HBO gaat uitval bestrijden

“De hogescholen en minister Plasterk hebben een akkoord bereikt over verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs en het bestrijden van uitval. Zo is afgesproken om ernaar de streven dat 90% van de studenten die volgend jaar (of later) het propedeuse gehaald hebben hun studie ook daadwerkelijk afronden. Nu ligt dat percentage afgestudeerden nog rond de 80 procent.”

(bron)

Goed nieuws. De minister en de HBO-raad hebben een aantal afspraken gemaakt met als belangrijkste doel het verlagen van de uitval in het HBO. Vooral ook omdat het niet alleen een lijstje met verhoogde kwaliteitseisen is, maar omdat daar ook geld tegenover staat. En dat zal nodig zijn, want de doelen zijn niet zomaar behaald.

Voor de niet-Word gebruikers heb ik het document ook even op Sribd gegooid.

Raymond Snijders plaatst op zijn Vakblog een kritische kanttekening bij de plannen. Hij vraagt zich af of de noodzaak om de uitval na de propedeuse niet gaat leiden tot slechts een nog strengere selectie aan de poort.
Nou had ik selectie aan de poort altijd begrepen als een selectie voordat iemand aan de propedeuse begint, en volgens mij zijn de mogelijkheden van een hogeschool daarvoor tamelijk beperkt.
Maar je zou natuurlijk een heel strenge propedeuse kunnen maken om zo dat streefdoel van 90% te halen. Daarmee snij je jezelf echter als hogeschool in de vingers. Want elke afgestudeerde student levert eveneens geld op. Dus er is ook een belang om zo veel mogelijk studenten af te laten studeren. Stuur je er teveel weg in de propedeuse, dan kost je dat dus geld.

Kortom, ik ben benieuwd hoe dit vertaald gaat worden naar daadwerkelijke verbeteringen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen
Jeroen
13 jaren geleden

Scholen zijn net bedrijven. Ze geilen op productiecijfers en geld. Voor het grootste gedeelte alleen maar gebakken lucht. Laat ze eerst maar naar het kwaliteit van de onderwijs kijken.

Pierre
13 jaren geleden

@Jeroen: bedrijven die alleen gebakken lucht proberen te verkopen krijgen automatisch een probleem.

Overigens, wat het geld betreft zijn er al weer nieuwe uitdagingen.

Raymond
13 jaren geleden

Ik had de poort idd aan het einde van de propedeuse gezet maar ging er vanuit dat mensen dat wel zouden snappen :)
Uitval tijdens het propedeuse is altijd het grootste en is ook de reden dat deze nieuwe afspraken ook uitgaan van rendement na het eerste jaar. Juist dat stemt me wat somber want hoewel je zeker gelijk hebt dat elke afgestudeerde geld oplevert voor een hogeschool, is het nu dus al dat 30 tot 40% bij sommige opleidingen verdwijnen in de propedeuse en er dus relatief minder te behalen valt door studenten hardnekkig te willen behouden met deze nieuwe doelstelling van 90%.

Een nog strengere propedeuse die de 90% garandeert zonder dat uitval in de propedeuse explosief toeneemt zie ik als een meer waarschijnlijk scenario.

Maar goed, ik ben soms een doemdenker :)