Het gevaar van patenten voor standaarden

 Gepubliceerd door om 06:43  SURF
aug 312006
 
“How confident can we be that Rob Abel is right and that the IMS isn’t being ‘gamed’ to encourage vendors to adopt technologies that will infringe on somebody’s patent?”

(bron)

Michael Feldstein spreekt, terecht volgens mij, zijn zorgen uit met betrekking tot de gevaren die softwarepatenten vormen voor (leertechnologie-)standaarden. En dan met name de standaarden/afspraken die op het moment in ontwikkeling zijn. Hij is daarbij minder optimistisch dan Rob Abel, CEO van IMS is in zijn reactie op een vorige post van Feldstein hierover. Nu ga ik er vanuit dat Rob Abel er op het moment alles aan doet om (in zijn geval) met name het IMS Global Learning Consortium door dit gevaarlijke mijnenveld te sturen. Maar het voorbeeld dat Feldstein aanvoert met betrekking tot Rambus en standaarden én de voorbeelden van patenten die Pearson Education (ook IMS lid en actief betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe IMS-afspraken) reeds in bezit heef zijn zeker verontrustend. Te verontrustend vind ik voor ons in Europa om slechts te blijven vertrouwen op het feit dat we hier nog geen softwarepatenten hebben. Verontrustend ook overigens omdat ik hier geen snelle/gemakkelijke oplossing voor zie.

Deel dit bericht:
 Reacties uitgeschakeld voor Het gevaar van patenten voor standaarden  Tags:

Ik hoor bij een minderheid!

 Gepubliceerd door om 06:26  Hardware
aug 312006
 
“Nederlanders zijn ook minder geneigd om hun laptop in het openbaar open te klappen. Slechts 32% van de Nederlandse laptopbezitters gebruikt zijn laptop in overdekte openbare plaatsen en slechts 29% doet dat in de trein.”

(bron)

Blijkt dat ook slechts 10% gebruik maakt van een laptop van de baas. Dat verzamelcijfer van 22% voor “Ander openbaar vervoer, boten en auto’s” lijkt me een beetje vertekend. Want in een bus of tram wil je je laptop écht niet proberen te gebruiken. Past niet tussen jou en de stoel voor je en van het schudden van die bus wordt je ook niet blij. Overigens, Je kunt natuurlijk zeggen “slechts 29%” omdat het geen 50% of 80% is, maar omgerekend naar de “vierpersoons zitjes” in mijn stoptrein ’s ochtends (die helemaal vol zit) betekent dat wel dat daar gemiddeld (ruim) één van de vier personen die daar zit tijdens de reis een laptop gebruikt. En dat is toch best veel.

Deel dit bericht: