Beveiligde RSS feeds – kun jij ze aan?

Lock

RSS (of Atom als je dat liever gebruikt) is niet alleen handig voor publiekelijk toegankelijk materiaal. Het is ook handig voor ander zaken zoals de nieuwsberichten uit je elektronische leeromgeving, de updates in je SURFgroepen projectgroep of je mailberichten bij Google Mail.
Maar dan wil je die feed uiteraard niet zomaar met iedereen delen. Die wil je dan beveiligen met een gebruikersnaam/wachtwoord en via een beveiligde verbinding naar de RSS-lezer versturen.
Helaas is de ondersteuning voor deze twee voor een webbrowser heel gebruikelijke zaken in RSS-lezers nog niet overal aanwezig. In dit bericht uit 2003 wordt uitleg gegeven over de wijze van beveiliging en een tabel met een aantal toen gangbare RSS-lezers. Het bedrijf Silverorange stelt bij dat bericht ook een aantal RSS-feeds ter beschikking waarmee je een RSS-lezer kunt testen.

Ik heb dat gedaan voor de RSS-lezers die ik nu zo ter beschikking heb:
Secure feed - Klik voor grotere versie Met daarbij de aantekening dat ik de laatste twee niet getest heb maar vond dat de bron voldoende betrouwbaar was.
Ik weet ook dat in het bericht meer/andere RSS-lezers staan, maar omdat in die tabel bij de meeste staat “Yes (through URL)” vind ik die resultaten niet zo betrouwbaar. Want je gebruikersnaam en wachtwoord in de URL verpakken vind ik niet veilig. Dat is hetzelfde als ze op een briefje naast je monitor hangen.

Toevoegingen van RSS-lezers die jij gebruikt mogen rechtstreeks in de wiki-pagina (staat tijdelijk even helemaal open) of gewoon in de reacties hieronder.

Overigens: als ik naar de RSS-feeds van het ICT en Onderwijs blog kijk dan gebruikt ongeveer de helft van de lezers Bloglines of Google Reader. Ongeveer 40% gebruikt Netvibes en de resterende 10% gebruikt een van de vele andere beschikbare tools. Dus voor hier is de lijst al redelijk compleet.

0 0 stem
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Dave
Dave
12 jaren geleden

Aha, ik kan ze wel lezen via Google Reader, nu nog feeds vinden…

Weet iemand meer over RSS uit een afgeschermde Blackboard omgeving halen (building blocks o.i.d.)?

Willem
12 jaren geleden

Ik gebruik (uit gewoonte) nog de gewone bloglines en daar lijkt het niet te kunnen…

Pierre
12 jaren geleden

@Dave Hoezo kun jij ze lezen in Google Reader? Ik kreeg de feed met authenticatie niet geopend in Google Reader.

@Willem Ja, ik had het niet afzonderlijk getest, maar ging er vanuit dat als de bèta het niet kon, dat het dan ook nog niet in de productieversie zou zitten.

Joël de Bruijn
Joël de Bruijn
12 jaren geleden

@Dave: Wij gebruiken daarvoor de building block "Announcements2RSS",
is wel alleen voor mededelingen.

De link is in principe open, dus als een ander de link krijgt kan hij mededelingen lezen uit courses waar hij/zij geen lid van is.

Ik kan zo op mijn iGoogle startpagina mededelingen volgen uit de omgevingen waar ik lid van ben.

GRoeten, Joël de Bruijn

Pascal Van Hecke
12 jaren geleden

– heb een tijdje geleden GreatNews toegevoegd als desktop feed reader die http auth ondersteunt
– in deze posting een scriptje waarmee je die authenticatie kan weghalen (maar da’s voor de knutselaars), en een manier om feeds met "geheime" gepersonaliseerde urls te beschermen, maar het is onduidelijk welke web-based Feedreaders dat ondersteunen.