Het gevaar van patenten voor standaarden

“How confident can we be that Rob Abel is right and that the IMS isn’t being ‘gamed’ to encourage vendors to adopt technologies that will infringe on somebody’s patent?”

(bron)

Michael Feldstein spreekt, terecht volgens mij, zijn zorgen uit met betrekking tot de gevaren die softwarepatenten vormen voor (leertechnologie-)standaarden. En dan met name de standaarden/afspraken die op het moment in ontwikkeling zijn. Hij is daarbij minder optimistisch dan Rob Abel, CEO van IMS is in zijn reactie op een vorige post van Feldstein hierover. Nu ga ik er vanuit dat Rob Abel er op het moment alles aan doet om (in zijn geval) met name het IMS Global Learning Consortium door dit gevaarlijke mijnenveld te sturen. Maar het voorbeeld dat Feldstein aanvoert met betrekking tot Rambus en standaarden én de voorbeelden van patenten die Pearson Education (ook IMS lid en actief betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe IMS-afspraken) reeds in bezit heef zijn zeker verontrustend. Te verontrustend vind ik voor ons in Europa om slechts te blijven vertrouwen op het feit dat we hier nog geen softwarepatenten hebben. Verontrustend ook overigens omdat ik hier geen snelle/gemakkelijke oplossing voor zie.