Voorstellen voor een groen scherm


Een week of twee geleden hadden we een interne bijeenkomst waar we onszelf kort (max 3 minuten) even zouden voorstellen. De bedoeling was dat we iets zouden vertellen over onze werkzaamheden, goede en slechte ervaringen daarbij etc.
Ik kon daar niet bij zijn, maar had toegezegd dat ik er dan wel voor zou zorgen dat ik me toch kon voorstellen ook als ik er niet was. Dat heb ik gedaan met bovenstaand filmpje.

Het filmpje is in zijn geheel opgenomen in het ICT en Onderwijs Lab. En wellicht kun je je na het bekijken ervan nog herinneren waar ik de inspiratie er voor gehaald heb. Dat was namelijk bij dit bericht van vorig jaar over de keynote van Dean Shareski voor het Flat Classroom Project.

The Making Of..
Naar goed voorbeeld van Dean, heb ik ook een filmpje gemaakt waarin ik uitleg en laat zien hoe ik dit gedaan heb. Die uitleg kun je hier vinden. Ik ga geen “The Making Of.. van The Making Of…” maar dit is in een combinatie van Pinnacle Studio 11 en Camtasia Studio.
Hoeveel tijd kost dat?
Wat cijfers: ik heb 6 minuten en 37 seconden nodig om uit te leggen hoe ik een filmpje van 2 minuten en 49 seconden gemaakt heb. Het maken van die uitleg kostte me 1 uur opnemen en 1,5 uur bewerken, terwijl het oorspronkelijk filmpje me maar 30 minuten opnemen en 1 uur bewerken heeft gekost. Daarbij tel ik het wachten op het renderen op het eind niet mee, want dat is tijd dat ik heel veel andere dingen kon doen in het lab.

Vervolg?
Ik kreeg van een collega de vraag of het ook mogelijk zou zijn om een software-demo te geven terwijl hij zo voor dat groene scherm stond. Dat kan, maar dan moet je tegelijkertijd de videocamera een opname van jou laten maken en Camtasia een opname laten maken van wat je op je laptop toont. En echt aanwijzen “achter je” is er dan niet bij.

Dat gaat wel als je een live preview kunt tonen van wat er op het green screen gebeurt. We hebben software die dat moet kunnen (Wirecast) maar ik heb nog geen tijd gehad om daar mee te experimenteren.
Als iemand anders daar mee aan de slag wil, dan wil ik (in ruil uiteraard voor een “the making of” achteraf) daar graag labtijd voor beschikbaar stellen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Mooi filmpje!
Ik ben jaloers op de tijd die je eraan hebt kunnen besteden. Heel eerlijk om aan te geven hoeveel tijd je dit gekost heeft. Hoop dat het anderen niet ontmoedigt om dit soort dingen tóch te gaan doen.
Ben ook jaloers op dat strakke shirt. Ik zou m’n buik moeten inhouden :-)

Pierre
14 jaren geleden

Ik vond eigenlijk dat het heel snel ging. Als je bedenkt dat het een eenpersoons actie was, dus dat ik zelf de camera moest opzetten, instellen (daarom ook niet alles 100% scherp en zo), afbreken, moest bedenken wat ik wilde zeggen, wat ik erachter wilde hebben, dan viel het me heel erg mee om het eerste filmpje te maken.
Maar ook voor mij geldt dat dit alleen de moeite van het uitwerken waard is als we een paar meer van zulke filmpjes weten te maken met collega’s, docenten of studenten die hiermee aan de slag willen. En hen over die drempel krijgen is nog lang niet gemakkelijk.

En zo strak was dat shirt nou ook weer niet hoor. :-)

moqub
moqub
14 jaren geleden

een waardige opvolger van de edukast. Wanneer komt het volgende filmpje? :)
Moqub

Jeroen v B
Jeroen v B
14 jaren geleden

Idd een mooi filmpje Pierre!
Het resultaat van het werk mag er zeker zijn.

Ook realistisch om er de tijd duidelijk bij te zetten. Hoe meer ik met video en tegenwoordig ook screencasts werk hoe meer ik merk dat hier veel tijd in gaat zitten.

@Willem
Ik denk niet dat dit mensen ontmoedigd, maar juist de middelen geeft om een goede afweging te maken om wel of niet voor het gebruik van video en screencast te maken.
Ook geeft het anderen die er aan willen beginnen een realistisch beeld. En voorkomt het dat mensen vast lopen of afhaken als het meer tijd kost dan ze verwachten.

Ik denk dat we docenten ook niet moeten overhalen om ICT te gaan gebruiken door aan te geven dat het allemaal makkelijk is. Maar juist door aan te geven waar de meerwaarde van ICT zit.

Moniek Verhaaren
14 jaren geleden

Wow, dat ziet er geweldig uit! Nu moet je eigenlijk nog zo’n Peter Timofeev pak erbij, je snor eraf en zeggen dat vanaf nu het weer een stuk minder wisselvallig wordt.
@Willem: over 18 jaar zal Pierre zijn buik waarschijnlijk ook moeten gaan inhouden hoor.

Moniek Verhaaren
Moniek Verhaaren
14 jaren geleden

Vorig reactie van mij klonk een beetje cynisch, maar was niet zo bedoeld. Moet me nog eens goed verdiepen in actuele smileys ;-) en/of ironietekens. Bestaat er eigenlijk ook zo’n ICT en Onderwijs Lab bij de vestiging van Fontys in Tilburg? Wij zitten daar met het ROC Midden-Brabant zo ongeveer op hetzelfde terrein en zouden in deze misschien wat meer kunnen samenwerken. Weet jij dat Pierre? Of er bij het Mollerinstituut (zo heet de lerarenopleiding in Tilburg) ook een I & O -lab is? En als het er is: bij wie ik dan moet wezen?

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Moniek,

Geen probleem hoor, uitleggen dat het net zoiets is als de weermannen vroeger (het zijn inmiddels niet meer alleen mannen en ze staan niet meer voor een groen/blauw scherm) deden is een handige manier gebleken om het uit te leggen.

Wat je tweede vraag betreft moet ik het antwoord nog even schuldig blijven. Daar hoor ik me waarschijnlijk heel wat meer voor te schamen dan wanneer ik over 18 wel weer een buikje heb, maar ik moet dat even navragen.

Alexander Kremers
Alexander Kremers
14 jaren geleden

Leuk filmpje. Vooral de uitsmijter …(hilarisch)

Goed dat je zo laat zien dat er veel meer mogelijk is met video!! En de tijd valt mij eigenlijk wel mee. Je moet er wel bij bedenken dat jij natuurlijk een expert bent.. (toch?)

De groet’n uit het oosten

Pierre
14 jaren geleden

Hé Alexander, long time no see!

Expert vind ik een groot woord. Het is waar dat ik het technisch "kunstje" al eens eerder in Pinnacle Studio gedaan had, dat scheelt natuurlijk.

In de regel zal de voorbereiding voor het opnemen van zo’n filmpje (veel) meer tijd kunnen kosten dan nu de productietijd. Dit was tamelijk uit de losse pols, in mijn hoofd verzonnen op de weg naar Eindhoven die ochtend (dus geen scripts/storyboard/overleg etc) en op de keuze van de plaatjes was natuurlijk ook nog wel wat af te dingen, maar ook dat kost allemaal veel extra zoek- en voorbereid werk.

Voor het doel was het goed genoeg en zoals je in de uitleg over hoe ik het gedaan heb kunt zien is het technisch niet echt complex.