Aflevering 213 van de EduKast

 Gepubliceerd door om 11:30  Edupodcast
dec 312006
 

Aflevering 213 van de EduKast staat online. Ook vandaag een speciale aflevering met de vijf beste podsafe tracks van het podsafe music network.

Dit is waarschijnlijk mijn laatste post voor dit jaar, ik ga oliebollen bakken.
Ik wens je een goede jaarwisseling en het allerbeste voor 2007. Enne doe een beetje voorzichtig met dat vuurwerk!

IJssculpturenfestival Eindhoven

 Gepubliceerd door om 09:12  Persoonlijk
dec 312006
 
Ijssculpturen Eindhoven
“Na een jaar Leiden keert het Nederlands IJssculpturenfestival voor de vierde editie weer terug naar Eindhoven. De Brabantse stad was in 2004 en 2005 ook al gastheer van het Nederlands IJssculpturenfestival. Het festival, dat dit jaar als thema ‘winterse sprookjes en vertellingen’ heeft, is de trekpleister voor ‘Eindhoven Winterstad'[.]”

(bron)

De hal is blijkbaar 2.500 vierkante meter groot en ongeveer 50 kunstenaars hebben met behulp van 250.000 kilogram ijs en 400.000 gram sneeuw het geheel samengesteld. Heel mooi om eens te bekijken, maar ik vind niet dat de ijssculpturen echt tot hun recht komen in de voor mijn gevoel best kleine (uiteraard heel koude) hal. Als het geen beelden van ijs waren geweest, dan hadden ze ongetwijfeld over een veel groter oppervlak verspreid gestaan. Foto’s maken was bijna onmogelijk. Niet alleen omdat de ijsbeelden doorzichtig waren, maar de belichting hielp ook niet altijd om een scherpe foto te krijgen. Veel aanpassen van de witbalans dus. Dat had ik bij de eerste paar foto’s nog niet door.
Enne, het helpt als je kleine kinderen hebt, dan (her)ken je de sprookjes een stuk sneller. ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor IJssculpturenfestival Eindhoven  Tags:

HTTP Streaming

 Gepubliceerd door om 23:59  Media
dec 302006
 

Bij een aantal van de screencasts (bijvoorbeeld die over Moodle) had je ook de mogelijkheid om de screencast als streaming video in Windows Mediaplayer te bekijken.
Dat doe ik vanaf de SURFnet streamingserver. Maar ook zonder speciale streamingserver kun je dit effect bereiken.
Als je echter ‘gewoon’ op de link voor de WMV-versie klikt:
video WMV-versie 640×480 Dan zal de browser eerst het hele bestand downloaden voordat het afgespeeld kan worden.
Als je echter deze link gebruikt:
* WVX-versie
dan werkt het wel.
Als je het bestand opslaat (rechtermuisknop) dan kun je de bron bekijken en zie je dat het eigenlijk heel simpel een verwijzing naar het WMV-bestand op de webserver is. Geen speciale software nodig dus, alleen op de juiste manier “aanbieden”. Lees verder….

Moodle op je USB

 Gepubliceerd door om 23:07  Screencast
dec 292006
 
Klik om naar de Flash Player te gaan!

In zijn reactie op mijn bericht over het installeren van OSS Portable Office verwees Willem Karssenberg naar de mogelijkheid om Moodle op een USB stick te installeren. Omdat me dat nog leuker leek dan met WordPress aan de slag gaan, heb ik van dat installatieproces een screencast gemaakt. De screencast duurt 25 minuten en 29 seconden. De daadwerkelijke installatie duurt een stuk langer omdat je bestanden moet downloaden, kopiëren en installeren. Deze screencast is overigens in het Engels (of wat daarvoor door moet gaan) omdat ik verwacht dat het aantal uiteindelijke kijkers buiten Nederland wel eens net zo groot kan zijn als in Nederland (ik zal dit bericht ook nog in het Engels posten).
Er zijn weer een aantal opties voor wat bekijken betreft:
Online / Streaming
* Flashversie (Flash 8 vereist)
* WMV streaming
* Quicktime streaming
Download
video WMV-versie 640×480 video Pocket PC-versie video iPod-versie Links
De links uit de screencast:
* XAMPP
* Moodle download
Torrent
Ik heb het resultaat van het installatiewerk weer in een ZIP ingepakt. Het voordeel daarvan is dat je niet het hele installatie-traject van Moodle hoeft uit te zitten.
De ZIP (97,3MB) is echter uitsluitend als torrent beschikbaar. Ben je nog op zoek naar een eenvoudige client om torrents te downloaden, dan kan ik je utorrent aanbevelen.

[update] Je kunt hem nu ook direct downloaden (97,3MB) zonder gebruik te makken van bittorrent.
[update 7-12-2007] Ik heb een nieuwe versie gemaakt van het package op basis van Moodle 1.8.3+ en XAMPP 1.6.4. Je kunt hem hier downloaden (95 MB!)

Supportformulier

 Gepubliceerd door om 20:22  Algemeen
dec 282006
 

Het is nooit fijn als er iets niet werkt, zoals bijvoorbeeld de streaming-server van Dreamhost die eerder vandaag even om lag. Maar het is dan een kunst om er voor te zorgen dat je klanten zich niet ook al aan het proces van indienen van een support request gaan ergeren. Dan zijn een aantal dingen relevant.
Ten eerste zul je moeten vaststellen hoe ernstig het probleem is:
Please select the type of this request:
* Just a casual question, comment, idea, suggestion.
* I need some help but it’s not super time-sensitive.
* I can’t get things done until I hear back from you, please reply asap.
* Things are broken and I’d like them not to be!
* OMG! EXTREME CRITICAL EMERGENCY!! EVERYTHING’S BROKEN! People are DYING!

En als je heel veel verschillende klanten hebt is het ook wel handig als je weet wat iemand al weet van het onderwerp waar hij/zij de vraag over stelt:
Please select your general expertise in the area of this request:
* Please explain everything to me very carefully.
* I do know some stuff, but please don’t assume too much.
* Overall I know my stuff, but I’m a little shaky in this area.
* I have a good understanding of this stuff.
* Not to be rude, but I probably know more about this than you!

Het is niet fijn als het niet werkt, maar met zulke formulieren win je bij mij in ieder geval de eerste keer het nodige begrip en geduld. Dat neemt vast af als het probleem vaker gaat optreden, maar om de een of andere reden geeft dit wel vertrouwen.

Compactere screencasts – update

 Gepubliceerd door om 11:00  Screencast
dec 282006
 

Zoals je weet ben ik aan het kijken hoe ik de screencasts die ik produceer zo klein mogelijk kan krijgen. Want hoewel het aantal reacties op mijn vraag over hoe jullie de screencasts willen hebben niet enorm is, vind ik het gewoon praktisch gezien wel logisch om ze zo klein en flexibel inzetbaar mogelijk te maken.
Na heel wat keren uitproberen heb ik een aantal kleinere versies van de screencasts over applicaties op een USB Stick geproduceerd. Lees verder….

Superman Returns

 Gepubliceerd door om 08:44  Film en Boek
dec 282006
 

Superman Returns (2DVD)(Special Edition) Brandon Routh Superman Returns
Soms lukt het een film om na een aantal afleveringen een andere weg in te slaan. Batman Begins is daar een goed voorbeeld van. Superman had beter niet terug kunnen komen. Want de film is saai. Er is een uur nodig om Superman een beetje uit te laten leggen dat hij weg was en waarom. Lois speelt de gekwetste, zonder afscheid achter gelaten dame in nood, maar twee minuten vliegen en ze valt al weer voor hem. En wie de echte vader van haar zoontje is ligt er al heel snel dik boven op. En die cape? Tja.

 Reacties uitgeschakeld voor Superman Returns  Tags:

Toch maar UPC Digital?

 Gepubliceerd door om 19:58  UPC
dec 272006
 

Door Peter Breuls werd ik gewezen op het aanbod van UPC met betrekking tot de UPC Digital Video Recorder:
* UPC Digital Video Recorder
– 12 maanden slechts 4,99 extra per maand.
– Daarna 9,99 per maand extra. Geen activeringskosten.
– Harde schijf van 160 GB goed voor ruim 65 uur opnames.
Omdat ik nog geen UPC Digital TV heb:
* UPC Digital TV pack de eerste 12 maanden gratis (daarna 2,16 per maand).
* Tot en met 31 december 2006 geen 29,99 activeringskosten.

Dus voor net geen 60 euro heb ik een jaar lang een HDD-recorder in huis en UPC Digital? Hmmm, wel een reden om mijn mijn eerdere bezwaren nog eens langs te lopen. Lees verder….

Je kantoor op een USB Stick

 Gepubliceerd door om 00:54  Screencast
dec 272006
 
Klik om naar de Flash Player te gaan! - Klik voor grotere versie

Op de website van Open Source en Standaarden in het Onderwijs kun je inmiddels drie startpakketten downloaden. Een daarvan heet “OSS Portable Office” en bevat een verzameling van zo’n 23 toepassingen die allemaal vanaf je USB-stick kunnen werken. Het voordeel daarvan is dat je ook op een computer waar jee geen software mag installeren, die software (tekstverwerker, browser, mailprogramma, chattool, zipprogramma, noem amar op) kunt gebruiken. In deze screencast leg ik uit hoe je de installatie van het startpakket uitvoert en hoe je later zelf nog software er aan toe kunt voegen.
Je kunt de screencast hier online bekijken (Flash 8 nodig) in Flash-formaat, streaming online bekijken (WMV nodig) en natuurlijk ook downloaden:
video WMV-versie 640×480 (16 minuten en 28 seconden) video WMV-versie 320×240 (16 minuten en 28 seconden) video iPod-versie (16 minuten en 28 seconden)
Excuus voor de nog steeds grote omvang, ik doe mijn best om ze zo klein mogelijk te houden. Als je dat nog niet gedaan hebt, geef dan zeker ook bij dit bericht hoe jij de screencasts wilt krijgen.

De korte links uit de screencast:
* Directe downloadlink OSS Portable Office
* Portable Apps bij Wikipedia
* Lijst met sites met Portable Apps
* PortableApps.com
* Opera op USB
* Skype op USB
* WordPress op USB Stick
[20-01-2007] Als je zelf programma’s toevoegt en die niet meer kunt opstarten als de drive een andere driveletter krijgt toegewezen, lees dan ook even dit bericht.