TelyHD – HD Skype videoconferencing voor thuis en in de klas/op het werk?

telyHD
telyHD

Toen ik het bericht over telyHD voorbij zag komen op CNET.com, ging ik er eigenlijk al een beetje vanuit dat weer een videoconferencing product zou zijn dat (eerst) alleen in de VS geïntroduceerd zou worden. Zeker omdat ik, toen ik ging zoeken, in eerste instantie alleen een online Skype winkel tegen kwam met alleen de VS als land waar naar verzonden kon worden.

Maar niets blijkt minder waar, telyHD blijkt ook gewoon in Nederland te bestellen. Voor €249 kun je hem gratis laten leveren (ze hebben er blijkbaar op dit moment 97 op voorraad, dus zou je hem binnen een paar dagen in huis kunnen hebben). Wat krijg je dan voor dat bedrag? Lees even door…

De telyHD is een apparaat dat er een beetje uitziet als een Kinect. Maar in plaats van het spelen van spellen gebruik je hem als standalone Skype client.

telyHD - vooraanzicht
telyHD - vooraanzicht
telyHD - achteraanzicht
telyHD - achteraanzicht

In het apparaat zit een camera (max 720p HD met 30 frames per seconde) met groothoeklens en privacyklep (handig als je zeker wilt weten dat niemand mee kan kijken). Het apparaat werkt op Android en de ontwikkelaars zijn van plan om het geheel uit te breiden met applicaties van derden (weet nog even niet wat ik me daar precies bij moet voorstellen). Het apparaat is te verbinden via wifi (802.11 b/g/n compatibel) met WEP-, WPA- en WPA2-ondersteuning voor wachtwoordencryptie of via een 10/100 Base-T ethernetkabel. Voor de audio zijn er vier directionele, straalvormende microfoons aanwezig zodat je geen headset nodig hebt. De beltoon klinkt uit de twee ingebouwde luidsprekers en het videogesprek wordt via HDMI doorgestuurd naar de TV. Als beide kanten een telyHD hebben kun je foto’s delen vanaf een SD-kaart of USB-geheugenstick.

Het idee achter het gebruik is simpel: plaats het apparaat op een TV, sluit hem aan via de HDMI kabel, maak verbinding met het netwerk en Skypen maar. Belangrijk is dat het toestel Skype™ certified is en dat je er dus alle andere Skype clients en toestellen mee kunt bellen.

Het is zeker niet het eerste apparaat dat je op deze manier aan kunt sluiten. Maar het lijkt een aantal voordelen te hebben ten opzichte van de concurrentie.
In 2008 kregen we een ASUS AiGuru SV1. Nadeel van dat apparaat was de lage resolutie van de video en de geringe beeldkwaliteit. Cisco probeert al een tijdje de UMI aan de man/vrouw te brengen. In 2010 introduceerden ze het systeem maar de aanschafprijs van $599,- en een abonnement van $24,99 deden me toen al concluderen dat het wat hoog gegrepen was voor thuisgebruik. In 2011 concludeerde Cisco dat ook en ging het op zoek naar andere zakelijke niches. De Ojo (uit 2007 alweer) had ook zo’n businessmodel: $299 of $399 eenmalig en dan $9,95 per maand.

Deze telyHD heeft een lagere aanschafprijs dan de UMI en de Ojo en geen maandelijkse kosten. En hij heeft een hogere beeldkwaliteit dan de Asus AiGuru SV1 had. Het zal dus nog afhangen van de betrouwbaarheid van de Android software. Dat wil zeggen: het moet net zo laagdrempelig werken als nu het skypen op PC is.

“Zakelijk” gebruik / Onderwijs gebruik

Als dat zo blijkt te zijn, dan zie ik niet alleen mogelijkheden voor thuisgebruik. Ook bij mijn collega’s wordt Skype vaker gebruikt dan ‘professionele’ videoconferencing oplossingen (die dan een veelvoud kosten van de telyHD). Zo’n apparaat in een vergaderruimte (mits voorzien van een beamer met HDMI) maakt die vergaderruimte opeens geschikt voor videoconferencing. Voor dat bedrag maak je elke vergaderruimte een videoconferencing ruimte!
Wij hebben locaties door heel Nederland. Hoeveel (of hoe weinig) reisbewegingen kost het om €249,- te besparen? Zet een monitor met HDMI-aansluiting (ik heb er net eentje besteld voor €159) en een telyHD in een apart kamertje en je hebt voor iets meer dan €500,- een dedicated remote meetingroom.

En een telyHD in een klaslokaal (hebben digitale schoolborden eigenlijk ook een HDMI aansluiting?) maakt ‘expert op afstand’ opeens heel betaalbaar en praktisch. Niet langer moeilijk doen met een webcam met te korte USB-kabel en echo-problemen als je de hele klas via de ingebouwde microfoon deel wilt laten nemen.

Natuurlijk, zien is geloven. Maar dit lijkt me er zeker eentje waar “we” als onderwijs eens heel serieus naar moeten kijken zodat er handson ervaring en echte demonstratiefilmpjes online kunnen komen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Ook een mooie oplossing voor beeldspraakverbindingen in de bibliotheek: http://t.co/W36ryJSj

trackback

TelyHD – HD #Skype #videoconferencing voor thuis en in de klas/op het werk? http://t.co/OjMqIpR0 #leertechnologie #onderwijs

trackback
11 jaren geleden

@IctenSchool Misschien heb je als antwoord op je vraag wat aan deze blogpost http://t.co/EkHm7Qbu

trackback

TelyHD – HD #Skype #videoconferencing voor thuis en in de klas/op het werk? http://t.co/dWWWzdt6

trackback

[…] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } ictoblog.nl – Today, 9:11 […]