SL: Nederland oh Nederland?

Dat er de nodige Nederlanders in Second Life verblijven was me de afgelopen dagen wel duidelijk geworden. Wat dat betreft zal het wel handig worden als de voorgenomen aanpassing aan het chatsysteem doorgevoerd wordt en je ook als je niet in SL aanwezig bent de IM-berichten kunt ontvangen. Maar de vraag die ik nog niet echt beantwoord had gekregen is: zitten er ook grote(re) Nederlandse spelers in het spel? Grote bedrijven, mensen die stevig in het land zitten, evenementen organiseren etc.
Dus ging ik op zoek.
Emerce
Op de Emerce-website kwam ik dit bericht tegen waaruit bleek dat er een paar maanden geleden een regio “Nederland” in het leven geroepen is.

Een zoekopdracht in SL op Nederland liet me zien dat er in ieder geval twee groups waren rond Nederland(ers), dus daar ben ik maar lid van geworden. Die groepen hadden echter (nog) geen gemeenschappelijk land in bezit, voor het overige moet ik nog even uitzoeken wat je er dan aan hebt, anders dan dat je IM-berichten van wildvreemden in het Nederlands binnen krijgt.

De Molen
Een andere hit bij het zoeken was “De Molen” (SLUR) en warempel, dat bracht me in een stukje Nederland, met ook Zandvoort (SLURL).

Nederland - Klik voor grotere versie Nederland - Klik voor grotere versie Zandvoort - Klik voor grotere versie

Erg leeg
Helaas was er weinig activiteit in dit stukje SL. Niet alleen was niemand thuis, de meeste appartementen waren ook helemaal leeg. Nog steeds geen idee waar al die Nederlanders “wonen” dus.

Emerce #2
Ik had begrepen dat Emerce een plek in SL had, maar kan die niet vinden. Ik kwam wel de groep tegen die ze gemaakt hebben ten behoeve van eDay en begrijp dat ze een speciale eDay-ruimte aan het inrichten zijn. Maar ook daar no luck. Ik zal eens een mailtje sturen.
Jammer overigens dat ik op 13 september al een dubbele afspraak heb staan, want de developers workshop had me wel interessant geleken.

Onderzoek
Het Nederlandse EPN doet onderzoek in en naar SL (bron), het bericht verteld nog niet veel over de resultaten, zal waarschijnlijk ook meer gaan over SL in de volle breedte, niet zozeer over de Nederlanders.

Tot nu toe
Zoals gezegd, de emerce-activiteiten ga ik nog even achteraan, maar voorlopig lijkt het er op dat we als Nederlanders nog niet heel erg als zichtbare “spelers” aanwezig zijn in SL. Geen Bibliotheek met Nederlandse roots, een publieke omroep die er een ruimte heeft? Toch wel verrassend.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sylvia
Sylvia
16 jaren geleden

Hallo Pierre,

Er zijn inderdaad een heleboel Nederlanders actief in SL. Ik zelf stel me absoluut op als global resident, dus geen kenmerkjes dat ik NLer ben. Ik chat altijd in het Engels, en probeer zoveel mogelijk mensen met diverse nationaliteiten te bereiken.

Ik heb ook jouw lijst met top 20 locaties bekeken, maar als NLer denk ik dat je één van de populairste mist: Amsterdam…

Dit is binnen SL een zeer populaire locatie… altijd te vinden in de ‘popular places’ listing onder search. En je raadt het al, een prima ontmoetingsplek voor Dutchies.

Patriciak
Patriciak
16 jaren geleden

Hoi Pierre,

Ik denk dat de observatie van Sylvia wel eens juist zou kunnen zijn. Mijn ervaring in World of Warcraft is dat spelers zich óf heel duidelijk op hun nationaliteit profileren (en actief zoeken naar andere spelers met dezelfde nationaliteit) óf daar juist helemaal niets van moeten hebben. Ikzelf hoor tot de laatste categorie. Dutchies kom ik in RL al genoeg tegen.

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Sylvia en Patricia,

Helder. Zeker in SL, waar het één wereld is waar iedereen door elkaar heen loopt is Engels als voertaal heel handig, en of iemand dan uit Nederland komt of niet, is dan inderdaad niet zo relevant.

Wat mij eigenlijk ook met name verbaasde is dat er geen Nederlandse equivalent van bijvoorbeeld het Harvard initiatief te vinden is.

Oh, Amsterdam ( SLURL) is overigens een vreselijke plek, veel te complex wat betreft gebouwen en dus hééél traag.