Zembla: Game Over

 Gepubliceerd door om 21:29  Media
jan 312008
 
“Hoeveel Nederlanders zijn er ziekelijk verslaafd aan computerspellen? Honderdduizend? Vijftigduizend? Duizenden? Of weet niemand het?
Alle vier de antwoorden zijn correct. Althans in de ogen van Zembla, het programma voor onderzoeksjournalistiek van de VARA en de NPS. Het begon een documentaire over gamesverslaving deze week met het hoogste cijfer om in drie stappen uit te komen op ‘niemand weet hoe groot het probleem is en hoeveel mensen er hulp zoeken’. Dessalniettemin maken wetenschappers ‘zich grote zorgen’.”

(bron)

“Zembla: niet verslaafd aan de feiten” is de titel van een sterke post van Peter van Ammelrooy naar aanleiding van van de Zembla reportage over Game verslaving.
Niets meer aan toe te voegen. Game Over.

 Reacties uitgeschakeld voor Zembla: Game Over  Tags:

Te Lang! – #2

 Gepubliceerd door om 06:19  Windows
jan 312008
 
Te lang - Klik voor grotere versie

Afgelopen maandag schreef ik dat ik in Vista tegen het probleem aangelopen was dat bij een kopieeractie van SURFgroepen/Sharepoint naar de lokale map Vista mopperde over het feit dat de bestandsnaam te lang was. Dat probleem had ik in Windows XP namelijk nog niet gezien en bij dezelfde kopieeractie kreeg ik daar ook geen foutmelding.

Nou helaas. Het blijkt dat zowel XP als Vista inderdaad een beperking hebben van de maximale lengte die een bestandsnaam (inclusief het pad, dus de namen van de mappen waarin het bestand zit) mag hebben. De grens ligt op 269 karakters. Daarbij is dus bijvoorbeeld:
D:\test\mijn document.doc
25 karakters lang. Het document waar Vista over mopperde was inclusief pad 263 tekens lang.
In Sharepoint geen enkel probleem en daar ontstaan omdat de namen van de mappen duidelijke omschreven wat er in zat, maar bij Vista en XP niet toegestaan.

Enige verschil is dat XP het bestand er wél neer zet, maar je er dan vervolgens niets mee kunt doen. Zoals je op de screenshot kunt zien krijg je een ander menu onder je rechtermuis knop en wat ik ook probeerde, ik kreeg het Word-document niet geopend. Enige oplossing was om een niveau hoger te gaan, en van daaruit de onderliggende map te kopiëren naar een plek waar het pad minder dan 259 karakters was.
Raar, onhandig, maar gelukkig iets waar ik nu pas voor het eerst sinds ik XP of Vista gebruik mee te maken krijg.

Brrr wat een lelijke FURL update

 Gepubliceerd door om 22:48  Internet
jan 302008
 
FURL - Klik voor grotere versie

Smaken verschillen en ik durf niet te beweren dat het weblog hier er nou zo schitterend uitziet, maar ik hoop dat ze bij Furl de update van hun layout die ze vanavond doorgevoerd hebben heel snel weer terugdraaien.
Want hij is nu zó lelijk geworden (ook in de FURL-it scripts die je gebruikt om links vast te leggen) dat het storend is. En voor een dienst die ik vaak gebruik is het natuurlijk funest als ik me er aan stoor.
Brrr…lelijk.

 Reacties uitgeschakeld voor Brrr wat een lelijke FURL update  Tags:

In memoriam DL.TV?

 Gepubliceerd door om 06:15  Media
jan 302008
 
DL_TV - Klik voor grotere versie

Goed, het is waarschijnlijk nog wat vroeg, officieel bestaat DL.TV namelijk nog gewoon. Maar schreef ik eerder al over het vertrek van Patrick Norton bij DL.TV, nu is ook zijn vervanger, Roger Chang, al weer weg. Ook werkt nu niet meer bij Ziff Davis, maar is overgestapt naar Revision3, waar ook Patrick Norton naar toe ging.
Er is (nog) geen vervanger en de omvang van DL.TV is terug gebracht naar één aflevering van ongeveer 15 minuten (inclusief reclame) per week met alleen Robert Heron.

Het lijkt er sterk op dat ze het kostentechnisch allemaal niet meer rond krijgen. En zo dreigt dé tech show for tech fans by tech fans nu langzaam maar zeker in elkaar te schrompelen tot een korte samenvatting van technologie nieuws.
Jammer. Zeker ook omdat DL.TV in omvang zo groot was dat als het al niet mogelijk was voor hen om een voldoende stroom van inkomsten te genereren (bijvoorbeeld uit de reclameblokken die er altijd al in zaten) dat het voor anderen waarschijnlijk nog moeilijker zal zijn.

jan 292008
 
Lock

RSS (of Atom als je dat liever gebruikt) is niet alleen handig voor publiekelijk toegankelijk materiaal. Het is ook handig voor ander zaken zoals de nieuwsberichten uit je elektronische leeromgeving, de updates in je SURFgroepen projectgroep of je mailberichten bij Google Mail.
Maar dan wil je die feed uiteraard niet zomaar met iedereen delen. Die wil je dan beveiligen met een gebruikersnaam/wachtwoord en via een beveiligde verbinding naar de RSS-lezer versturen.
Helaas is de ondersteuning voor deze twee voor een webbrowser heel gebruikelijke zaken in RSS-lezers nog niet overal aanwezig. Lees verder….

TabletPC v.s. Laptop #1

 Gepubliceerd door om 07:00  ICT en Onderwijs Lab
jan 282008
 
TabletPC

Nog geen tijd gehad voor filmpjes en screencasts op de TabletPC, maar ik wilde toch al twee situaties laten zien waarbij hij het wint van mijn laptop. De eerste is er eentje waar je wellicht niet zo warm voor loopt.
Je ziet hem in de screenshot hiernaastboven: Als je een video in breedbeeld wilt bekijken, dan is het prettig dat het scherm om kunt draaien waardoor het toetsenbord uit het zicht zit. Ideaal als je op de bank ligt met de TabletPC op de schoot.

De tweede is een stuk serieuzer en heeft betrekking op het lezen van documenten. Lees verder….

Te Lang?

 Gepubliceerd door om 06:49  Windows
jan 282008
 
null - Klik voor grotere versie

Vreemd hoor. Ik wil een Word-document downloaden van Sharepoint 2007 naar Vista. En dan krijg ik de melding dat de bestandsnaam te lang is. Blijkbaar niet voor de persoon die hem op Sharepoint gezet heeft. En ook niet voor Windows XP, want daar kon ik het bestand zonder problemen opslaan. Vanavond maar eens zoeken of dit een of andere verborgen instelling in Vista is. :-(

jan 272008
 
Amazon - Klik voor grotere versie
“Amazon has announced plans to take its Amazon MP3 store global sometime in 2008. No word on whether that means February or December, but we’ll keep you posted.”

(bron)

Nou leuk, maar aangezien Amazon, in tegenstelling tot Apple niet erg veel moeite deed om mensen van buiten de VS tegen te houden maakt het in praktijk niet veel uit.
Aangezien een MP3 bestand nou eenmaal een download is en Amazon geen check uitvoert op het ingevulde adres of het land waar de credit card geregistreerd staat (doet Apple wél) was het nu ook vanuit Nederland al mogelijk om er MP3’s te kopen.
Legaal? Waarschijnlijk voor Amazon niet. Voor mij is downloaden van een MP3 sowieso niet strafbaar en omdat ik via Amazon netjes er voor betaal heb/had ik er ook geen gewetensbezwaren bij.

Leer ze een lesje

 Gepubliceerd door om 10:55  Uit de bladen
jan 262008
 
PCM feb - Klik voor grotere versie

“Leer ze een lesje” dat is de titel van de test in de nieuwe PCM van februari 2008. Daarin worden 12 programma’s getest om softwaretutorials op te nemen. Ik heb gemengde gevoelens bij de test. Enerzijds vind ik het goed dat ze drie groepen gemaakt hebben: topklasse (199 – 699 euro), voordelig (29,95 – 69,95 euro) en gratis. Dat voorkomt een beetje appels met peren vergelijken.
Hoewel ik het het zeker met een aantal inhoudelijke opmerkingen oneens ben (zo wordt op de ene plek het kunnen exporteren naar veel formaten geroemd, bij een ander pakket het feit dat dat kan niet eens genoemd en bij Adobe Captivate het juist ontbreken van die mogelijkheid niet als minpunt opgenomen), is het een handig artikel om te lezen als je op zoek bent.
De winnaars:
* Adobe Captivate (699 euro)
* Screenvirtuoso (27 euro)
* Camstudio Open Source (gratis)

jan 262008
 
“With the free online tool Wiziq I have scheduled a session on the personal benefits of social media for researchers. Wiziq is hot, so try it out!

If you are interested, feel free to join me on Thursday 14th February 2008 at 14.00 PM (GMT 1 = Amsterdam, Brussels, Berlin) . Language: English (with Flemish accent).”

(bron)

Inge de Waard houdt op 14 februari een online sessie, in het Engels, over de voordelen van het gebruik van sociale media door onderzoekers. Ik zit dan op 9 uur tijdsverschil in Long Beach, dus zal er zeker niet bij zijn, maar vond het interessant genoeg klinken om hem hier ook even te vermelden.
In het bericht van Inge staat ook een verwijzing naar een vergelijking tussen Wiziq en Elluminate, eveneens de moeite van het lezen waard.