jan 312005
 
“Je kunt pas echt met open standaarden werken als je met open source software werkt. Daarom is het praten over open standaarden met gesloten software als reisboeken schrijven vanuit de gevangenis.”

(bron)

Ik ben het er natuurlijk niet mee eens, voornamelijk omdat het gewoon onzin is, maar het was/is zo’n mooie beeldspraak dat ik hem hier wilde bewaren.

 Reacties uitgeschakeld voor Reisboeken schrijven vanuit de gevangenis  Tags:
jan 312005
 
“‘De conventionele digitale leeromgeving is een te beperkt medium als samenwerken en kennis delen centraal staat in leren,’ aldus Klaassen, ‘DLO’s zijn erg docentcentrisch; docenten kunnen er makkelijk materiaal op aanbieden en veranderingen in aanbrengen. Voor studenten zijn de mogelijkheden echter veel beperkter; ze kunnen opdrachten inleveren en reageren op discussion-boards, maar alleen als een docent ervoor kiest om die in schakelen. Weblogs bieden ook studenten meer mogelijkheden, met name als het gaat om de communicatie.'”

(bron)

De edusite besteedt vandaag in een special aandacht aan het gebruik van weblogs in het onderwijs. Ik vond de uitspraak van Patrick (zie hierboven) een goede samenvatting. Overigens voor ik de term “tool” die in een citaat van mij (naar aanleiding van een telefoongesprek in november vorig jaar) staat een rare. Ik zou daar eerder toepassing gebruikt hebben, maar moet eerlijk bekennen dat het gesprek al wat lang geleden is om dat precies te weten. Hoewel het natuurlijk verdacht positief klinkt (aangezien ik er zelf in genoemd wordt) vind ik het geen gekke samenvatting/introductie wat betreft het gebruik van weblogs in het onderwijs.

Microsoft maakt Office-formaat ‘open’

 Gepubliceerd door om 08:08  Tools
jan 302005
 

Microsoft heeft de beschrijvingen (schema’s en documentatie) van haar Office applicaties (Word, Excel, InfoPath, OneNote, Project, Visio) beschikbaar gesteld onder een licentie die het gratis gebruik ervan mogelijk maakt. (bron)
De actie is/lijkt bedoeld om te voorkomen dat het tot nog toe gesloten karakter van de bestandsformaten van deze applicaties een struikelblok gaan worden bij de keuze voor Microsoft door met name enkele staten in de Verenigde Staten.
Ik heb de documentatie gedownload, maar niet geprobeerd of het voldoende informatie was om daadwerkelijk conversies tussen bijvoorbeeld Word 2003 en OpenOffice voor elkaar te krijgen, maar zover ik de licentie begrijp maakt die het bouwen ervan wel mogelijk/legaal/eenvoudiger. Ook binnen OpenSource producten.
Typisch Microsoft natuurlijk om toch even te pesten: de bestanden worden ingepakt in een .msi bestand aangeleverd. Je hebt Windows nodig om die uit te pakken. Het enige wat gedaan wordt is dat een aantal bestanden naar een map gekopieerd worden. Dat hadden ze dus ook in een gewoon zip-bestand kunnen stoppen.

Even voor de duidelijkheid: dit maakt het formaat nog steeds geen OpenStandaard zoals bij Techworld gesuggereerd wordt.

 Reacties uitgeschakeld voor Microsoft maakt Office-formaat ‘open’  Tags:

Veilige modeltreintjes

 Gepubliceerd door om 01:41  Algemeen
jan 302005
 
“Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs maakt in haar nieuwe nota railveiligheid geen onderscheid tussen goederen- en passagierstreinen van de Nederlandse Spoorwegen en treintafels van hobbyisten. Op papier moeten ze allebei aan dezelfde eisen voldoen.”

(bron)

Ik zag gisteren bij het Kruidvat een basisset van MÀrklin in de aanbieding. Of die aan alle eisen voldeed weet ik niet. :P

 Reacties uitgeschakeld voor Veilige modeltreintjes  Tags:
jan 302005
 

De consumentengids van februari gaat in op het fenomeen Bellen via internet. Het artikel is op het moment ook online beschikbaar. De vijfentwintig vragen uit het blad zijn daar samengevat in een negental vragen. Ook de antwoorden zijn niet letterlijk hetzelfde. Omdat er maar een paar antwoorden waren waar ik geen commentaar op had heb ik zie even op een rijtje gezet. Lees verder….

The Terminal

 Gepubliceerd door om 22:50  Film en Boek
jan 292005
 

Terminal, The (2DVD) Diego Luna The Terminal
Vanavond heb ik weer eens zitten genieten van Tom Hanks, dit keer in zijn rol als Viktor Navorsky, die op het vliegveld van New York vast komt te zitten. Grappig en ontroerend, en niet alleen vanwege de vervulde belofte aan zijn overleden vader. Het lijkt overigens wel of Tom Hanks tijdens de film steeds beter in zijn rol van Viktor groeit. Daardoor wordt het onwaarschijnlijke uitstapje naar New York op het einde hem ook zondermeer vergeven. Aanrader!
Bol.com weet overigens te vertellen dat de film geïnspireerd is door het levensverhaal van Mehran Nasseri, een Iraanse vluchteling die in 1988 nagenoeg hetzelfde overkwam en die al 16 jaar op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs woont. Minpuntje in mijn geval was dat de huur-DVD helemaal ontdaan was van elk extra.

IJskoude onzin

 Gepubliceerd door om 14:00  Uit de bladen
jan 292005
 

Ik zit de consumentengids te lezen (dit zal ook wel niet het enige bericht over de feburari 2005-uitgave worden), en struikelde over de vrieskasten-test. Niet zozeer over de testbeschrijving zelf, zaken als het meten van de werkelijke invriescapaciteit, het als dan niet correct zijn van de thermostaatstand, temperatuurstabiliteit etc. kun je best aan de consumentenbond over late. Het gaat om de tekst in het rood met als kopje “maatschappelijk verantwoord”. Daar worden de leveranciers gerangschikt naar de mate waarin hun assortiment zuigige apparaten bevat. In de begeleidende tekst staat: “Tot vorig jaar oktober was het extra aantrekkelijk om een energiezuinig apparaat te kopen, vanwege de energiepremie die toen gegeven werd. De afschaffing hiervan leidde tot een terugloop in de verkoop van vooral A+- en A++-apparaten, de zuinigste, maar vaak ook de duurste. Maar het is wel zo dat de hogere prijs op langere termijn wordt terugverdiend door een lagere energierekening“. En dat is voor een deel onzin. Ten eerste is de energiepremieregeling al in oktober 2003 stopgezet, niet in 2004. Maar ook het terugverdienen is zeker niet zo eenvoudig. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor IJskoude onzin  Tags:
jan 292005
 
“Digitaal onderwijsmateriaal is een kostbaar onderdeel van een elektronische leeromgeving. Door gezamenlijk onderwijsmateriaal te ontwikkelen en dit op verschillende instellingen te (her)gebruiken kan de kwaliteit omhoog en kunnen de kosten omlaag. Complicerende factor is dat alle instellingen beschikken over hun eigen elektronische leeromgevingen, die meestal niet zonder meer onderling compatibel zijn. Om onderwijsmateriaal van de ene naar de andere leeromgeving te kunnen transporteren zijn technische afspraken nodig. Daarvoor maakt de DU gebruik van open e-learning standaarden, waarmee het mogelijk wordt om materiaal eenmaal te ontwikkelen en op verschillende instellingen te gebruiken.”

(bron)

Op de OSOSS website staat dit bericht over het Handboek Technologie en Standaarden van de Digitale Universiteit. Dat verbaasde me een beetje, want het handboek is, zoals het bericht ook zegt al weer een tijdje oud en de nieuwe versie laat nog op zich wachten (volgens het bericht komt hij begin 2005 dan toch nog). Even zo raar vind ik de vermelding dat bij deelproducten “afstemming met onder andere Kennisnet en de SURF SiX expertisegroep van belang” was. SURF SiX is namelijk niet betrokken geweest bij het opstellen van het handboek (niet bij de eerste en niet bij de tweede versie) en van “afstemming” is ook bij het metadataprofiel geen sprake geweest. Voor het overige is het best een aardige weergave van waar de Digitale Universiteit nu staat op dit gebied. Het blijft jammer dat ze ondanks het belang van leertechnologie voor de DU, dat ook uit het artikel blijkt, aan de zijlijn blijven staan als “gebruiker” van tools en afspraken en er zelf niet een actievere ontwikkelende rol in (willen) spelen.

 Reacties uitgeschakeld voor Handboek Technologie en Standaarden van de Digitale Universiteit  Tags:
jan 292005
 

De februari-editie van OpenMagazine is beschikbaar en te downloaden in een groot aantal verschillende versies:
* PDF-versie OpenMagazine
* HTML-versie OpenMagazine
* Tekst-versie OpenMagazine (inloggen vereist)
* Via BitTorrent
De aankondiging kreeg ik overigens via e-mail en natuurlijk hebben ze ook een RSS-feed. Dat is nog eens gebruik maken van de verschillende distributiekanalen die er voor een een online magazine beschikbaar zijn. Voor de PDF-download maken ze gebruik van een aantal mirror-sites om de bandbreedte-last draagbaar te houden. Daarnaast is de PDF-versie ook echt opgemaakt om te printen op een kleurenprinter. Jammer is dat ze voor de online versie een grijs lettertype gekozen hebben, dat leest minder lekker.
Oh, en de inhoud, ik heb er snel even doorgebladerd, is ook de moeite waard. Ik ga voorlopig even voor de pdf-versie en die gaat nu naar de printer. Vooral de tips en extensies rond FireFox en andere Mozilla gebaseerde applicaties wil ik even op papier doorlezen.

Sony en goede foto’s

 Gepubliceerd door om 10:41  Tools
jan 292005
 
“Met de introductie van de DSC-L1 heeft Sony een ultracompacte digitale camera op de markt gezet met vier megapixel aan boord. Daarnaast beschikt het cameraatje ook over drie keer optische zoom en kan er ongelimiteerd video worden gemaakt bij een resolutie van 640×480 en dat met dertig beelden per seconde. De camera valt daarnaast op door zijn snelle opstarttijd, uitstekende batterijlevensduur, het snelle wegschrijven van foto’s en de ongelooflijk snelle shutterrespons. Ook heeft Sony zoals gewoonlijk werk gemaakt van het design en de metalen behuizing voelt verder prettig aan tijdens het gebruik.”

(bron)

Ik vond dit typisch een beschrijving die past bij een digitale fotocamera van Sony. Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit. Het straalt je gewoon uit de tekst tegemoed.
Maar dan een stukje verderop komt de teleurstelling:

“Waar het apparaat excelleert op het gebied van video, valt het primaire aspect, het fotograferen tegen. Vooral op het gebied van de fotokwaliteit laat de DSC-L1 steekjes vallen. Zo zijn de gemaakte foto’s niet scherp en aan de randen wazig. Ook valt de noise-ratio tegen wanneer er foto’s worden gemaakt met een hogere kwaliteit dan ISO 100”

(bron)

Je kunt er geen goede foto’s mee maken! Maar waarom zou ik er dan bijna 300 dollar voor betalen??

 Reacties uitgeschakeld voor Sony en goede foto’s  Tags: