Eenvoudig bestanden op Windows “unlocken”

Unlock it Herken je de melding in de screenshot hiernaast? Het komt gelukkig niet zo heel vaak voor, maar soms staat Windows het je simpelweg niet toe om een bestand of een map te verwijderen omdat die nog door een ander programma ‘in gebruik’ is. Dat is logisch als er bijvoorbeeld een Word-document in staat dat je nog open hebt, maar soms kun je programma niet ‘zien’. Bijvoorbeeld omdat het een deel van een programma is dat als service op de achtergrond draait of een programma dat niet netjes afgesloten is etc.

Meestal zal het probleem zich bij de volgende keer opnieuw opstarten van de computer dan ook wel vanzelf oplossen. Maar wat nou als je de computer niet wilt of kunt herstarten?
Dan zijn er gelukkig gratis tooltjes die het probleem voor je kunnen oplossen. Ik had dit probleem vandaag en ging dus op zoek naar een programma en kwam uit bij deze site.

De software (UnlockIT) werkt op een heleboel Windows versies (hebben Mac gebruikers hier eigenlijk ooit last van?): Windows 2000 (SP4 of hoger), Windows XP, Windows XP x64, Windows 2003, Windows 2003 x64, Windows Vista, Windows Vista x64, Windows 2008, Windows 2008 x64, Windows 2008 R2, Windows 7, Windows 7 x64, en werkt tamelijk simpel:

Je start het programma op en geeft de map over bestand in die je niet kunt verwijderen:
Unlock it
In dit geval werd de map dus blijkbaar gelocked door Adobe Reader. Ik wist zeker dat het geen kwaad zou kunnen om dat proces te killen en dus klikte ik op het balkje waarin Adobe Reader stond en daarna op “kill processes”
Unlock it
Ik kreeg nog een melding dat het er toe kon leiden dat het systeem onstabiel zou worden, maar dat is een melding die Windows ook geeft als je processen afsluit. Dat is om maar even duidelijk te maken dat dit eigenlijk niet de aanbevolen manier is om dat te doen (je moet een programma afsluiten en dat programma moet er dan zorg voor dragen dat processen afgesloten worden).

Hoe dan ook. Windows bleek er zoals verwacht geen problemen mee te hebben en ik kon de map daarna probleemloos verwijderen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Eenvoudig bestanden op Windows “unlocken” http://t.co/GzCFUk5P

trackback

[…] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } ictoblog.nl – Today, 8:23 […]