Blackboard patent waarschijnlijk tóch ongeldig?!

Rejected - Klik voor grotere versie

Snap jij het nog? Ruim een maand geleden kreeg Blackboard 3 miljoen dollar schadevergoeding toegewezen door een rechtbank. Dit was op basis van het aan hun in de VS toegekende patent getiteld “Internet-based education support system and methods” (US patent 6,988,138).

Die uitspraak werd gedaan terwijl het U.S. Patent & Trademark Office (de USPTO die het patent toegekend hadden) nog bezig was met een her-evaluatie uit te voeren van het patent op basis van een verzoek daar to door het Software Freedom Law Center die dat namens Sakai, Moodle, en ATutor deed.

En het voorlopig resultaat daarvan is dat alle 44 claims in het Blackboard patent afgewezen zijn. Het is een voorlopig resultaat omdat Blackboard hier nog op mag reageren en het Software Freedom Law Center mag daar dan weer op reageren. Maar wat het patent betreft ziet het er voor Blackboard op het moment slecht uit.

Wat het alsnog afwijzen van het patent dan weer voor de uitspraak van de rechtbank tegen Desire2Learn zou betekenen weet ik niet. Ook Michael Feldstein heeft daar veel vragen bij. Ik neem aan dat binnen een paar dagen iemand wel zal weten te vertellen waar in het juridisch proces dat zit en of er op basis hiervan reden is om de zaak aan te houden tot een definitieve beslissing van het USPTO.

Wat een verspilling van geld en tijd is zoiets toch eigenlijk zeg.

[update] Ik wilde je de reactie van Blackboard en de reactie van Michael Feldstein daar weer op niet onthouden. :-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Arnoud Engelfriet
15 jaren geleden

Lastig verhaal. Het idee is dat als het USPTO een patent goedkeurt, je een geldig patent hebt. De aangeklaagde partij mag proberen aan te tonen dat dat niet klopt, maar lukt hem dat niet en blijkt hij inbreuk te maken, dan wordt hij veroordeeld.

Geheel los daarvan is er die bezwaarprocedure die SFLC voert bij het USPTO tegen het verleende patent. Ik weet niet waarom de rechtbank daar niet op wil wachten. Ik neem aan dat Sakai, Moodle, en ATutor hier wel om gevraagd hebben. Maar het is uiteindelijk de rechter die beslist of hij wil wachten.