HBO gaat uitval bestrijden

 Gepubliceerd door om 22:03  Onderwijs
jun 302008
 
“De hogescholen en minister Plasterk hebben een akkoord bereikt over verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs en het bestrijden van uitval. Zo is afgesproken om ernaar de streven dat 90% van de studenten die volgend jaar (of later) het propedeuse gehaald hebben hun studie ook daadwerkelijk afronden. Nu ligt dat percentage afgestudeerden nog rond de 80 procent.”

(bron)

Goed nieuws. De minister en de HBO-raad hebben een aantal afspraken gemaakt met als belangrijkste doel het verlagen van de uitval in het HBO. Vooral ook omdat het niet alleen een lijstje met verhoogde kwaliteitseisen is, maar omdat daar ook geld tegenover staat. En dat zal nodig zijn, want de doelen zijn niet zomaar behaald.

Voor de niet-Word gebruikers heb ik het document ook even op Sribd gegooid.

Raymond Snijders plaatst op zijn Vakblog een kritische kanttekening bij de plannen. Hij vraagt zich af of de noodzaak om de uitval na de propedeuse niet gaat leiden tot slechts een nog strengere selectie aan de poort.
Nou had ik selectie aan de poort altijd begrepen als een selectie voordat iemand aan de propedeuse begint, en volgens mij zijn de mogelijkheden van een hogeschool daarvoor tamelijk beperkt.
Maar je zou natuurlijk een heel strenge propedeuse kunnen maken om zo dat streefdoel van 90% te halen. Daarmee snij je jezelf echter als hogeschool in de vingers. Want elke afgestudeerde student levert eveneens geld op. Dus er is ook een belang om zo veel mogelijk studenten af te laten studeren. Stuur je er teveel weg in de propedeuse, dan kost je dat dus geld.

Kortom, ik ben benieuwd hoe dit vertaald gaat worden naar daadwerkelijke verbeteringen.

Aluhoedje bij de pinautomaat

 Gepubliceerd door om 21:36  Algemeen
jun 302008
 
Just because you're paranoid (foto door: -RobW-)
“Hans Mauer is een prototype aluhoedje. Jarenlang maakte deze Duitser geen gebruik van PIN-automaten, omdat hij bang was voor identiteitsfraude. En zijn wantrouwen zal alleen nog maar zijn toegenomen, want toen hij voor het eerst in zijn leven geld uit de muur wilde trekken, is hij meteen gearresteerd.”

(bron)

O jee. Lees het volledige verhaal bij spitsnieuws. Toch echt wel sneu.
Maar….ik moet bekennen dat ik niet wist wat een aluhoedje is. En ook hier wist Wikipedia een antwoord te geven: # Alu-hoedje = uiting van achterdocht en/of scepticisme. Oorspronkelijk: hoofddeksel van aluminiumfolie dat bescherming zou moeten bieden tegen radiografisch afluisteren door de regering.
En op welke pagina? Nou, op een pagina die vol staat met GeenStijl-sociolect. Dat is taalgebruik wat veel gebruikt wordt en deels ook ontstaan is op GeenStijl.nl. En dt verklaard natuurlijk waarom ik dat niet wist.