Zomerreces….

 Gepubliceerd door om 20:17  Persoonlijk
jul 042008
 
Summer indulgence (foto door: cattycamehome)

Het ICT en Onderwijs Blog is met vakantie. Lees: ik blijf uit de buurt van mijn laptop tot 5 augustus a.s.

Mensen kijken meestal heel verschrikt als ik ze zeg dat ik een paar weken per jaar helemaal offline ga. Geen laptop, geen RSS-reader, geen GSM met internet. Effe bijtanken, tijd voor andere dingen.

Ik kan je uit ruime ervaring inmiddels vertellen dat het heel prettig is, dat het zonder ernstige afkick verschijnselen te doen is. Ik kan het iedereen aanbevelen.
Natuurlijk, helemaal zonder substituten ben ik niet deze zomer. Ik heb ook nu weer meer boeken ingeslagen dan dat ik deze zomer kan lezen. Dus vervelen zal ik me niet al regent het aan één stuk door.

Veel plezier, het ICT en Onderwijs Blog is er weer vanaf 5 augustus met dagelijkse berichten.
Ik heb de reactie-optie even uitgezet. Nucleus heeft weliswaar een SPAM-filter, maar ik vind het vervelend als er reacties binnen komen terwijl ik niet in de buurt van mijn laptop ben om daar op te reageren.

Doei.

[update 4 augustus 23:23 uur] Ik heb nog geen zin, dus het kan nog wat langer duren voordat ik weer begin met bloggen. Maandag 11 augustus moet ik weer op mijn werk verschijnen, dus dan ontkom ik er niet meer aan….sorry, vakantie hebben is gewoon té fijn op het moment.

 Reacties uitgeschakeld voor Zomerreces….  Tags:

LinkedIn in Begrijpelijke Taal

 Gepubliceerd door om 20:55  Internet
jul 032008
 


Gisteren schreef ik nog dat de video van CommonCraft over LinedIn niet op dotSUB stond. Daarom geen vertaling.
Frank Biesta dacht daar anders over. Niet alleen plaatste hij de video op dotSUB, hij maakte het Engelstalige transcript (is véél werk!) én de Nederlandse vertaling.
Dus daarom nogmaals, met dank aan Frank, de video. Nu met ondertitels.

[update 4-7-2008] Verdorie. Nou kon ik me een keertje inhouden en heb ik niet geschreven dat ik dacht dat dit waarschijnlijk niet mocht (Frank had namelijk geen toestemming vooraf om de video op dotSUB te zetten), nou blijkt er tóch iemand te zijn die gevonden heeft dat het niet kon/mocht en is de video nu niet meer op dotSUB beschikbaar. Balen, zonde van alle werk en eigenlijk gewoon heel dom van (ik neem aan) LinkedIn. Dit soort initiatieven van kijkers moet je toejuichen, niet afstraffen!!

[update 9-8-2008] De video is alsnog aan dotSUB toegevoegd door de mensen van LinkedIn. Frank heeft hem opnieuw vertaald naar het Nederlands en dus staat hij hierboven ook weer als werkende versie. :-)

jul 032008
 


JKKMobile had het eerder al met de “kleine Eee PC” gedaan: zelf een touchscreen inbouwen, maar nu op de EeePC 900 ziet het er nog mooier uit, al was het maar omdat de beschikbare ruimte in de deksel nu volledig gebruikt wordt.

Goed nieuws ook over het feit dat Microsoft de extra goedkope versie van XP nu ook toestaat op apparaten met een wat groter scherm (tot 14,1 inch) én op apparaten met een Touch screen.
Of is dit ook op Linux te realiseren?

Jammer dat hij nog niet standaard in deze uitvoering te koop is. Het zou een geduchte concurrent zijn voor de iLead en anderen bij mijn zoektocht om minder bomen te verbruiken. Het is dan weliswaar geen echte tablet (je kunt het beeldscherm niet omklappen), maar gezien het lage gewicht en omvang lijkt het me niet eens een onoverkomelijk probleem om hem voor het lezen van documenten even andersom vast te houden.

jul 032008
 
Google Street View Frankrijk - Klik voor grotere versie

Ik had dit bericht ook als titel kunnen meegeven: “de Alpe d’Huez op in je luie stoel”. Google heeft namelijk voor het eerst ook plaatsen buiten de Verenigde Staten voorzien van Street View foto’s. Google heeft daarvoor de etappes van de Tour de France 2008 gekozen. Die kun je allemaal in Street View bekijken.

Street View maakt het mogelijk om, op plekken waar het beschikbaar is, 360 graden foto’s te bekijken van de plek in Google Maps of Google Earth. Doordat die foto’s aan elkaar gelinkt zijn, kun je door steeds op de pijltjes in de foto te klikken vooruit of achteruit bewegen. En dan is het alsof je de route zelf aflegt. Het effect was met mijn toch niet langzame draadloze verbinding hier thuis niet optimaal overigens omdat het laden van elke nieuwe view toch even duurt.

Wil je het zelf uitproberen? Thomas Vergouwen heeft voor Google Earth een KML-bestand gemaakt met alle etappes: Tour de France 2008 (KML). Dat kun je openen in Google Earth en dan zie je meteen waar je op zoek moet naar de foto’s. Kijk wel even linksonder bij de lagen (layers) in Google Earth of je Straatweergave (Street View) aan hebt staan.
Straatweergave - Klik voor grotere versie
In Google Maps zijn de foto’s ook zichtbaar. Via deze link ga je rechtstreeks naar de top van de route naar de Alpe d’Huez.

Ik heb die route een stuk naar beneden gevolgd, leek me gemakkelijker dan berg op. Grappig was dat het navigatie mechanisme van steeds op het pijltje klikken om vooruit te komen hier niet altijd werkte. In een aantal bochten schiet je dan uit de bocht en moet je bijsturen. Het zal niet zo bedoelt zijn, maar het geeft je wel een bijpassend gevoel. :-)
(getipt door Google Earth Blog)

Ik heb de NL spelling van parcours maar even aangepast

 Reacties uitgeschakeld voor Bekijk het Tour parcours in Google Street View  Tags:

CommonCraft over LinkedIn

 Gepubliceerd door om 21:57  Internet
jul 022008
 


Ik kreeg een mailtje van Willem Karssenberg met een link naar dit YouTube filmpje.
Dit is een fake, was mijn eerste reactie. Geen intro, geen aftiteling en de stem klonk anders. En hij stond op dat moment nog niet op de Common Craft site (nu inmiddels wél).

Dus maar even een berichtje gestuurd naar Lee Lefever en een uurtje later kreeg ik een reactie terug van Lee dat het toch gewoon een betaalde productie van Common Craft was. Geen fake. Hij staat niet op dotSUB, dus geen ondertitels.

Mr. T nu eens in een leuke reclame

 Gepubliceerd door om 07:06  Gaming
jul 022008
 


Ook na het A-team is Mr. T nog regelmatig op TV te zien. Helaas meestal in heel flauwe reclames. Deze is echter een stuk leuker en blijkt onderdeel te zijn van een serie waarin ook William Shatner, Verne Troyer (schitterend!), Jean Claude Van Damme en de voor mij volstrekt onbekende Vic Mignogna (Wikipedia) en Willy Toledo (Wikipedia) optreden.

Leuk als reclame grappig is. :-)

 Reacties uitgeschakeld voor Mr. T nu eens in een leuke reclame  Tags:

Hoeveel talen spreek jij? #2

 Gepubliceerd door om 07:08  Onderwijs
jul 012008
 
Eclipse Java Tutorial - Klik voor grotere versie

Na mijn verzuchting een week geleden waarbij ik me afvroeg welke programmeertaal ik nou het beste als eerste op kon pakken, ben ik begonnen met Java. Belangrijkste reden daarbij was dat de QTI player de stylesheets met de opmaak van de vragen in een toets (nog) niet netjes verwerkte. En ik wilde dat graag opgelost hebben.
Sowieso was het ook voor PHP dé manier waarop ik de taal heb leren begrijpen: door een bestaande applicatie te bekijken en de “fouten” er uit te halen (debuggen).
Om Java te debuggen is het handig om Eclipse te downloaden. Dat is een gratis ontwikkelomgeving die je niet eens hoeft te installeren. Gewoon uitpakken in een map op de harde schijf en opstarten. Mooi.

En op de Eclips website kwam ik een fantastische set tutorials tegen. Je kunt ze downloaden van deze pagina: Eclipse And Java Video Tutorials.
Het zijn allemaal korte instructies van een aantal minuten, gemaakt in de vorm van schermfilmpjes (gemaakt met Camtasia). De instructies zijn gemaakt door Mark Dexter. Ik heb er pas zes bekeken (ik ben uiteraard gewoon begonnen bij de instructies over de debugger) maar durf ze je nu al van harte aan te bevelen.

Als je natuurlijk met Java aan de slag wilt. ;-)