Compactere screencasts – update

Zoals je weet ben ik aan het kijken hoe ik de screencasts die ik produceer zo klein mogelijk kan krijgen. Want hoewel het aantal reacties op mijn vraag over hoe jullie de screencasts willen hebben niet enorm is, vind ik het gewoon praktisch gezien wel logisch om ze zo klein en flexibel inzetbaar mogelijk te maken.
Na heel wat keren uitproberen heb ik een aantal kleinere versies van de screencasts over applicaties op een USB Stick geproduceerd.
Flash
De Flash-versie is een stuk (ruim 30%) kleiner geworden zonder de omvang (640×480) kleiner te hoeven maken. Die is nu zelfs een stuk groter omdat ik eerst een totale omvang (FLV + knoppen) op 640×480 had staan en nu FLV zelf die omvang heeft.
* Oude Flash-versie (FLV = 24,2MB)
* Nieuwe Flash-versie (FLV = 16,4MB)

WMV
Ook de WMV-versie is een kleiner geworden. De winst is hier 35%, maar als je goed kijkt kun je hier kwaliteitsverschil zien.
video WMV-versie (640×480 (oud) video WMV-versie 640×480 (nieuw)
Deze versie speelt niet af op een Pocket PC omdat daar de codec voor WMV9 niet standaard aanwezig is.
Daarom heb ik ook een versie op 320×240 met WMV8 geproduceerd:
video WMV-versie 320×240 (geschikt voor Pocket PC) Het feit dat die meer dan 50% kleiner is dan de grote versie doet vermoeden dat ik nog wat winst kan halen uit de WMV-compressie voor de 640×480 versie. Zeker ook omdat ik drie versies op 320×240 had die in omvang uiteen liepen van deze 9,53MB tot 13,7MB.

Quicktime
De eerste versie die ik in MOV-formaat maakte was 440MB groot. Die staat dan ook niet online.
Met wat aanpassen weet ik nu een versie op 640×480 te produceren van 38,1MB en eentje op 320×240 van 10,8MB
video MOV-versie 640×480 video MOV-versie 320×240 De ‘kleine’ MOV speelt overigens niet af op een iPod. Daar kom ik zometeen op.
Streaming MOV
Het voordeel van een MOV-bestand is dat ik, naast de WMV-streaming die ik via SURFnet deed, via Dreamhost ook Quicktime-streaming kan aanbieden.
Je kunt dat hier uitproberen.
Bij mij ‘hapert’ het geluid echter tijdens het afspelen, terwijl het bestand toch gewoon hetzelfde MOV-bestand is als dat je hierboven kunt downloaden. Kan iemand laten weten of dit aan mijn laptop ligt?

iPod
Tja, de iPod blijft een bijzonder geval. Willem Karssenberg merkte al terecht op dat hij het vreemd vond dat de M4V-versie ruim twee keer zo groot was als de WMV-versie op dezelfde resolutie.
Maar ik heb het nog niet voor elkaar gekregen een kleinere versie te produceren:
* ik heb de MOV-versie van 320×240 in iTunes laten converteren;
* ik heb de WMV-versie van 320×240 met PSP Video Express naar MP4 laten converten;
* ik heb de directe iPod-export vanuit Camtasia geprobeerd
In alle gevallen levert het een bestand op van zo’n 25MB.
video iPod-versie (oud en nieuw)
Conclusies tot nu toe
Een screencast van bijna 17 minuten is best aardig in omvang. De meeste die ik gemaakt heb zijn korter.
Ik kan nu een:
* Flash-versie produceren van groot formaat (640×480) met een omvang van < 20MB
* WMV-versie produceren van groot formaat (640×480) met een omvang van < 20MB
* WMV-versie voor Pocket PC produceren met een omvang van < 10MB
De MOV en M4V-versies zijn nog best groot, maar die factor 2,5 keer groter dan WMV lijkt nou haast wel het best haalbare.
Ik merk dat ik bij de compactere versies de audio in Camtasia nog een beetje moet oppoetsen voor een helderder eindresultaat.
Al met al ben ik niet ontevreden.

Zelf uitproberen?
Er is niets zo zinloos als wanneer je twee keer hetzelfde wiel moet uitvinden. Daarom heb ik de presets voor Camtasia waarmee ik bovenstaande resultaten behaald heb even in een Zip-bestand gezet:
zip Camtasia Presets 20061226 De XML-bestanden die daar in staan moet je in de map
…\My Documents\Camtasia Studio\Custom Production Presets
zetten, dan kun je ze gebruiken bij het produceren van een film.
Uiteraard kun je de verschillende instellingen daarna in Camtasia weer aanpassen, bijvoorbeeld als je wilt dat er ook altijd een SCORM-package bij geproduceerd wordt etc.
Weet je betere resultaten te behalen, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag (vergezeld met een bestand met production settings uiteraard).

[update 5 januari 2007] Er staat een nieuwe versie online van de profielen. Zie daarvoor dit bericht.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
14 jaren geleden

Mooi werk Pierre! En inderdaad zo hoef ik het wiel niet meer uit te vinden ;-) Het geluid van de stream is niet haperend bij mij, dus ligt het aan je laptop.
Bedankt voor deze zeer uitvoerige tests!

Pierre
14 jaren geleden

Het lijkt er op alsof de streaming-server van Dreamhost omgevallen is. Ik krijg in ieder geval op het moment niets meer binnen (en ik kreeg van Willem Karssenberg dezelfde melding).

Pierre
14 jaren geleden

De streamingserver is weer up and running en het haperen van de audio is nu ook bij mij weg.

Hans Mestrum
14 jaren geleden

Vraagje nog: de poster.mov waar heb je die vandaan? Wellicht kun je die hier ook ergens neerzetten zodat anderen (zoals ik ;-) het kunnen hergebruiken…

Pierre
14 jaren geleden

Eerlijk gezegd had/heb ik niet echt een idee waar ik poster.mov nu voor nodig had. Ik zag hem in de voorbeeldcode op de Dreamhost wiki, maar zie hem nu niet voorbij komen. Ik zie even de Q van Quicktime en dan begint de stream. De URL is:
http://www.gorissen.info/Pierre/video

Het is een titelframe in Camtasia geëxporteerd naar MOV volgens het 640×480 profiel dat ik ook voor de video zelf gebruik. Hergebruik zonder bronvermelding van deze poster.mov is absoluut toegestaan.

duimdog
duimdog
14 jaren geleden

Het merkwaardige is dat de streaming quicktime bij de eerste keer bekijken alleen het beeld liet zien, zonder geluid. Wel echt streamend, want ik kon direct doorschakelen naar het eind. Tegelijkertijd was er heel veel computer/harddisk activiteit. Of het een veroorzaakt werd door het ander en zo ja wat door wat weet ik niet, daarna deed alles het wel goed.
Ik heb overigens nog niet gestemd in de "doet u mij maar deze" verkiezing, maar als alles werkt zoals de laatste keer dan geef ik de voorkeur aan die streaming variant.

Pierre
14 jaren geleden

Ik neem aan dat dat na mijn melding van het weer in de lucht zijn van de streamingserver was? (dus niet gisterenmiddag al)
Geen idee waar dat aan ligt, maar ik krijg de indruk dat de Quicktime-streaming bij Dreamhost net niet helemaal zo stabiel loopt als de WMV-streaming bij SURFnet.

Ik moet toegeven dat me de benodigde bandbreedte bij de WMV-stream heel erg meevalt. Mediaplayer geeft aan dat het met minder dan 200Kbit/sec binnen komt en geeft toch een vloeiend beeld dat bijna direct begint te spelen. Ik kan me voorstellen dat juist bij een niet zo heel snelle verbinding dat prettig is.