Lijkt me net iets moeilijker schrijven aangezien je niet precies op de plek schrijft waar de letters verschijnen, maar op de plek waar je je muis zou hebben. Toch gaat het Hans zeker niet slecht af. Alleen jammer dat die Wacoms zo vreselijk duur zijn. Bijna 400 euro excl. BTW voor het exemplaar dat Hans gebruikt maakt privé-aanschaf uitgesloten.
Het zal dus nog effe duren voordat ik mijn blogposts schrijf in plaats van type.

apr 282007
 
“Wat mag je doen met beeld en geluid in het hoger onderwijs? De FAQ op dit gebied bestaat uit 6 onderdelen, die elk op een verschillend doel en/of een verschillende gebruikersgroep zijn afgestemd, nl:
1. Algemene vragen over auteursrecht
2. Vragen van docenten en studenten over bekijken, kopiëren en downloaden
3. Vragen van docenten over gebruik van bestaande video’s
4. Mediatheekvragen
5. Vragen van makers van video’s
6. Vragen over het regelen van rechten

De vragen hebben allereerst betrekking op video. Daarnaast komen ook audio (muziek, geluid) en stilstaand beeld (foto’s) aan bod. Met video wordt hier in ruime zin een film, video- of televisieprogramma bedoeld. Video en audio kan op verschillende manieren worden opgeslagen (op videoband, CD-Rom, DVD, harde schijf van een computer, videoserver) en worden afgespeeld (via een videorecorder of DVD-speler, televisie of internet). Als dit onderscheid voor de vragen van belang is, wordt dit specifiek vermeld.”

(bron)

Interessant overzicht met veelgestelde vragen (of eigenlijk: veel vragen die te vaak nog niet gesteld worden!) met betrekking tot het auteursrecht op beeld en geluid. Nadruk ligt (uiteraard) op de situatie in het hoger onderwijs, maar veel van de vragen/antwoorden zijn ook voor anderen interessant en van toepassing.

Second Life Seminar in Groningen

 Gepubliceerd door om 23:03  Second Life
apr 272007
 
“Op donderdag 10 mei organiseren DMA Studio’s en CKM Extended in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen en Organicers een seminar om u bij te praten over Second Life.”

(bron)

Toen afgelopen dinsdag bleek dat Willem Karssenberg en ik bij de Natschool gebruikersdag aanwezig waren en er geen streaming video en backchannel waren kregen we “commentaar” met de vraag hoe dat nou kon. Nou was dat overduidelijk een grapje van Jeroen en zeker niet serieus bedoelt, maar ik ben wel heel serieus als ik zeg dat ik niet snap waarom er niet vaker een online component gekoppeld wordt aan conferenties. Waarom zou ik ook nu weer helemaal naar Groningen moeten als ik wil horen wat al die experts over Second Life te vertellen hebben?
En nee, dat “experts” bedoel ik niet sarcastisch (het programma heeft het overigens ook over experts). Maar het maakt me wel bezorgd. Want als Second Life experts een seminar over Second Life al niet op deze manier ondersteunen dan begin ik me zorgen te maken over onze eigen plannen. Weten zij iets wat ik nog niet weet? En ga ik daar op de vervelende manier achter komen tegen de tijd dat het eiland eenmaal voor iedereen toegankelijk is?
Of ben ik gewoon niet de doelgroep?
[update] Het seminar wordt wél live gestreamed!

OLPC: $175 + XP = Evil?

 Gepubliceerd door om 22:42  Hardware
apr 272007
 
“Nick Negroponte, founder of the One Laptop Per Child initiative, announced that the price of the so-called ‘$100 laptop’ would actually be $175 when manufacturer Quanta begins production this October. Earlier this year, we told you the OLPC might cost over $200, so even though this is a price hike, it’s actually good news. Negroponte also announced that, in addition to the Linux-based OS we showed you earlier, OLPCs would now run Windows.”

(bron)

Pfff, ik blijf dit altijd moeilijk in te schatten zaken vinden. De ophef over het feit dat de OLPC nu ook Windows XP zal kunnen draaien is groter dan het feit dat dat ding er nog steeds niet is en dat hij bijna twee keer zo duur wordt als gehoopt. Is dit gewoon handig voor iedereen, of een mogelijkheid tot verdere “werelddominantie” van Microsoft? Laat nou eerst dat ding maar eens massaal van de band rollen!

[update 3 mei 2007] Het blijkt een misverstand te zijn geweest.

Niet de enige

 Gepubliceerd door om 23:30  Second Life
apr 262007
 
online of offline - Klik voor grotere versie

Zo te zien ben ik niet de enige die problemen heeft met inloggen in Second Life op dit moment. De status is formeel nog Online, maar met 0 mensen Online op dit moment betwijfel ik dat toch een beetje. Ik ben blijkbaar niet de enige die problemen heeft in te loggen [00:15] Het lijkt er op alsof het probleem opgelost is…

 Reacties uitgeschakeld voor Niet de enige  Tags:
apr 262007
 
“Op http://www.annefrank.org/dagboeklessen staan lessen en quizzen over Anne Frank en haar dagboek. De dagboeklessen stimuleren leerlingen na te denken over de wereld van Anne Frank en die van henzelf. De quizzen testen de kennis van leerlingen over Anne Frank. Leerlingen maken de lessen en quizzen online. De website is gemaakt door de Anne Frank Stichting.
De online lesomgeving is verbonden aan het op 21 februari gelanceerde docentenweblog ‘Het dagboek in de klas‘. Hier kunnen docenten ideeën opdoen over het werken met het dagboek van Anne Frank, ervaringen uitwisselen en hun eigen dagboekprojecten insturen. Elk jaar kiest de Anne Frank Stichting uit de ingezonden projecten de vijf meest inspirerende. Zij winnen een nazaat van de kastanjeboom die achter het Anne Frank Huis staat.

Het weblog bevat ook posts van docente Erin Gruwell, bekend van het boek en de film ‘Freedom Writers‘. Zij vertelt hoe ze op de Wilson High School in Los Angeles met het dagboek van Anne Frank heeft gewerkt. In haar klas heersten interraciale spanningen. Gruwell zegt hierover: “Het dagboek van Anne Frank was essentieel in mijn lessen over tolerantie en acceptatie. Het vond een enorme weerslag bij mijn leerlingen en behandelde thema’s die zij op zichzelf konden betrekken – discriminatie, vechten tegen stereotypen, en het verlangen een stem te hebben. Het schrijven van hun eigen dagboeken gaf ze die stem.” Het waargebeurde verhaal van ‘Freedom Writers’ is verfilmd en is momenteel nog in de Nederlandse bioscopen te zien.
Het docentenweblog is geïntroduceerd in het kader van het 60-jarig bestaan van het dagboek dit jaar. Het dagboek is met 65 vertalingen het meest vertaalde Nederlandse boek. In de loop der jaren is ‘Het Achterhuis‘ uitgegroeid tot een inspiratiebron voor jong en oud.”

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Annemarie Bekker, afdeling Communicatie, Anne Frank Stichting.

 Reacties uitgeschakeld voor Online lessen en quizzen over Anne Frank en haar dagboek  Tags:
apr 252007
 

Aankondiging die ik ontving via de mail:

“Het programma E-portfolio NL van Kennisnet Ict op school schrijft de stimuleringsregeling ‘implementatie en uitwisseling e-portfolio 2007-2008’ uit waaraan zes projecten kunnen deelnemen. In deze regeling staat het uitwisselen van e-portfolio gegevens tussen organisaties/instellingen/sectoren/branches centraal. Een voorbeeld kan gevonden worden bij de doorlopende leerlijnen tussen VMBO-MBO-HBO. Of het leven lang leren en werken, waarbij e-portfolio gegevens, zoals competentie profielen, POP verslagen of andere gegevens uitgewisseld kunnen worden tussen onderwijs, arbeidsmarkt en/of arbeidsbemiddeling. Vindt u in deze voorbeelden een mogelijkheid om een projectidee te formuleren, klik dan snel naar deze website voor meer informatie. Op 8 mei 2007 wordt een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. U kunt zich inschrijven met behulp van het inschrijfformulier.”

Goed om te zien dat de doorlopende leerlijnen als uitgangspunt worden genomen en niet de traditionele scheiding tussen hoger onderwijs en de rest van het onderwijs wordt aangehouden. Ik neem overigens aan dat die leerlijn niet alleen beperkt blijft tot VMBO-MBO-HBO, maar in het VO en PO zal het aantal portfolio’s waarschijnlijk nog beperkt zijn lijkt me (daar heb je het vaker over leerlingdossiers met “harde” data).

 Reacties uitgeschakeld voor Stimuleringsregeling e-portfolio 2007-2008  Tags:

MMORPG (Fantasy wordt Science)

 Gepubliceerd door om 19:21  Second Life
apr 252007
 

Via de mail doorgestuurd gekregen (bedankt Arjan!) als tip voor Eindhovenaren die de 22e mei nog tijd vrij hebben:

MMORPG (Fantasy wordt Science)
Locatie: Grand Café Centraal, Markt 8, 5611 EB Eindhoven
Datum: Dinsdag 22 mei 2007
Inloop: 20.00 uur, Begin: 20.15 uur

Miljoenen mensen hebben een alter ego in de virtuele werelden van de MMORPG’s (Massive Multiplayer Online Role Playing Game). En daar wordt veel tijd aan besteed, heel veel tijd. Gevolg bezorgde ouders en politici.
De bekendste is World of Warcraft, met 8 miljoen deelnemers. Het meest in de belangstelling staat op dit moment Second Life (met 800.000 deelnemers). Een MMORPG met een eigen economie, waarin geld verdiend kan worden en waarin de het virtuele geld (de Linden dollar) een eigen koers heeft t.a.v. de ‘echte dollar’. Daarmee komt er een overlap tussen virtuele en reële wereld. Een ontwikkeling die ook bij andere MMORPG’s waargenomen kan worden.

De vraag is welke ontwikkelingen te verwachten zijn voor industrie, gemeenschap, en wetenschap.
In dit Science Café besteden we hier aandacht aan. Om de verschillende invalshoeken aan bod te laten komen, hebben we mensen uitgenodigd die er vanuit hun achtergrond en beroep op verschillende manieren naar kijken.
Sprekers zijn:
* Evert Hoogendoorn (HKU): MMORPG’s, Wat zijn het? Wat kun je ermee?
* Nog onbekend (UvA): Wat betekent gaming voor de spelers, is het verslavend?
* Dolf Wittkämper (Philips Design): Philips in Second Life
Debatleider: Jan Weerdenburg (Studium Generale TU/e)
Deze avond met muzikale omlijsting van ….?

Kijk alvast voor meer informatie op Wikipedia bij MMORPG en Second Life.
De toegang is gratis.