sep 112012
 

Ik kwam het bericht in mijn mailbox tegen als persbericht en uiteraard kwam het ook via Google Reader langs: Kennisnet heeft vorige week een aantal ‘debatten’ georganiseerd tussen Scholieren van het voortgezet onderwijs en politici van de PvdA, D66, SP, PVV, CDA en GroenLinks. Bovenstaand filmpje toont een flitsend overzicht van de debatten. Een langere samenvatting per debat is te vinden op de website van Kennisnet. Centraal onderwerp was ICT en Onderwijs.

Leuk, goed idee om te doen, maar ik moet toch even ook een beetje zeuren. Want waarom doen we dit nu (alleen) de week voor de verkiezingen? Of gaan we dit ook doen als de politici even niets te winnen hebben bij het in de schijnwerper staan? Doen we dit ook als de beloften van die politici ter discussie kunnen staan?
En waarom zo’n gelikte samenvattingen? Er wordt gesproken over een spetterend debat, maar ik zie alleen wat nerveuze leerlingen, soms hoor je ze zelf een opmerking maken, jazeker ze zijn het soms oneens met de politicus, maar het resultaat zijn toch een verzameling filmpjes die elke partij graag ook op haar eigen website zal willen zetten, zo positief klinken ze. Er wordt in de toelichting gesproken over het “winnen” van een debat. Ik zou wel eens een samenvatting willen zien van een debat dat door de scholieren wordt gewonnen. Dat zie ik er nu zeker niet in terug (al moet ik bekennen dat ik na 4 samenvattingen afgehaakt ben). Toch een beetje een gemiste kans, al is het de vraag of de politici anders wel waren komen opdagen.

sep 112012
 

Google heeft een grote update uitgebracht van de Google Drive app voor de iPad, iPhone, iPod Touch en Android. Het is er eentje waarvan in de communicatie wat onduidelijk is wat nu wel of niet al beschikbaar is. Daarom alleen even de features die ik op iOS heb kunnen testen. Je kunt nu foto’s en video’s uploaden vanaf je iOS apparaat naar je Google Drive. Je kunt documenten offline beschikbaar maken en bepalen wie allemaal toegang heeft tot die documenten. Je kunt mappen maken, documenten verwijderen en documenten verplaatsen naar andere mappen.

En je kunt nieuwe ‘documenten’ maken en bewerken. Dat zijn tot op dit moment echter alleen nog maar tekstdocumenten, dus geen spreadsheets of presentaties, die kun je alleen bekijken. Het bewerken van spreadsheets komt er (volgens het filmpje hierboven) binnenkort aan.
Het bewerken van documenten gaat echter nu ook al heel cool. Google heeft namelijk de live-samen-bewerken optie ook geïmplementeerd. Dat betekent dat je met meerdere personen (hoeven niet allemaal een mobiel apparaat te gebruiken) tegelijkertijd aan het document kunt werken.
Lees verder….