Te Lang! – #2

Te lang - Klik voor grotere versie

Afgelopen maandag schreef ik dat ik in Vista tegen het probleem aangelopen was dat bij een kopieeractie van SURFgroepen/Sharepoint naar de lokale map Vista mopperde over het feit dat de bestandsnaam te lang was. Dat probleem had ik in Windows XP namelijk nog niet gezien en bij dezelfde kopieeractie kreeg ik daar ook geen foutmelding.

Nou helaas. Het blijkt dat zowel XP als Vista inderdaad een beperking hebben van de maximale lengte die een bestandsnaam (inclusief het pad, dus de namen van de mappen waarin het bestand zit) mag hebben. De grens ligt op 269 karakters. Daarbij is dus bijvoorbeeld:
D:\test\mijn document.doc
25 karakters lang. Het document waar Vista over mopperde was inclusief pad 263 tekens lang.
In Sharepoint geen enkel probleem en daar ontstaan omdat de namen van de mappen duidelijke omschreven wat er in zat, maar bij Vista en XP niet toegestaan.

Enige verschil is dat XP het bestand er wél neer zet, maar je er dan vervolgens niets mee kunt doen. Zoals je op de screenshot kunt zien krijg je een ander menu onder je rechtermuis knop en wat ik ook probeerde, ik kreeg het Word-document niet geopend. Enige oplossing was om een niveau hoger te gaan, en van daaruit de onderliggende map te kopiëren naar een plek waar het pad minder dan 259 karakters was.
Raar, onhandig, maar gelukkig iets waar ik nu pas voor het eerst sinds ik XP of Vista gebruik mee te maken krijg.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond Snijders
14 jaren geleden

Gelukkig is in elk geval het DOS tijdperk van 8.3 characters voorbij, moet je maar denken.

Ik loop er bij bepaalde programma’s ook tegenaan (onder XP) dat bij extreem lange namen van mappen, die programma’s crashen als je poogt die mappen te hernoemen, verwijderen of zelfs maar de inhoud van probeert te lezen.

Vista of linux op mijn volgende pc, ik ben er nog steeds niet uit.

Patrick de Vos
Patrick de Vos
14 jaren geleden

Voor mij iets minder nieuw:
We hadden laatst een student met een document in zijn portfolio waarvan de bestandsnaam (incl. het pad) ook zo lang was.

De student kon het bestand niet als een hyperlink aanmaken in zijn assessmentdossier (=Excel) simpelweg omdat het veld waarin je de url dient te plakken de lengte niet aan kon.