Het gevaar van patenten voor standaarden

 Gepubliceerd door om 06:43  SURF
aug 312006
 
“How confident can we be that Rob Abel is right and that the IMS isn’t being ‘gamed’ to encourage vendors to adopt technologies that will infringe on somebody’s patent?”

(bron)

Michael Feldstein spreekt, terecht volgens mij, zijn zorgen uit met betrekking tot de gevaren die softwarepatenten vormen voor (leertechnologie-)standaarden. En dan met name de standaarden/afspraken die op het moment in ontwikkeling zijn. Hij is daarbij minder optimistisch dan Rob Abel, CEO van IMS is in zijn reactie op een vorige post van Feldstein hierover. Nu ga ik er vanuit dat Rob Abel er op het moment alles aan doet om (in zijn geval) met name het IMS Global Learning Consortium door dit gevaarlijke mijnenveld te sturen. Maar het voorbeeld dat Feldstein aanvoert met betrekking tot Rambus en standaarden én de voorbeelden van patenten die Pearson Education (ook IMS lid en actief betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe IMS-afspraken) reeds in bezit heef zijn zeker verontrustend. Te verontrustend vind ik voor ons in Europa om slechts te blijven vertrouwen op het feit dat we hier nog geen softwarepatenten hebben. Verontrustend ook overigens omdat ik hier geen snelle/gemakkelijke oplossing voor zie.

 Reacties uitgeschakeld voor Het gevaar van patenten voor standaarden  Tags:

Ik hoor bij een minderheid!

 Gepubliceerd door om 06:26  Hardware
aug 312006
 
“Nederlanders zijn ook minder geneigd om hun laptop in het openbaar open te klappen. Slechts 32% van de Nederlandse laptopbezitters gebruikt zijn laptop in overdekte openbare plaatsen en slechts 29% doet dat in de trein.”

(bron)

Blijkt dat ook slechts 10% gebruik maakt van een laptop van de baas. Dat verzamelcijfer van 22% voor “Ander openbaar vervoer, boten en auto’s” lijkt me een beetje vertekend. Want in een bus of tram wil je je laptop écht niet proberen te gebruiken. Past niet tussen jou en de stoel voor je en van het schudden van die bus wordt je ook niet blij. Overigens, Je kunt natuurlijk zeggen “slechts 29%” omdat het geen 50% of 80% is, maar omgerekend naar de “vierpersoons zitjes” in mijn stoptrein ’s ochtends (die helemaal vol zit) betekent dat wel dat daar gemiddeld (ruim) één van de vier personen die daar zit tijdens de reis een laptop gebruikt. En dat is toch best veel.

aug 302006
 
“Harvard University biedt met ingang van september een college in een virtuele wereld aan. De universiteit gebruikt hiervoor een videogame-achtige wereld met de naam Second Life. De cursus, waarvan Harvard Law School professor Charles Nesson de docent is, is niet de eerste die gegeven wordt in Second Life. Andere universiteiten maakten al eerder gebruik van het programma.”

(bron)

Berkman - Klik voor grotere versie

OK, ik snap dat ik soms snel boos te krijgen ben, maar zo’n flut artikeltje dat niet meer is dan een handige vertaling van dit origineel (waar overigens netjes naar verwezen wordt), is een hele snelle manier om dat voor elkaar te krijgen. Want 2 minuten Googlen maakt van deze PR-achtige aankondiging opeens een enorme bron van SL-info. Als je dat namelijk doet, dan kom je bij deze CyberOne-website met daarop een filmpje (Quicktime of Flash) waarin de betreffende professor samen met zijn dochter verteld én laat zien wat Second Life is en wat ze er mee in de cursus gaan doen. Kijk je wat verder dan zie je dat op die site ook uitleg over het gebruik van Second Life staat inclusief een link naar een video met 20 minuten introductie (“hoe start je met Second Life” waarin je stap voor stap op weg geholpen wordt) én een SLURL naar het Berkman Center for Internet Society zodat je als je SL al gebruikt er ook gemakkelijk naar toe kunt gaan.
En zo wordt een “ja hoor, het zal wel”-bericht opeens een “wauw, interessant om te weten”-ervaring.

SL: Nederland oh Nederland?

 Gepubliceerd door om 06:58  Second Life
aug 302006
 

Dat er de nodige Nederlanders in Second Life verblijven was me de afgelopen dagen wel duidelijk geworden. Wat dat betreft zal het wel handig worden als de voorgenomen aanpassing aan het chatsysteem doorgevoerd wordt en je ook als je niet in SL aanwezig bent de IM-berichten kunt ontvangen. Maar de vraag die ik nog niet echt beantwoord had gekregen is: zitten er ook grote(re) Nederlandse spelers in het spel? Grote bedrijven, mensen die stevig in het land zitten, evenementen organiseren etc.
Dus ging ik op zoek. Lees verder….

aug 292006
 

Maarten Kremers heeft zijn afstudeeronderzoek naar de mogelijkheden van weblogs binnen het Wetenschappelijk Onderwijs succesvol afgerond. Zijn scriptie en presentatie staan online en zijn te downloaden vanaf op zijn weblog.
Ik heb zijn rapport nog niet in detail gelezen, maar het ziet er interessant uit. Het geeft een algemeen beeld van wat weblogs zijn. Dat had ik natuurlijk niet nodig, maar het blijkt nog steeds geen overbodige luxe dat te doen en het is uiteraard de basis waarop je je onderzoek verder uitwerkt. Hij heeft ook gekeken naar de selectie van tools en geeft een aantal case-studies weer over op welke wijze weblogs worden ingezet in het onderwijs. Bijlage E van het rapport bevat een overzicht van weblogs binnen het Nederlandse Wetenschappelijk Onderwijs. Een lijst die (helaas) alleen betrekking heeft op universiteiten (dat was, gaf Maarten via de mail aan, een noodzakelijke afbakening) maar ondanks dat een stuk langer is dan ik gedacht had!
Het zou mooi zijn als die lijst ook ergens online in doorklikbare vorm beschikbaar zou komen. Dat maakt even browsen en kijken of het blogs zijn die je in de gaten wilt houden een stuk gemakkelijker.

 Reacties uitgeschakeld voor Bloggend Leren – weblogs in het Wetenschappelijk Onderwijs  Tags:
aug 282006
 
Flickr geocode - Klik voor grotere versie

Ik kreeg zojuist een mailtje van Flickr omdat ik er redelijk wat foto’s van coördinaten voorzien heb en ze eindelijk echte ondersteuning daarvoor gaan inbouwen (nou beschikbaar stellen, ik neem aan dat ze het bouwen al gedaan hebben). Een van de dingen die ik (en een heleboel anderen) gevraagd ben te doen is aangeven wat de privacy-setting van de locaties moet zijn (dat kun je blijkbaar apart instellen). Veel details over de manier waarop e.e.a. gaat werken worden in het mailtje niet gegeven, wel wordt aangegeven dat het meer geïntegreerd wordt dan de huidige manier van tagging (was hard nodig, want het vervuilde de tags ontzettend) en dat er een publieke API voor komt (ook dat is zeer welkom, zie ook dit bericht daarover). OK, instellingen staan aan, laat maar komen die uitbreiding.
[Update] Techcrunch heeft meer informatie over de uitbreidingen. Slecht nieuws overigens: het gebruik (uiteraard) de Yahoo!-kaarten, dus nog geen Europadekking.
[Update #2] Oh, het werkt dus gewoon al, zie bijvoorbeeld hier. Cool! Flickr maakt ‘groepen’ van foto’s. Bij het inzoomen worden die groepen dan aangepast/opgesplitst. Ik hoop dat dat ook via de API straks eenvoudig te doen is, want dat is precies de functionaliteit die ik nog miste!
[Update #3] Michel Duijvestijn verwijst naar twee (deel 1, deel 2) screencasts met uitleg.

SL: Bezoek aan de Black Library

 Gepubliceerd door om 06:43  Second Life
aug 282006
 
Black Library - Klik voor grotere versie

De eerste locatie van het lijstje met toplocaties die ik bezocht heb is de Black Library. Het is een uitgebreide online bibliotheek en een goed voorbeeld van hoe een volwassen locatie in Second Life zich kan ‘gedragen’. Als eerste heb ik de ‘tour’ gedaan waarbij je door een vliegend oog door de hele bibliotheek geleid wordt waarbij je uitgelegd wordt waaruit de collectie bestaat en die er voor zorgt dat je ook de bar onder in de bibliotheek en de bioscoop achterin de biobliotheek bezoekt. Lees verder….

Meet Peter McAllister

 Gepubliceerd door om 14:39  Leertechnologie
aug 272006
 

Toen ik afgelopen donderdag de laatste hand aan het leggen was aan mijn presentatie voor de Ticer course (zie hier en hier) was ik bij elk van de toepassingen die ik besprak voorbeelden aan het zoeken van gebruik door bibliotheken. Zo ook voor het onderdeel Virtual Worlds. Ik kwam toen bij deze pagina over een bibliotheek in Second Life. Maar ik kon het niet over mijn hart krijgen om alleen maar de screenshots op die site te gebruiken, ik wilde een eigen screenshot. Dus zat er niets anders op dan zelf een account aan te maken. Niet lang daarna was de geboorte van Peter McAllister een feit. Lees verder….

aug 262006
 

Oeps, ben wat lang bezig geweest in SL en dus nog geen post over de lecture Social Software: Building Networks of Learners gisteren. Korte samenvatting: ik denk dat het wel een geslaagde sessie was. Aan de deelnemers heeft het in ieder geval niet gelegen. Zoals ik afgelopen week in de Edukast vertelde heb ik gisteren in Tilburg een lecture verzorgd voor een internationaal gezelschap mensen werkzaam in bibliotheken/mediatheken (ik vind bibliothecarissen overigens zo stoffig klinken dat ik dat woord liever niet gebruik want de mensen die daar komen zijn alles behalve stoffig).
En net als bij de Masterclass van de DU wilde ik ook nu weer gebruik maken van een wiki bij de voorbereiding en de lecture zelf. En dat blijkt dus ook met een groep te werken waarvan ongeveer de helft van de deelnemers vooraf nog geen ervaring met het gebruik van wikis had! Lees verder….