Nova en Eén Vandaag op je iPod

 Gepubliceerd door om 22:51  Media
mrt 282008
 
Eenvandaag iTunes - Klik voor grotere versie
“Wil je op je gemak Eén Vandaag nog een keer in de trein bekijken? Dat kan! Abonneer je op de Vodcast en zet de uitzendingen op je iPod. En heb je niet genoeg aan één nieuwsrubriek: NOVA kan je ook gewoon downloaden.”

(bron)

Natuurlijk hebben we al een tijd uitzending gemist voor het achteraf bekijken van programma’s en ook het gebruik van RSS daarbij is niet nieuw. Al in 2005 begon de VPRO hiermee. Maar bij mijn weten is dit het eerste initiatief van de Nederlandse omroepen als het gaat om het gebruik van RSS met het volledig videobestand als enclosure (dus niet slechts een verwijzing naar een online stream).

Dat betekent dus dat je de afleveringen van Nova en Eén Vandaag automatisch kunt laten downloaden in iTunes, Miro etc. Doe je dat met iTunes dan kun je de afleveringen nu ook op je iPod video zetten. Dat was met de streaming oplossingen niet mogelijk.
Ook voor in het onderwijs is dat een stuk handiger. Heb je als docent geen aparte programma’s meer nodig om de streams te capturen en op te slaan. Mooi.

De resolutie van de uitzendingen is niet heel hoog 320×180 pixels. Op zich goed te volgen op normaal formaat, maar je moet dus niet verwachten dat je ze schermvullend of op je TV kunt gaan afspelen. Daar zijn deze feeds niet geschikt voor.

Links: De feed voor Nova en de feed voor Eén Vandaag.

Toch nog een punt van kritiek: de RSS-feeds zijn niet helemaal goed. De informatie over de omvang (in MB) en tijdsduur (in minuten) ontbreekt/is niet correct.
In de schermafdruk zie je dat elke aflevering die ik nog niet gedownload heb met een omvang van 1KB en een tijdsduur van 1 uur wordt weergegeven. Met name de omvang (bijna 100MB per aflevering) is wel handig om vooraf te weten.

Google Reader Feature Request….

 Gepubliceerd door om 07:40  Persoonlijk
mrt 282008
 
Google Reader - Klik voor grotere versie

Beste ontwikkelaars bij Google.

Ik hoop dat jullie als volgende feature op jullie lijst met TODO willen zetten de mogelijkheid om RSS-feeds te filteren op sleutelwoorden zodat je er voor kunt zorgen dat een lijst met nieuws niet onleesbaar wordt door een hele sloot berichten die allemaal over hetzelfde gaan en niets toevoegen.

Alvast heel hartelijk bedankt!

Heb jij nog nutteloze vaardigheden?

 Gepubliceerd door om 07:30  Internet
mrt 282008
 
Nutteloze Vaardigheid - Klik voor grotere versie
“In februari 2008 kwam Robert Scoble op het idee om een lijst te publiceren met obsolete skills, ofwel nutteloze vaardigheden. Dit zijn verouderde vaardigheden die ons vroeger goed van pas kwamen, maar inmiddels geen nut meer hebben.
Een flinke Engelstalige collectie is te vinden op obsoleteskills.com, de inspiratiebron voor deze Nederlandstalige versie. Voel je vrij om hieronder je eigen nutteloze vaardigheden te beschrijven.”

(bron)

Gerard Bierens heeft deze ‘nutteloze’ site opgezet naar een voorbeeld van deze site. De Nederlandse site is nog erg leeg, 8 bijdragen toen ik er ging kijken vanochtend. De originele site is daarom veel grappiger als je bijvoorbeeld gewoon eens door de lijst van recente wijzigingen kijkt.
Oei, daar staan er wel een paar die ik herken: Een auto aanzwengelen (mijn eerste auto was een Citroen Dyane, hmm, zou “zelf een startmotor reviseren” ook bij deze lijst horen?), dBASE IV (heb ik les in gegeven), Word Perfect 5 (en 4 natuurlijk ook), BASIC (tja), Zipping Archives Across Multiple Floppy Disks (dit was belangrijk om te kunnen: hoe maak je een ZIP bestand dat in totaal 5MB is en sla je dat op op 5 diskettes van 1,4MB elk?), Kermit (ook ooit les over gegeven).

Conclusie: deze site gaat alleen leuk worden als er meer bijdragen komen.
Dus heb ik er zelf vanochtend maar alvast eentje toegevoegd: Overheadsheets maken.
Als jij dat nou ook doet, dan wordt die nutteloze lijst tenminste zo lang dat het….ehm nee, nuttig wordt zo’n lijst wat mij betreft nooit, wel leuk. En dat is genoeg.