HBO gaat uitval bestrijden

 Gepubliceerd door om 22:03  Onderwijs
jun 302008
 
“De hogescholen en minister Plasterk hebben een akkoord bereikt over verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs en het bestrijden van uitval. Zo is afgesproken om ernaar de streven dat 90% van de studenten die volgend jaar (of later) het propedeuse gehaald hebben hun studie ook daadwerkelijk afronden. Nu ligt dat percentage afgestudeerden nog rond de 80 procent.”

(bron)

Goed nieuws. De minister en de HBO-raad hebben een aantal afspraken gemaakt met als belangrijkste doel het verlagen van de uitval in het HBO. Vooral ook omdat het niet alleen een lijstje met verhoogde kwaliteitseisen is, maar omdat daar ook geld tegenover staat. En dat zal nodig zijn, want de doelen zijn niet zomaar behaald.

Voor de niet-Word gebruikers heb ik het document ook even op Sribd gegooid.

Raymond Snijders plaatst op zijn Vakblog een kritische kanttekening bij de plannen. Hij vraagt zich af of de noodzaak om de uitval na de propedeuse niet gaat leiden tot slechts een nog strengere selectie aan de poort.
Nou had ik selectie aan de poort altijd begrepen als een selectie voordat iemand aan de propedeuse begint, en volgens mij zijn de mogelijkheden van een hogeschool daarvoor tamelijk beperkt.
Maar je zou natuurlijk een heel strenge propedeuse kunnen maken om zo dat streefdoel van 90% te halen. Daarmee snij je jezelf echter als hogeschool in de vingers. Want elke afgestudeerde student levert eveneens geld op. Dus er is ook een belang om zo veel mogelijk studenten af te laten studeren. Stuur je er teveel weg in de propedeuse, dan kost je dat dus geld.

Kortom, ik ben benieuwd hoe dit vertaald gaat worden naar daadwerkelijke verbeteringen.

Aluhoedje bij de pinautomaat

 Gepubliceerd door om 21:36  Algemeen
jun 302008
 
Just because you're paranoid (foto door: -RobW-)
“Hans Mauer is een prototype aluhoedje. Jarenlang maakte deze Duitser geen gebruik van PIN-automaten, omdat hij bang was voor identiteitsfraude. En zijn wantrouwen zal alleen nog maar zijn toegenomen, want toen hij voor het eerst in zijn leven geld uit de muur wilde trekken, is hij meteen gearresteerd.”

(bron)

O jee. Lees het volledige verhaal bij spitsnieuws. Toch echt wel sneu.
Maar….ik moet bekennen dat ik niet wist wat een aluhoedje is. En ook hier wist Wikipedia een antwoord te geven: # Alu-hoedje = uiting van achterdocht en/of scepticisme. Oorspronkelijk: hoofddeksel van aluminiumfolie dat bescherming zou moeten bieden tegen radiografisch afluisteren door de regering.
En op welke pagina? Nou, op een pagina die vol staat met GeenStijl-sociolect. Dat is taalgebruik wat veel gebruikt wordt en deels ook ontstaan is op GeenStijl.nl. En dt verklaard natuurlijk waarom ik dat niet wist.

TomTom GO V4 Europe

 Gepubliceerd door om 13:26  Geocoding
jun 292008
 
TomTom Go V4 Europe (foto door: PiAir (Old Skool))

Vorig jaar tijdens de vakantie moest mijn Qtek S110 erg hard werken. Hij moest namelijk zowel de route aangeven via TomTom voor de Pocket PC als via GPS Tuner een track vastleggen van de plekken waar we geweest waren.
En dat allemaal op basis van de GPS gegevens die via Bluetooth doorgegeven werden door mijn externe GPS ontvanger.
Om dat ene GPS signaal voor beide tools beschikbaar te maken moest er een extra stukje software (GPS Gate) aan te pas komen. Kortom, het was eigenlijk een wonder dat het meestal werkte.

Dit jaar krijgt de Qtek wat meer rust. Ik zal hem nog steeds gebruiken voor het tracken en vastleggen van de coördinaten zodat ik die later op de kaart kan uitzetten en aan de gemaakte foto’s kan koppelen. Maar het “wegwijzen” laten we over aan een TomTom GO V4 Europe.

Het is het goedkoopste TomTom model en daarom ook niet voorzien van overbodig veel features. Er is bijvoorbeeld geen apart SD-kaart slot, geen bluetooth voor je telefoon, je kunt er geen MP3’s mee afspelen. In ruil voor mijn 210 euro kreeg ik een klein, compact apparaatje dat compleet met houder eenvoudig in zijn (apart aangeschafte) tasje mee te nemen is.

Via de bijgeleverde USB-kabel kun je hem aansluiten op je computer. De TomTom is dan zowel als externe harde schijf zichtbaar (handig voor het handmatig toevoegen van bijvoorbeeld POI-bestanden), maar je kunt daar ook de TomTom Home applicatie voor gebruiken. Via die TomTom Home applicatie kun je ook een handige koppeling met Google Maps tot stand brengen. Lees verder….

Zesjescultuur….

 Gepubliceerd door om 19:52  Onderwijs
jun 282008
 
“Thuis in Keldonk komen haar trotse ouders vlaggen tekort om de indrukwekkende mijlpaal te vieren die hun 22-jarige dochter Carola Verbrugge onlangs heeft bereikt.
Het afgelopen jaar studeerde de bolleboos af in maar liefst vier verschillende specialisaties in het basisonderwijs. En dat met een tot de verbeelding sprekende lijst vol achten en negens. ‘Een mix van intelligentie en doorzettingsvermogen’, verklaart de Keldonkse haar ontzagwekkende successtory.”

(bron)

Nee, de blijkbaar in Nederland heersende zesjescultuur, daar heeft Carola Verbrugge duidelijk geen last van. Indrukwekkend verhaal.

 Reacties uitgeschakeld voor Zesjescultuur….  Tags:
jun 282008
 
Illegaal of toch niet? - Klik voor grotere versie

Wat hadden ze een haast gisteren. Ieder zichzelf respecterend weblog had er wel een bericht over “downloaden is toch illegaal“. Het tijdperk van de downloader was voorbij. De NVPI sust en beloofd coulant te zijn. Ha ha, ja die zullen een klein feestje gevierd hebben.
Ik ben blij dat ik mijn eerste gevoel gevolgd heb en even mijn adem ingehouden heb. Vandaag geeft Arnoud Engelfriet op zijn weblog een onderbouwde reactie op de uitspraak. En ik hoop dat het je niet verbaasd dat ik meer waarde hecht aan zijn kritiek op de uitspraak dan aan al die paniek berichten van gisteren.

Mocht je dus helemaal in de stress zijn geschoten gisteren. Tip voor de volgende keer: geen paniek! gewoon even wachten totdat er iemand met verstand van zaken op gereageerd heeft.

 Reacties uitgeschakeld voor Geen paniek! Gewoon even wachten op Arnoud  Tags:
jun 272008
 
Patrick de Vos - Klik voor grotere versie

Tijdens de eerste themabijeenkomst dit jaar van het ICT en Onderwijs Lab over weblectures verzorgde Patrick de Vos een presentatie over de manier waarop hij bij Fontys Hogeschool Verpleegkunde met uitsluitend gratis tools en diensten colleges live kon streamen en/of achteraf online kon plaatsen. Door een foutje in de aansluiting van de captureset konden we toen alleen de audio van zijn presentatie en het Powerpointbestand online zetten (zie daarvoor deze pagina). En dat was jammer, want Patrick liet tijdens zijn presentatie ook zien hoe hij de verschillende stappen uitvoerde.
Gelukkig was Patrick bereid om het verhaal nogmaals te komen vertellen zodat we alsnog een opname konden maken. Dat hebben we gisteren gedaan, maar nu zonder publiek (het vinden van een datum waarop wij beiden konden was al complex genoeg). Ik blijf dat de moeilijkste vorm van presenteren/uitleggen vinden.

Je kunt de opname online bekijken en beluisteren. Hij duurt 18 minuten en 24 seconden.

Het TV-kanaal van Fontys Digidoco waar Patrick naar verwijst op de laatste dia van zijn presentatie is overigens alleen te bereiken voor studenten en medewerkers van Fontys.

jun 262008
 
Ich glotz HD-TV (foto door: Schockwellenreiter)
“De Duitse krant Bild spreekt van de ‘pijnlijkste tv-uitzending in jaren’. Op een gegeven moment viel het beeld zelfs voor zeven minuten weg. Dertig miljoen Duitsers, velen met een net aangeschafte LCD Full-HD tv moesten naar zwart beeld kijken. ‘Een schande!’, spreekt de Duitse krant Bild .”

(bron)

Heerlijk hoe verwend we blijkbaar aan het worden zijn. Een voetbalwedstrijd die in High Definition de wereld rond gaat. En dan zomaar een paar minuten zwart beeld. Daar heb ik geen nieuwe kijkdoos voor aangeschaft. En natuurlijk was de uitzending via internet op dat moment ook op zwart. Hoe durven ze. Schande! :-)

jun 262008
 
“Een 14-jarige leerling van het Hofstad Lyceum is van school gestuurd omdat hij proefwerkcijfers heeft gemanipuleerd. De scholier uit 2 havo-vwo had in mei de inlogcode van zijn wiskundelerares uit haar agenda overgeschreven om vervolgens thuis onder haar naam in te loggen.”

(bron)

Nee, natuurlijk ben ik niet van mening dat deze leerling de gevangenis in moet. Maar ik ben na het bericht van een week geleden over die student in de VS die 38 jaar de cel in zou kunnen gaan voor vergelijkbare vergrijpen wel nieuwsgierig wat wij daar in Nederland voor geven.
En ik bekennen dat ik weet of Halt daar als optie bij zit.

 Reacties uitgeschakeld voor Ga direct naar bureau Halt, ga niet door start….  Tags:
jun 252008
 
Mediatheek Fontys - Klik voor grotere versie
“Wij krijgen binnen de mediatheek TF van studenten vaak veel vragen over het scannen van documenten, branden van DVD’s, gebruik van de cataloguspc’s etc. Het is soms lastig om aan de balie even snel uit te leggen hoe deze systemen werken. Vaak moet het gebruik van deze systemen even voor gedaan worden en dat is ivm de drukte aan de balie niet altijd mogelijk.”

(bron)

De Mediatheek van locatie TF van Fontys heeft een YouTube kanaal. Ze zijn zeker niet de eerste Mediatheek/Bibliotheek die dit doet. Een aantal anderen ging hen al voor blijkt al snel als je even op YouTube zoekt. Dan kom je bijvoorbeeld het kanaal van de Bibliotheek Rotterdam of de bibliotheken van de Rijksuniversiteit Groningen. Het zijn overigens niet altijd instructiefilmpjes, de Bibliotheek Waterweg heeft reportages van evenementen online staan.
Maar dat maakt natuurlijk helemaal niets uit. Je hoeft van mij niet perse de eerste zijn om interessant te zijn.
Natuurlijk verwacht ik nu wel dat er regelmatig nieuwe producties bij komen! ;-)

Gmail voor studenten in Australië

 Gepubliceerd door om 06:59  Onderwijs
jun 242008
 
Australia post mail only (foto door: Lorenzo Colen)
“Google just took away one of the world’s largest Outlook/Exchange installations for 1.5 million students at Australian schools, and replaced it with Gmail. More information is here.”

(bron)

Opvallend bericht. Het gebruik van Gmail voor het bedrijfsleven en zeker buiten de VS is niet oncontroversieel. Dat heeft te maken met het feit dat Google blijkbaar niet kan garanderen dat mail niet op servers in de VS opgeslagen wordt. Als dat namelijk zo is vallen de mails on de VS wetgeving.

Ook in dit geval is er weliswaar sprake van het plaatsen van een serverpark in Australië, maar dat biedt op zichzelf geen garanties. Het is dan ook wel veelzeggend dat de mailvoorziening van de medewerkers niet naar Gmail verschuift.
Kun je je natuurlijk nog afvragen waarom je zo’n contract voor je studenten zou willen afsluiten. Ik neem aan dat de voornaamste reden is dat je met die $8 per student toch een wat beter contractueel uitgangspunt creëert dan een helemaal gratis dienst.