mrt 312008
 


Een week of twee geleden hadden we een interne bijeenkomst waar we onszelf kort (max 3 minuten) even zouden voorstellen. De bedoeling was dat we iets zouden vertellen over onze werkzaamheden, goede en slechte ervaringen daarbij etc.
Ik kon daar niet bij zijn, maar had toegezegd dat ik er dan wel voor zou zorgen dat ik me toch kon voorstellen ook als ik er niet was. Dat heb ik gedaan met bovenstaand filmpje.

Het filmpje is in zijn geheel opgenomen in het ICT en Onderwijs Lab. En wellicht kun je je na het bekijken ervan nog herinneren waar ik de inspiratie er voor gehaald heb. Dat was namelijk bij dit bericht van vorig jaar over de keynote van Dean Shareski voor het Flat Classroom Project.

The Making Of..
Naar goed voorbeeld van Dean, heb ik ook een filmpje gemaakt waarin ik uitleg en laat zien hoe ik dit gedaan heb. Die uitleg kun je hier vinden. Ik ga geen “The Making Of.. van The Making Of…” maar dit is in een combinatie van Pinnacle Studio 11 en Camtasia Studio. Lees verder….

mrt 302008
 
WordPress 2p5 - Klik voor grotere versie
“WordPress 2.5, the culmination of six months of work by the WordPress community, people just like you. The improvements in 2.5 are numerous, and almost entirely a result of your feedback: multi-file uploading, one-click plugin upgrades, built-in galleries, customizable dashboard, salted passwords and cookie encryption, media library, a WYSIWYG that doesn’t mess with your code, concurrent post editing protection, full-screen writing, and search that covers posts and pages.”

(bron)

Gisteren kwam de nieuwe versie 2.5 van WordPress beschikbaar. Op dezelfde dag nog werkte Dreamhost de “one-click installer” bij. Ik gebruik WordPress als engine voor het (inmiddels al weer een tijdje slapend) Me And My Macbook weblog en ik kon dat weblog letterlijk met één klik op de knop upgraden naar deze nieuwe versie. Voor een aantal van de plugins waren nieuwe versies beschikbaar en ook die waren, vanuit het bericht dat dat aangaf direct te upgraden.

Kortom, een major update van een tool dat in toenemende mate complexer en geavanceerder wordt, kostte geen centje pijn en slechts een paar minuten tijd.
Dat is anders dan ik gewend ben bij mij, toegegeven niet standaard, Nucleus omgeving. Lees verder….

mrt 302008
 
Money! (by Tracy O)

Afgelopen januari ging er iets stevig fout bij Dreamhost, de hostingprovider waar dit weblog staat.
Ik kon toen hun bericht met uitleg wel waarderen (en dat gold zeker niet voor iedereen). En, zoals ik in deze post al uitlegde, weg gaan bij Dreamhost brengt voor mij een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee en ik hoor dan ook niet bij de ongeveer 1.000 extra mensen die naar schatting van Dreamhost zelf als gevolg hiervan hun hostingcontract opgezegd hebben.

De reden dat ik er weer over begin is dat Dreamhost een overzicht online geplaatst heeft van wat zij inschatten dat deze fout hen gekost heeft. Omdat met name die 1.000 extra vertrekkende klanten zowel een schatting zijn als een onbekende kostenpost is een exact bedrag niet te bepalen, maar in de reacties kwam men tot bedragen van bijna $500.000 tot ruim $700.000, dus zeg maar ruwweg een half miljoen euro.
Dat is heftig.

Het is een leerzaam bericht. Met name ook als het gaat om de $170.000 die ze ten onrechte terug betaald hadden aan klanten (omdat ze dachten dat ze dat geld eveneens ten onrechte afgeboekt hadden) en die ze tot op dit moment niet terug hebben weten te krijgen. Dan weet je dat je heel veel klanten hebt die niet blij met je zijn en die er toch een wat scheef gevoel voor “the right thing to do” aan over houden.

 Reacties uitgeschakeld voor Als je iets fout doet, kan het veel geld kosten  Tags:

Zomertijd 2008

 Gepubliceerd door om 08:02  Algemeen
mrt 302008
 
Ornithogalum umbellatum - Gewone vogelmelk (by AnneTanne)

Vorige week lag er sneeuw, vandaag is de zomertijd ook in Nederland van start gegaan. Dus ook hier de klokken een uur vooruit en de “offset” op de server van dit weblog weer een uur ophogen.
Bij sommige apparaten, zoals je laptop/computer hoef je niets te doen. Bij andere wel. Bijvoorbeeld bij je UPC Mediabox, want daar hebben ze het probleem van een jaar geleden nog niet opgelost.

Dat betekent dat ook nu weer niet alleen de klok van de Mediabox +1 uur bijgesteld is maar ook de start en eind tijden van de ingestelde opnames. Een terugkerende opname die gisteren nog van 20:30-21:30 ingesteld stond zal nu als 21:30-22:30 uur ingesteld staan.
Waarschijnlijk is dit ook bij een Mediabox een niet of nauwelijks gebruikte feature.

Het zijn niet de enige momenten in een jaar dat ik tijdsverschillen moet wegwerken, maar als het niet nodig is (en het nut staat best ter discussie) dan zou ik zeggen niet doen en afschaffen. Scheelt in ieder geval in het herprogrammeren van de Mediabox ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor Zomertijd 2008  Tags:

Alleen Linux was niet te kraken

 Gepubliceerd door om 15:02  Test en Co
mrt 292008
 
pwn2own - Klik voor grotere versie
“The MacBook Air went first; a tiny Fujitsu laptop running Vista was hacked on the last day of the contest; but it was Linux, running on a Sony Vaio, that remained undefeated as conference organizers ended a three-way computer hacking challenge Friday at the CanSecWest conference.”

(bron)

Mooi zoiets. Tijdens de CanSecWest conferentie in Vancouver Canada mochten hackers proberen een drietal systemen te kraken: * VAIO VGN-TZ37CN (kon geen link vinden) met Ubuntu 7.10
* Fujitsu U810 met Vista Ultimate SP1
* MacBook Air met OSX 10.5.2

Zoals de naam van de wedstrijd al zegt: PWN2OWN (Wikipedia over PWN). Als je de machine kon hacken, dan mocht je hem meenemen. Maar niet alleen dat, afhankelijk van het moment van hacken kreeg je ook nog een aardig geldbedrag mee.
De Macbook Air “viel” als eerste en leverde de gelukkige hacker niet alleen een heel platte Macbook op maar ook nog eens $10.000,-
De Vista machine ging als tweede eruit en alleen de Linux machine bleef ongehackt.

En waarom vind ik dit nou mooi? Nee, niet vanwege de volgorde van hacken. Dat interesseert me helemaal niets. Maar gewoon om de wedstrijd. Een stel knappe koppen bij elkaar en een drietal machines. Gelukkig winnen de knappe koppen dan nog steeds twee van de drie keer. :-)

mrt 292008
 
Rejected - Klik voor grotere versie

Snap jij het nog? Ruim een maand geleden kreeg Blackboard 3 miljoen dollar schadevergoeding toegewezen door een rechtbank. Dit was op basis van het aan hun in de VS toegekende patent getiteld “Internet-based education support system and methods” (US patent 6,988,138).

Die uitspraak werd gedaan terwijl het U.S. Patent & Trademark Office (de USPTO die het patent toegekend hadden) nog bezig was met een her-evaluatie uit te voeren van het patent op basis van een verzoek daar to door het Software Freedom Law Center die dat namens Sakai, Moodle, en ATutor deed.

En het voorlopig resultaat daarvan is dat alle 44 claims in het Blackboard patent afgewezen zijn. Het is een voorlopig resultaat omdat Blackboard hier nog op mag reageren en het Software Freedom Law Center mag daar dan weer op reageren. Maar wat het patent betreft ziet het er voor Blackboard op het moment slecht uit.

Wat het alsnog afwijzen van het patent dan weer voor de uitspraak van de rechtbank tegen Desire2Learn zou betekenen weet ik niet. Ook Michael Feldstein heeft daar veel vragen bij. Ik neem aan dat binnen een paar dagen iemand wel zal weten te vertellen waar in het juridisch proces dat zit en of er op basis hiervan reden is om de zaak aan te houden tot een definitieve beslissing van het USPTO.

Wat een verspilling van geld en tijd is zoiets toch eigenlijk zeg.

[update] Ik wilde je de reactie van Blackboard en de reactie van Michael Feldstein daar weer op niet onthouden. :-)

Nova en Eén Vandaag op je iPod

 Gepubliceerd door om 22:51  Media
mrt 282008
 
Eenvandaag iTunes - Klik voor grotere versie
“Wil je op je gemak Eén Vandaag nog een keer in de trein bekijken? Dat kan! Abonneer je op de Vodcast en zet de uitzendingen op je iPod. En heb je niet genoeg aan één nieuwsrubriek: NOVA kan je ook gewoon downloaden.”

(bron)

Natuurlijk hebben we al een tijd uitzending gemist voor het achteraf bekijken van programma’s en ook het gebruik van RSS daarbij is niet nieuw. Al in 2005 begon de VPRO hiermee. Maar bij mijn weten is dit het eerste initiatief van de Nederlandse omroepen als het gaat om het gebruik van RSS met het volledig videobestand als enclosure (dus niet slechts een verwijzing naar een online stream).

Dat betekent dus dat je de afleveringen van Nova en Eén Vandaag automatisch kunt laten downloaden in iTunes, Miro etc. Doe je dat met iTunes dan kun je de afleveringen nu ook op je iPod video zetten. Dat was met de streaming oplossingen niet mogelijk.
Ook voor in het onderwijs is dat een stuk handiger. Heb je als docent geen aparte programma’s meer nodig om de streams te capturen en op te slaan. Mooi.

De resolutie van de uitzendingen is niet heel hoog 320×180 pixels. Op zich goed te volgen op normaal formaat, maar je moet dus niet verwachten dat je ze schermvullend of op je TV kunt gaan afspelen. Daar zijn deze feeds niet geschikt voor.

Links: De feed voor Nova en de feed voor Eén Vandaag.

Toch nog een punt van kritiek: de RSS-feeds zijn niet helemaal goed. De informatie over de omvang (in MB) en tijdsduur (in minuten) ontbreekt/is niet correct.
In de schermafdruk zie je dat elke aflevering die ik nog niet gedownload heb met een omvang van 1KB en een tijdsduur van 1 uur wordt weergegeven. Met name de omvang (bijna 100MB per aflevering) is wel handig om vooraf te weten.

Google Reader Feature Request….

 Gepubliceerd door om 07:40  Persoonlijk
mrt 282008
 
Google Reader - Klik voor grotere versie

Beste ontwikkelaars bij Google.

Ik hoop dat jullie als volgende feature op jullie lijst met TODO willen zetten de mogelijkheid om RSS-feeds te filteren op sleutelwoorden zodat je er voor kunt zorgen dat een lijst met nieuws niet onleesbaar wordt door een hele sloot berichten die allemaal over hetzelfde gaan en niets toevoegen.

Alvast heel hartelijk bedankt!

Heb jij nog nutteloze vaardigheden?

 Gepubliceerd door om 07:30  Internet
mrt 282008
 
Nutteloze Vaardigheid - Klik voor grotere versie
“In februari 2008 kwam Robert Scoble op het idee om een lijst te publiceren met obsolete skills, ofwel nutteloze vaardigheden. Dit zijn verouderde vaardigheden die ons vroeger goed van pas kwamen, maar inmiddels geen nut meer hebben.
Een flinke Engelstalige collectie is te vinden op obsoleteskills.com, de inspiratiebron voor deze Nederlandstalige versie. Voel je vrij om hieronder je eigen nutteloze vaardigheden te beschrijven.”

(bron)

Gerard Bierens heeft deze ‘nutteloze’ site opgezet naar een voorbeeld van deze site. De Nederlandse site is nog erg leeg, 8 bijdragen toen ik er ging kijken vanochtend. De originele site is daarom veel grappiger als je bijvoorbeeld gewoon eens door de lijst van recente wijzigingen kijkt.
Oei, daar staan er wel een paar die ik herken: Een auto aanzwengelen (mijn eerste auto was een Citroen Dyane, hmm, zou “zelf een startmotor reviseren” ook bij deze lijst horen?), dBASE IV (heb ik les in gegeven), Word Perfect 5 (en 4 natuurlijk ook), BASIC (tja), Zipping Archives Across Multiple Floppy Disks (dit was belangrijk om te kunnen: hoe maak je een ZIP bestand dat in totaal 5MB is en sla je dat op op 5 diskettes van 1,4MB elk?), Kermit (ook ooit les over gegeven).

Conclusie: deze site gaat alleen leuk worden als er meer bijdragen komen.
Dus heb ik er zelf vanochtend maar alvast eentje toegevoegd: Overheadsheets maken.
Als jij dat nou ook doet, dan wordt die nutteloze lijst tenminste zo lang dat het….ehm nee, nuttig wordt zo’n lijst wat mij betreft nooit, wel leuk. En dat is genoeg.

YouTube statistieken

 Gepubliceerd door om 07:20  Internet
mrt 272008
 
YouTube Stats - Klik voor grotere versie
“I remember the first time a video I posted to YouTube cracked 100 views. I wasn’t so much surprised as curious: Who were these people? How did they find this video? Where did they come from?
Today we’re taking our first step towards answering these questions with YouTube Insight, a free tool that enables anyone with a YouTube account — users, partners, and advertisers — to view detailed statistics about the videos that they upload.”

(bron)

Je kunt vanaf nu dus iets meer meer te weten komen over de mensen die naar je video’s op YouTube kijken. Iets, maar nog niet veel. Ik zie een kaart met vlekken en als ik inzoom zie ik dat de meeste kijkers uit Nederland komen. En ernaast kan ik op een grafiekje inzoomen waarmee ik zie dat er soms meer en soms minder (vooral minder bij mijn filmpjes uiteraard) kijkers waren.

Het is ook niet zozeer dat ik bij andere video sites meer info krijgt, maar gezien de uitspraken van YouTube zelf over dat je nu echt meer te weten zou komen over de bezoekers ben ik benieuwd wat ze er nog in stap 2 en 3 van hun implementatie aan toevoegen.

Je komt er overigens door te kiezen voor de “Account” link boven in het scherm en dan voor “Videos, Favorites, & Playlists” (onder het kopje Manage My Videos) en dan de knop “About this video” rechts naast de video waar je de statistieken van wilt zien.
En ik moet toegeven, de grafiek links heeft een strakke interactie. Inzoomen of een ander bereik kiezen gaat heel intuïtief.

 Reacties uitgeschakeld voor YouTube statistieken  Tags: