Moodle op je USB

Klik om naar de Flash Player te gaan!

In zijn reactie op mijn bericht over het installeren van OSS Portable Office verwees Willem Karssenberg naar de mogelijkheid om Moodle op een USB stick te installeren. Omdat me dat nog leuker leek dan met WordPress aan de slag gaan, heb ik van dat installatieproces een screencast gemaakt. De screencast duurt 25 minuten en 29 seconden. De daadwerkelijke installatie duurt een stuk langer omdat je bestanden moet downloaden, kopiëren en installeren. Deze screencast is overigens in het Engels (of wat daarvoor door moet gaan) omdat ik verwacht dat het aantal uiteindelijke kijkers buiten Nederland wel eens net zo groot kan zijn als in Nederland (ik zal dit bericht ook nog in het Engels posten).
Er zijn weer een aantal opties voor wat bekijken betreft:
Online / Streaming
* Flashversie (Flash 8 vereist)
* WMV streaming
* Quicktime streaming
Download
video WMV-versie 640×480 video Pocket PC-versie video iPod-versie Links
De links uit de screencast:
* XAMPP
* Moodle download
Torrent
Ik heb het resultaat van het installatiewerk weer in een ZIP ingepakt. Het voordeel daarvan is dat je niet het hele installatie-traject van Moodle hoeft uit te zitten.
De ZIP (97,3MB) is echter uitsluitend als torrent beschikbaar. Ben je nog op zoek naar een eenvoudige client om torrents te downloaden, dan kan ik je utorrent aanbevelen.

[update] Je kunt hem nu ook direct downloaden (97,3MB) zonder gebruik te makken van bittorrent.
[update 7-12-2007] Ik heb een nieuwe versie gemaakt van het package op basis van Moodle 1.8.3+ en XAMPP 1.6.4. Je kunt hem hier downloaden (95 MB!)

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
15 jaren geleden

Opnieuw mijn complimenten voor deze informatieve screencast! Krijg alleen een foutmelding in UTorrent als ik de torrent wil binnenhalen: HTTP fout-404 bij downloaden URL. Ik wil het bestand wel bij divshare zetten als je zorgt dat ik erbij kan…
Fijn dat je uitlegt waarom Xammp-lite niet werkt met Moodle. Daar had ik al een tijdje mee zitten klooien. Wat nu ook nog leuk is om op je stick te doen: CMSimple

Pierre
15 jaren geleden

Ah, ik zie dat utorrent niet met de redirect via kortelink.com overweg kan. Het lukte bij mij wel als ik op de link in het bericht klikte, maar niet als ik die link direct in utorrent plak. Nou ja, dan maar de directe torrent-link.

Ik bied hem niet via torrent-only aan omdat ik de schijfruimte/bandbreedte niet heb, maar als stimulans/reden voor het in ieder geval één keer testen/gebruiken/ervaring opdoen met bittorent.

Op mijn wensenlijstje staat nog encryptie. D.w.z. voorkomen dat je data voor iedereen beschikbaar is als je de stick kwijt raakt. Daar zijn een paar gratis opties voor, maar ik wil uiteraard dat alle benodigde software ook vanaf de stick werkt. En dat is blijkbaar niet altijd zo.

Dat van XAMPP-lite is trouwens knudde, want die versie is veel kleiner. Overigens heb ik ook WOS Portable bekeken, maar kon daar niet zo snel ontdekken hoe ik een nieuwe database in mysql kon aanmaken…

Pierre
15 jaren geleden

Stom, ik was weer vergeten dat ik in plaats van die hele lange URL die er even stond ook gewoon de torrent naar de server kon uploaden en dan daar naar verwijzen.

Harry Dubois
15 jaren geleden

Ik kan me de zin van een mobiel kantoor nog enigzins voorstellen, maar wat kun je met een mobiele webserver zoals Apache en Moodle? Beschikbaar stellen in je netwerk?

Pierre
15 jaren geleden

Als ik het ver zou zoeken zou ik zeggen dat dit het ultieme voorbeeld van een Personal Learning Environment is.
Maar ja, beschikbaar stellen in een netwerk zou kunnen. Stel je wil ergens in een computerlokaal een demonstratie/training verzorgen. Ik begrijp dat nog lang niet alle onderwijsinstellingen over breedbandige, open gestelde netwerken beschikken. Dan zou je dus met een USB drive in een computer in het leslokaal al een eind komen.

Zelf gebruik ik het als ontwikkel-/experimenteer-omgeving waarvan ik weet dat ik die met het verwijderen van één map (en alles daaronder) helemaal kan deleten op het moment dat ik die wil vervangen door een andere (nieuwe) versie of als ik hem om zeep geholpen heb.
En de omgeving op mijn USB stick werkt ook als ik offline ben.
Heb je voldoende harde schijf ruimte en wil je het alleen op je laptop/pc kunnen gebruiken dan hoef je niet eens een USB drive te gebruiken, dan zet je het gewoon op je harde schijf, is nog een stuk sneller ook.

Wil je 100 studenten permanent toegang geven tot 10 Moodle courses, dan wil je dit dus niet vanaf een USB Key…dan zet je het gewoon op een server. Maar ook dan geldt: geen registry-instellingen die aangepast hoeven te worden, geen dll’s die op de meest onmogelijke plekken terecht hoeven te komen, maar gewoon één map (met een heleboel submappen) kopiëren en klaar. Gemakkelijk om te installeren en gemakkelijk om een backup van te maken.

(het is maar goed dat ik geen aandelen hierin heb ;-) )