HTTP Streaming

Bij een aantal van de screencasts (bijvoorbeeld die over Moodle) had je ook de mogelijkheid om de screencast als streaming video in Windows Mediaplayer te bekijken.
Dat doe ik vanaf de SURFnet streamingserver. Maar ook zonder speciale streamingserver kun je dit effect bereiken.
Als je echter ‘gewoon’ op de link voor de WMV-versie klikt:
video WMV-versie 640×480 Dan zal de browser eerst het hele bestand downloaden voordat het afgespeeld kan worden.
Als je echter deze link gebruikt:
* WVX-versie
dan werkt het wel.
Als je het bestand opslaat (rechtermuisknop) dan kun je de bron bekijken en zie je dat het eigenlijk heel simpel een verwijzing naar het WMV-bestand op de webserver is. Geen speciale software nodig dus, alleen op de juiste manier “aanbieden”. Embedden in de pagina
Je kunt er ook voor kiezen om de stream in een HTML-pagina aan te bieden. Daar zie je dan al helemaal geen verschil tussen een stream van de SURFnet-server of een HTTP-stream van de Dreamhost webserver:
* Embedded vanaf Dreamhost
* Embedded vanaf Streamingserver

Geen verschil?
Jawel hoor, er is wel degelijk verschillen. Een belangrijk functioneel verschil is dat je bij een ‘echte’ stream direct naar een specifiek punt in de stream kunt springen.
Dat zie je bijvoorbeeld als je dit bestand in Mediaplayer opent in de volledige weergave met de Playlist aan de rechterkant (zie afbeelding hieronder).

Mediaplayer - Klik voor grotere versie

Helaas is het me nog niet gelukt die playlist ook in de embedded player te laten zien.

Waarom niet eerder gebruikt?
Ehm, omdat ik eerlijk gezegd helemaal niet wist dat ik dit effect ook met WMV-bestanden op de server voor elkaar kon krijgen.
Overigens zal Mediaplayer ook bij het invoeren van een link naar een WMV al beginnen met afspelen terwijl de video gedownload wordt. Maar bij het klikken op een link in de browser dan zit eerst die browser ertussen. En die stuurt bij een WMV-link het zaakje pas door naar Mediaplayer als de hele video gedownload is.
Bij een WVX is dat ook het geval, maar waar de WMV in dit geval 30MB groot is, is de WVX ongeveer 1kB groot en de ASX ongeveer 4kB, dus Mediaplayer krijgt die bijna direct door.

N.B. bij het embedden in een pagina hoef je niet persé WVX te gebruiken, dan kun je ook rechtstreeks naar de WMV verwijzen (ook hier zit de downloadfunctie van de browser er dan niet tussen).

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
15 jaren geleden

Vraagje: hoe maak je die WVX file?

Pierre
15 jaren geleden

Hans, een WVX file (je kunt hem hierboven overigens downloaden, gewoon niet met links op klikken, maar met rechtermuisknop en dan opslaan als) ziet er exact hetzelfde uit als een ASX file, maar mag alleen verwijzingen naar WMV bestanden bevatten. Een ASX file mag elk bestandtype bevatten dat door Mediaplayer kan worden afgespeeld. Zie ook deze pagina.