TabletPC v.s. Laptop #1

TabletPC

Nog geen tijd gehad voor filmpjes en screencasts op de TabletPC, maar ik wilde toch al twee situaties laten zien waarbij hij het wint van mijn laptop. De eerste is er eentje waar je wellicht niet zo warm voor loopt.
Je ziet hem in de screenshot hiernaastboven: Als je een video in breedbeeld wilt bekijken, dan is het prettig dat het scherm om kunt draaien waardoor het toetsenbord uit het zicht zit. Ideaal als je op de bank ligt met de TabletPC op de schoot.

De tweede is een stuk serieuzer en heeft betrekking op het lezen van documenten.

Tablet PC TabletPC TabletPC

Hierboven zie je links op de foto mijn 15″ laptop en de 12″ inch tabletPC naast elkaar met het scherm in de “gewone” stand. Beiden krijgen het dan nauwelijks voor elkaar om een PDF versie van een boek te laten zien. De laptop krijgt iets meer op het scherm vanwege de grotere afmeting.

Maar draai ik het scherm van de TabletPC plat dan zie je opeens het verschil. De hele pagina van een PDF past nu opeens probleemloos in beeld. En het is nog goed leesbaar ook. Dit werkt ook met Word-documenten. Ook die zijn prima leesbaar.

Lijkt me overigens ook een heel sterk argument om als je een nieuwe TFT monitor gaat aanschaffen, te kiezen voor een breedbeeldexemplaar mét “pivot” optie. D.w.z. dat je het scherm eveneens een slag kunt draaien. Want dit is een stuk prettiger bij het lezen van documenten.

0 0 stem
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
John van Dongen
12 jaren geleden

En Pierre, waar ga je nou voor als het gaat om studenten of leerlingen? Is een tablet niet snel stuk?
Ben ik altijd bang voor.

Pierre
12 jaren geleden

Daar ben ik nog niet uit.
Het is in ieder geval niet zo dat hij heel fragiel aan voelt. Natuurlijk, het scherm "wiebelt" wat eenvoudiger vanwege het draaimechanisme, maar de tablet voelt net zo robuust aan als mijn laptop.

Op het moment maak ik me eigenlijk meer zorgen over Vista, want dat rammelt regelmatig waarbij dan de explorer zichzelf opnieuw opstart en zo.

rboers
12 jaren geleden

Interessant artikel. Ik hou al een tijdje in de gaten of de tabletpc het nou gaat worden. Is er iemand met ervaring met het werken met kinderen en een tabletpc?

Die tip van die monitor ga ik zeker onthouden.

Matthijs
12 jaren geleden

Hallo mijn eerste bezoek aan deze site, gelijk maar even een reactie plaatsten
Ik heb mijn convertible tabletPC al weer een jaar of drie. (@John: ondanks het vele draaien van het scherm is hij nog niet stuk hoor!).
Af en toe gebruik ik mijn tabletPC voor mijn lessen. Een echte aanrader voor iedereen die een tabletPC heeft in het onderwijs zit of gebruik maakt van powerpoint: Classroom Presenter

@ Rboers: Wat mij betreft is de tabletPC het het al! Jammer is alleen nog zo weinig mensen het in de gaten hebben!

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Matthijs,

Welkom hier. Kom gerust vaker terug!
Classroom Presenter kende ik van de Learning Impact Showcases afgelopen jaar. Dat was dus ook een van de dingen die ik meteen installeerde.

Het is bij ons helaas even zoeken naar een manier om de TabletPC en de computer die aan de beamer hangt met elkaar te laten praten omdat het bekabelde netwerk en het wifi netwerk van elkaar gescheiden wordt (ze ‘zien’ elkaar dan niet).

John van Dongen
12 jaren geleden

Ok. @Matthijs: Je bent dus al redelijk tevreden over de tablet? @ Pierre: Inderdaad, VISTA is tot nog toe echt een verschrikkelijke ervaring en wordt zo langzamerhand een enge expeditie…
Ik hoop dat Microsoft snel komt met wat afdoende oplossingen, want ik wordt er inmiddels een beetje diep droevig van.

Matthijs
12 jaren geleden

Pierre, ik zal zeker vaker terug komen; we hebben blijkbaar dezelfde interesse: ICT en Onderwijs
Ik ben idd wel tevreden over mijn tablet. Het is een gewone notebook en heeft de tabletfunctie gewoon als extra. Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik een volgende keer voor een slatemodel zal kiezen; veel handzamer. Vista is even wennen, maar heeft ook veel goeds. Juist ook voor tabaletgebruikers. De ink-functionaliteit in vista werkt gewoon veel beter dan die van XP-tablet-edition. Komt bij dat vista nu nederlandse handschriftherkeniing heeft, en zonder problemen mijn gekrabbel herkent!
Over Classroom presenter: ik geef les op een middelbare school, zit elk uur in een ander lokaal, gelukkig hebben de meeste lokalen een docentenPC met een beamer of LCD-scherm. Mijn tablet koppel ik direct aan de beamer (dat vindt sysbeheer al ‘niet de bedoeling’). leerlingen hebben in de klas geen PC, laat staan tablets. De interactieve mogelijkheden van CP gebruik ik dan ook niet.

Pierre
12 jaren geleden

@Matthijs: inderdaad, de NL handschriftherkenning in Vista is ijzersterk.
Wel jammer dat je de tablet rechtstreeks aan de beamer moet koppelen. Dan raak je dat mobiele meteen weer kwijt.
Ik wil in ons lab de opstelling in ieder geval wel zo (proberen te maken) dat in zo’n geval de PC die aan de beamer hangt als slave dienst doet. Dan kun je dus met de tablet willekeurig waar gaan staan of zitten en dan toch je verhaal op de beamer laten zien.

Als het lukt zal ik er uiteraard proberen een filmpje van te produceren (als een dag nou voortaan eens 48 uur zou hebben…)