Nova en Eén Vandaag op je iPod

Eenvandaag iTunes - Klik voor grotere versie
“Wil je op je gemak Eén Vandaag nog een keer in de trein bekijken? Dat kan! Abonneer je op de Vodcast en zet de uitzendingen op je iPod. En heb je niet genoeg aan één nieuwsrubriek: NOVA kan je ook gewoon downloaden.”

(bron)

Natuurlijk hebben we al een tijd uitzending gemist voor het achteraf bekijken van programma’s en ook het gebruik van RSS daarbij is niet nieuw. Al in 2005 begon de VPRO hiermee. Maar bij mijn weten is dit het eerste initiatief van de Nederlandse omroepen als het gaat om het gebruik van RSS met het volledig videobestand als enclosure (dus niet slechts een verwijzing naar een online stream).

Dat betekent dus dat je de afleveringen van Nova en Eén Vandaag automatisch kunt laten downloaden in iTunes, Miro etc. Doe je dat met iTunes dan kun je de afleveringen nu ook op je iPod video zetten. Dat was met de streaming oplossingen niet mogelijk.
Ook voor in het onderwijs is dat een stuk handiger. Heb je als docent geen aparte programma’s meer nodig om de streams te capturen en op te slaan. Mooi.

De resolutie van de uitzendingen is niet heel hoog 320×180 pixels. Op zich goed te volgen op normaal formaat, maar je moet dus niet verwachten dat je ze schermvullend of op je TV kunt gaan afspelen. Daar zijn deze feeds niet geschikt voor.

Links: De feed voor Nova en de feed voor Eén Vandaag.

Toch nog een punt van kritiek: de RSS-feeds zijn niet helemaal goed. De informatie over de omvang (in MB) en tijdsduur (in minuten) ontbreekt/is niet correct.
In de schermafdruk zie je dat elke aflevering die ik nog niet gedownload heb met een omvang van 1KB en een tijdsduur van 1 uur wordt weergegeven. Met name de omvang (bijna 100MB per aflevering) is wel handig om vooraf te weten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen v B
Jeroen v B
13 jaren geleden

Wow, dat is wel een mooie optie. Denk dat een hoop docenten hier erg blij mee zullen zijn.

Ik hoop dat ook de andere programma’s van de publieke omroepen snel gaan volgen.

Kunnen we ipv video’s en dvd’s Ipods gaan uitlenen ;)