TomTom GO V4 Europe

TomTom Go V4 Europe (foto door: PiAir (Old Skool))

Vorig jaar tijdens de vakantie moest mijn Qtek S110 erg hard werken. Hij moest namelijk zowel de route aangeven via TomTom voor de Pocket PC als via GPS Tuner een track vastleggen van de plekken waar we geweest waren.
En dat allemaal op basis van de GPS gegevens die via Bluetooth doorgegeven werden door mijn externe GPS ontvanger.
Om dat ene GPS signaal voor beide tools beschikbaar te maken moest er een extra stukje software (GPS Gate) aan te pas komen. Kortom, het was eigenlijk een wonder dat het meestal werkte.

Dit jaar krijgt de Qtek wat meer rust. Ik zal hem nog steeds gebruiken voor het tracken en vastleggen van de coördinaten zodat ik die later op de kaart kan uitzetten en aan de gemaakte foto’s kan koppelen. Maar het “wegwijzen” laten we over aan een TomTom GO V4 Europe.

Het is het goedkoopste TomTom model en daarom ook niet voorzien van overbodig veel features. Er is bijvoorbeeld geen apart SD-kaart slot, geen bluetooth voor je telefoon, je kunt er geen MP3’s mee afspelen. In ruil voor mijn 210 euro kreeg ik een klein, compact apparaatje dat compleet met houder eenvoudig in zijn (apart aangeschafte) tasje mee te nemen is.

Via de bijgeleverde USB-kabel kun je hem aansluiten op je computer. De TomTom is dan zowel als externe harde schijf zichtbaar (handig voor het handmatig toevoegen van bijvoorbeeld POI-bestanden), maar je kunt daar ook de TomTom Home applicatie voor gebruiken. Via die TomTom Home applicatie kun je ook een handige koppeling met Google Maps tot stand brengen. Nee, TomTom kan nog niet automatisch kaarten van Google downloaden. Is ook niet nodig aangezien hij zelf voorzien is van kaarten die bij inzoomen het gewenste detailniveau aangeven.

Favorieten aanmaken
De koppeling tussen TomTom en Google Maps maakt het mogelijk om heel eenvoudig een op Google Maps opgezochte locatie als favoriet op te slaan in je TomTom GO.
In het filmpje hierboven laat ik zien hoe dat werkt. Je kunt daar ook meteen de TomTom Home applicatie in actie zien.

Routes plannen
Een feature dat de TomTom GO in deze versie helaas moet missen is de mogelijkheid om uitgebreide routes vooraf op te slaan. Stel bijvoorbeeld dat je een rondreis wilt maken langs verschillende plaatsen of plekken in een land, of dat je op een dag verschillende klanten gaat bezoeken.

Via de TomTom Menu Designer slaagde ik er wél in om de menu-optie weer zichtbaar te maken en via de TomTome Home applicatie kon ik hem dan ook gebruiken, maar zodra ik dat op de TomTom zelf wilde doen leidde dat tot een reset.
Helaas. Vooral ook jammer omdat je met de Tyre applicatie heel eenvoudig zulke routes kunt voorbereiden op je laptop/computer.

Ondanks dat is Tyre applicatie ook gebruikers van de TomTom GO V4 bezitters een aanrader, want je kunt de punten op de route wel als POI-bestand exporteren en dan heb je ze toch al weer een stuk eenvoudiger bij de hand. En niet alleen in TomTom want je kunt de gemaakte route ook als KML-bestand opslaan!

Test in de praktijk
Een uitvoerige test in de praktijk volgt nog. Ik laat even in het midden waar we heen gaan en hoe lang we weg zijn. Vanaf volgende week begint in ieder geval het zomerreces hier op het ICT en Onderwijs Blog. Daarna zal ik verslag doen van de prestaties van dit kleine routewijzertje.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Karin Winters
13 jaren geleden

en ik maar in de auto met de ouderwetse kaart roepen hier had je links af gemoeten :-) Zie je wel heel veel overwachte dingen trouwens.

Pierre
13 jaren geleden

Ik ben als ik rij een heel gehoorzaam chauffeur. Als de kaartlezer roept links, dan ga ik links. En als dat fout blijkt te zijn zoeken we dan wel verder.
Ik moet bekennen dat ik met het advies van de TomTom minder braaf om ga. Dat heb ik al ik regelmatig in de wind geslagen. En de kaart op papier gaat gewoon mee. Want tegen het overzicht dat je met zo’n grote lap papier hebt kan zo’n schermpje natuurlijk niet op. Alleen weet je nu wel altijd wáár op die kaart je bent en of je de juiste richting (noord/zuid/oost/west) op gaat.

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
13 jaren geleden

Leuke feature met google maps. Laat ik mijn ouders nu net een tomtom go v4 cadeau gedaan hebben. Eens kijken of ik ze dit zou kunnen uitleggen.

Overigens is een goed stratenboek en een aantal overzichtskaarten altijd handig om in de auto te hebben. Dit werkt op een tom tom ook niet altijd even goed.

Wilco Foppen
Wilco Foppen
13 jaren geleden

Sinds NavCore 8 hebben ze deze functie er daadwerkelijk uitgehaald, in plaats van het menuitem te disablen. Op mijn TT One V3 ben ik daarom weer terug gegaan naar NavCore 7. Verder mis je er niets aan, want alle mooie nieuwe opties zoals IQroute en Lane Assist zitten er toch niet op.