WordPress 2.5 – tijd om over te stappen?

WordPress 2p5 - Klik voor grotere versie
“WordPress 2.5, the culmination of six months of work by the WordPress community, people just like you. The improvements in 2.5 are numerous, and almost entirely a result of your feedback: multi-file uploading, one-click plugin upgrades, built-in galleries, customizable dashboard, salted passwords and cookie encryption, media library, a WYSIWYG that doesn’t mess with your code, concurrent post editing protection, full-screen writing, and search that covers posts and pages.”

(bron)

Gisteren kwam de nieuwe versie 2.5 van WordPress beschikbaar. Op dezelfde dag nog werkte Dreamhost de “one-click installer” bij. Ik gebruik WordPress als engine voor het (inmiddels al weer een tijdje slapend) Me And My Macbook weblog en ik kon dat weblog letterlijk met één klik op de knop upgraden naar deze nieuwe versie. Voor een aantal van de plugins waren nieuwe versies beschikbaar en ook die waren, vanuit het bericht dat dat aangaf direct te upgraden.

Kortom, een major update van een tool dat in toenemende mate complexer en geavanceerder wordt, kostte geen centje pijn en slechts een paar minuten tijd.
Dat is anders dan ik gewend ben bij mij, toegegeven niet standaard, Nucleus omgeving. Het zorgt er hoe dan ook voor dat ik weer harder ga nadenken over de vraag of dit nu niet het moment is om over te stappen.
Dat zal meer tijd kosten dan die upgrade van WordPress vandaag. Ik zal een eigen export moeten maken om er voor te zorgen dat de resultaten van de verschillende plugins voor afbeeldingen (de thumbnails met link naar de volledige versie worden automatisch gegenereerd), audio en video (als je een flash player of video in een post ziet dan wordt die code gegeneerd door een plugin) of de links in de reacties (waar je een URL tussen rechte haakjes plaatst) geconverteerd worden naar iets wat WordPress begrijpt.
De meeste conversiescript duiken direct in de Nucleus database om daar de berichten en reacties op te halen, maar daar heb ik dus niets aan.
Fred Zelders heeft er voor gekozen om er gewoon een tweede (derde) omgeving naast te plaatsen en de oude posts te laten staan waar ze staan. Hoewel ik zijn redenatie snap zou ik het doorbreken van de mogelijkheid om door alle berichten van de afgelopen jaren te kunnen zoeken wel een ernstig nadeel vinden.
De gewijzigde URL’s zijn daarbij overigens niet zo’n probleem, dat is met een .htaccess (zie ook deze post) op te lossen. De daar voor benodigde regels zouden dan ook door het export script gegenereerd moeten worden.

Ik denk dat ik maar eens voorzichtig een testomgeving ga inrichten. Dit gaat vast niet in één keer of in één weekend lukken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Joel de Bruijn
Joel de Bruijn
14 jaren geleden

Loont zeker de moeite!
Ik heb het aantal beschikbare plugins en themes altijd erg gewaardeerd, om met WordPress dat te bereiken wat je wilt. Daarnaast is de community dusdanig groot dat er altijd hulp te vinden is. Succes met de eventuele migratie!

Raymond
14 jaren geleden

Ik ben dus 2 weken geleden overgestapt van Pivot naar WordPress (ik wacht nog even met versie 2.5 tot Siteground hun 1click installer bijgewerkt heeft) en daar was de overstap gelukkig minder werk dan wat jij beschrijft.

Ik ben zelf wel erg gecharmeerd van WordPress met alle plugins die er voor beschikbaar zijn.

Klaus Hoven
14 jaren geleden

Verstandige zet, Pierre! Ik werk al een tijd met WordPress en heb er zelfs een tijdelijke website voor de Academy for Leisure mee ingericht (www.academyforleisure.nl). Binnenkort stappen we wel over op andere software, want we gaan de site verder inrichten als webportal (met DotNetNuke).
Veel succes met WP!

Wytze Koopal
14 jaren geleden

WordPress was en is nog steeds een aanrader! Vandaag heb ik ook zonder een centje pijn de upgrade gedaan op mijn website. Alles werkt weer (nog steeds!) als een zonnetje.

Fred Zelders
14 jaren geleden

Ik ben gisteravond voor frEdSCAPEs van WordPress 2.5 Release Candidate 2.5 naar WordPress 2.5 overgestapt. Ik gebruik WordPress nu een week of drie en heb zeeeeeeer tevreden. Loopt lekker, makkelijk te bedienen. Topper!
Dus Pierre… als het effe kan… doen! Nu even werk, maar daarna alleen maar winst denk ik.

Wat migreren betreft:

1) De .htaccess-oplossing die je noemt is niet altijd toepasbaar. Ik heb begrepen dat dat alleen op Apache servers kan. (Corrigeer me als ik het bij het verkeerde eind heb). Verder heb ik vaak genoeg meegemaakt dat ONDANKS dat die oplossing werd geïmplementeerd het niet altijd en overal goed gaat.

2) Ik heb hiervoor met andere software geblogd (RadioUserland) en het was niet makkelijk om van ‘Radio’ naar WordPress te migreren. Ik heb dat wel geprobeerd, maar gaf te veel problemen. Daarom uiteindelijk zoals je schreef besloten om de oude editie in takt te laten en er een nieuwe editie ‘naast’ te zetten. Ondanks de nadelen die er misschien aan kleven. Voordeel is dat alle bij de vorige editie horende links en bookmarks gewoon blijven zoals ze zijn.
Je opmerking over het kunnen doorbladeren van oudere posts is een hele belangrijke. Dat moet als het even kan mogelijk blijven.
Om DAT op te lossen heb ik in de nieuwe editie pagina(s) gemaakt met Indexen van de vorige editie(s). In de navigatie heb ik een link naar de index geplaatst. Omat de indexen onderdeel zijn van de nieuwe editie zijn ze ook doorzoekbaar geworden.

Ik ben benieuwd wanneer je switcht!

Pierre
14 jaren geleden

@Fred

Ja, dat klopt. htaccess is Apache specifiek.

Ik ben gisteren aan de slag gegaan met het maken van een kopie van de site hier. Er is niet echt in detail informatie beschikbaar over het WordPress eXtended RSS formaat, maar aangezien het gebaseerd is op RSS is het met wat trial and error wel te achterhalen.

Ik liep meteen weer tegen character encoding problemen aan (UTF-8 v.s. ANSI – datgene dat er voor zorgt dat een "é" goed op het scherm komt), maar dat is inmiddels opgelost.
Moet ook nog even kijken hoe om te gaan met de tijden. WordPress heeft bij de import twee velden voor de tijd waarvan eentje in UTC/GMT is.

Ook andere zaken als het uitsplitsen van de gegevens van de mensen die een reactie achter laten kosten nog wat tweakwerk. Hier bij Nucleus kun je ofwel een mailadres ofwel een URL invoeren en dat komt dan in hetzelfde veld in de database terecht. Dat moet ik splitsen voor WordPress.

Dus, nog niet overgestapt, maar eerste stapjes aan het zetten.

Patrick de Vos
Patrick de Vos
14 jaren geleden

Wordt het ook niet eens tijd voor de blog tools om ervoor te zorgen dat de content herbruikbaar is in andere blog tools.

Net zoals we dat pleiten bij diverse ELO’s , zou ik dat ook wel willen in diverse blog tools of andere cms systemen (onder andere Joomla).

Pierre
14 jaren geleden

@Patrick: WordPress kent al de nodige import filters, net als veel van de andere tools overigens. Maar hoe meer maatwerk je toepast hoe moeilijker het wordt voor een ontwikkelaar om daar ondersteuning voor te bieden.

Joel de Bruijn
Joel de Bruijn
14 jaren geleden

@Patrick: Het liefst natuurlijk een SCORM compatible package die te ex- en importeren valt… ;)