Zomerreces

 Gepubliceerd door om 19:09  Persoonlijk
jul 272009
 

Strand bij Greenacres Holiday Park (foto door: PiAir (Old Skool))
Er zijn mensen die het onbegrijpelijk vinden, anderen die niet geloven dat ik dit voor mijn plezier doe, en weer anderen schrijven er een boek over.

Maar ik vind het gewoon lekker, fijn, en ook wel noodzakelijk: het jaarlijks zomerreces van dit weblog en mijn andere online activiteiten.
Ik gooi hier de zaak dicht, er verschijnen de komende vier weken geen posts, de reactiemogelijkheid gaat in verband met spammers even helemaal dicht. Mijn werkmail gaat op de afwezigheidsassistent, mijn privémail is gedurende die weken even een verzamelbak waar niks uit komt. Datzelfde geldt voor mijn Twitter-account, ook die gaat even op non-actief.

Helemaal niets doen is er dit jaar niet bij. We gaan een deel van die vier weken weg. Laptop en iPhone blijven thuis. Ik ga ook geen moeite doen om internet-café te vinden of om al tijdens de vakantie foto’s te uploaden.

De Kindle DX en de BeBook gaan mee. Daar zullen ook een aantal boeken op staan die ik voor mijn promotie-onderzoek moet/wil lezen. Maar vooral ook de nodige andere boeken die ik de afgelopen weken en maanden verzameld heb elektronisch en waar ik niet aan toe kwam om te lezen.

Op 24 augustus ben ik weer online. Geniet van het weer en voor zover van toepassing van de vakantie.

 Reacties uitgeschakeld voor Zomerreces  Tags:

Stel je eigen eKrant samen met Calibre

 Gepubliceerd door om 16:25  eBooks
jul 272009
 
Recipe importeren - Klik voor grotere versie

Bij Amazon heb je voor de Kindle een ruim aanbod van kranten waar je een abonnement op kunt nemen. Als je in het bezit bent van een BeBook of andere eBook reader dan heb je in Nederland pech. Met uitzondering van een combo van iLiad eBook reader en de NRC is er geen aanbod van materiaal dat je zo op je eBook reader kunt lezen.
Tja, en wat doe je als het niet voor je gedaan wordt: dan maak je het zelf.
Alles wat je nodig hebt is een eBook reader (ik heb e.e.a. getest met de BeBook, mijn Kindle DX en het gratis Stanza op de iPhone/iPod Touch).

Calibre
De enige software die je nog nodig hebt is het gratis Calibre. Die software is beschikbaar voor Windows, OSX en Linux. De versie die ik gebruikt heb is 0.6.1 maar de kans is groot dat tegen de tijd dat je dit leest er al weer een nieuwe versie beschikbaar is. Oude versies worden helaas niet bewaard, maar dit moet ook met een nieuwere versie werken.

Persoonlijke nieuwsbron toevoegen
Calibre heeft een heel krachtige en handig optie. Je kunt er namelijk automatisch RSS-feeds mee laten downloaden en dan de berichten laten converteren in een eBook formaat.
Voor de Kindle moet dat Mobipocket zijn. Voor Stanza moet dat ePUB zijn. Voor de BeBook mag beiden, maar Mobipocket ziet er daar in de regel mooier uit.

Je kunt nieuwe bronnen toevoegen door in de knoppenbalk op het pijltje naast “Download Nieuws” te klikken en dan te kiezen voor “Voeg een persoonlijke nieuwsbron toe”.
In dit venster kun je dan eenvoudig nieuwsbronnen op basis van een RSS-feed toevoegen.

Calibre bevat een groot aantal ingebouwde “recipe” (recepten) voor meer complexe nieuwsbronnen.
Recipe-bestanden kunnen ook onderling uitgewisseld worden en als je een recipe-bestand van iemand anders krijgt dan kun je die hier importeren.

Eenvoudige recipe bestanden
Zoals gezegd, je kunt gewoon een individuele RSS-feed toevoegen en dan maakt Calibre een eBook op basis daarvan.
Ik heb het recipe voor het ICT en Onderwijs Blog online gezet, dat kun je downloaden, importeren (zie ook de screenshot hierboven) en runnen.

Het resultaat ziet er niet slecht uit:
* ICT en Onderwijs BLOG als Mobipocket bestand
* ICT en Onderwijs BLOG als ePUB bestand
Dit komt ook vooral omdat de feed de complete berichten bevat. Daardoor kan Calibre die eenvoudig gebruiken voor het eBook. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Stel je eigen eKrant samen met Calibre  Tags:

De iPhone 3GS – na 24 dagen

 Gepubliceerd door om 20:54  iOS
jul 262009
 
iPhone 3GS Jailbreak (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik heb de iPhone 3GS nu iets meer dan drie weken in huis. Zo net voor de start van mijn vakantie wilde ik toch nog even mijn ervaringen op een rijtje zetten. Twee hoofdconclusies: ik wil hem absoluut niet meer kwijt én 3G internet van T-Mobile is zwaar knudde.
Laat ik beginnen met die twee hoofdconclusies en daarna de andere details/ervaringen:

Absoluut niet kwijt
Goed, relativering is op zijn plek. De komende vier weken gaat dit weblog op slot (zomerreces). En hoewel ik gisteren de iPhone meegenomen heb naar de Efteling, zal dat de uitzondering zijn geweest. Vandaag waren we weer op stap en toen bleef de iPhone gewoon lekker thuis. Vakantie vieren betekent voor mij offline zijn. Maar ik zou hem zeker niet willen inruilen voor een ander toestel.

3G netwerk van T-Mobile
In Eindhoven en ook hier in Deurne is het 3G netwerk van T-Mobile goed te noemen. Maar op de plekken waar ik in Zuid Limburg geweest ben en ook in de Efteling gisteren was er gewoon geen 3G ontvangst. En dan wordt die iPhone opeens wel heel erg traag. Dan duurt het uploaden van een foto veel te lang, kun je geen live streaming video bij de NOS bekijken en laden ook webpagina’s tergend langzaam.

Op mijn werkplek en ook thuis pikt de iPhone probleemloos het draadloos netwerk op en zelfs in de trein tussen Eindhoven en Deurne heb ik meestal 3G ontvangst, maar ook daar zit een witte vlek net tussen Helmond en Deurne.
Altijd mobiel internet is altijd mobiel internet. Je raakt er vreselijk snel aan gewend. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor De iPhone 3GS – na 24 dagen  Tags:
jul 252009
 


Ik wordt vast oud als ik bij voorbaat iets ‘eng’ vind. Maar dit filmpje van de BBC, gevonden bij iphoneclub.nl doet mij nou nog niet enthousiast worden.
Natuurlijk, fijn als we geen kabels meer nodig zouden hebben om laptop-accu op te laden of het licht te laten branden.
Maar, om de een of andere reden lijkt het me toch niet zo heel gezond als al die ‘energie’ door de ruimte waar ikzelf ook gewoon loop ‘gestraald’ wordt. Dan wil ik toch wel heel erg zeker weten dat dat niet gevaarlijker/ongezonder is dan wanneer dat via een kabel gaat. Dan kan er in het bericht wel staan “zit op een frequentiegebied dat niet gevaarlijk is voor het menselijk lichaam”. Dat is voor mij niet geruststellend genoeg. Sowieso vraag ik me af hoe rendabel het vervoeren van energie op deze manier is. In een tijd waarin we gloeilampen vervangen door spaarlampen lijkt het me niet logisch om een efficiënt transportmechanisme (kabels) te vervangen door iets dat wellicht niet zo efficiënt is.

Ik ga deze eens rustig afwachten. Wordt vast vervolgd, maar ik sta niet vooraan om er een aan te schaffen.

Twitter houdt grote schoonmaak

 Gepubliceerd door om 13:24  Microblogging
jul 242009
 
Twitter ruimt op - Klik voor grotere versie

Het is een verschijnsel dat elke Twitter gebruiker tegen komt: “Follower SPAM”.
De meest vreemde Twitter-accounts blijken jou opeens te gaan volgen. Vaak maar met één tweet die iets aanbiedt dat, had het in een mail gestaan, meteen door de SPAM-filter eruit gegooid zou zijn. Soms ook van accounts die duidelijk aangeven dat ze vooral zo veel mogelijk followers willen hebben.
Meestal zijn het ook internationale Twitter-gebruikers en aangezien ik in 99% van de tijd in het Nederlands tweet is het nut van mij volgen als je geen Nederlands begrijpt toch al niet altijd even groot.

Volgen of Blocken?
Ik krijg van elke nieuwe follower een mailtje en bekijk dan ook altijd de pagina van dat account. Is het een twitteraar die ik al volg, of iemand die in het onderwijs werkzaam is, of gewoon al een aantal tweets heeft staan waarvan ik denk “hé, leuk” of “hé, interessant”, dan volg ik hem/haar terug.
In twijfelgevallen onderneem ik geen actie, dan volg ik niet terug.
Maar ziet het er uit als een SPAM-account dan gebruik ik de “block” optie van Twitter. Daardoor verschijn ik niet in de “followers”-lijst en telling van die andere Twitter gebruiker en die andere gebruiker verschijnt niet bij mij. Het voorkomt ook dat via het SPAM-account Direct Messages aan me gestuurd kunnen worden.

Actie van Twitter
Van tijd tot tijd neemt Twitter zelf actie. Soms door middel van het blokkeren van individuele Twitter-accounts, vandaag hebben ze er echter een groot aantal ineens uitgegooid. Blijk ik toch nog 65 followers gehad te hebben die daar toe behoorden. Best veel.
Of het was het gevolg van problemen met de tellers. Want ik weet uiteraard echt niet exact wie die (nu nog) 687 followers zijn.

Foutje in de voorspelling
Het laat ook heel mooi zien dat (sommige) voorspellende software door wijzigingen heel eenvoudig in de war kan raken. Twittercounter zag de opruiming meteen als een verandering in een toch gestage groei followers en voorspelde, blijkbaar alleen op die ene daling daarom voor vandaag eveneens een daling (het laatste rode bolletje in de grafiek). Terwijl daar gezien de ontwikkeling de afgelopen 6 maanden helemaal geen reden voor te verzinnen is.

[update] Zo te zien is het opruimen niet overal goed gegaan, bij Petra de Boevere (Slijterijmeisje op Twitter) is het account ten onrechte als verdacht aangemerkt en suspended. Is al weer gerepareerd zo te zien. Gelukkig maar.

 Reacties uitgeschakeld voor Twitter houdt grote schoonmaak  Tags:

Google Latitude op de iPhone

 Gepubliceerd door om 07:04  iOS
jul 242009
 
Screenshot Google Latitude iPhone (foto door: PiAir (Old Skool))

Alle grote blogs schreven er vannacht al over, maar toch ook hier nog even: ook op de iPhone kun je nu Google Latitude gebruiken.
Is dat big news? Nee, eigenlijk niet. Je kon en kunt op de iPhone je eigen locatie heel eenvoudig bepalen via de ingebouwde maps applicatie. En het doorsturen van je locatie naar anderen kon ook al op verschillende manieren, bijvoorbeeld via BrightKite.
Waarom maken ze zich bij TechCrunch dan zo boos/druk?

Nou, voornamelijk omdat het kan. En daarnaast omdat Google Latitude op de iPhone een webapplicatie is en geen ‘echte’ applicatie. Ik moet bekennen dat ik niet echt kan verzinnen waarom dat een probleem is. Behalve dan het feit dat iemand anders (Apple) dan de ontwikkelaar (Google) dat bepaald heeft.

Het enige échte manko van de applicatie zou kunnen zijn dat Google Latitude niet in staat is om op de achtergrond je locatie door te geven. Maar dat kon ook nog niet als het een echte applicatie was want die mogen niet op de achtergrond blijven draaien.
Ik kan me voorstellen dat dit een feature is die in een toekomstige firmware update van de iPhone gewoon verwerkt wordt in de bestaande Maps applicatie. Het is echter potentieel een batterijvreter. Op mijn HP iPAQ werkte dat trouwens helemaal niet. Daar kon Latitude niet via het GSM netwerk mijn locatie bepalen.

En, ik heb sowieso nog niet gemerkt dat de mensen die ik ken er zo op zitten te wachten om te kunnen zien waar ik op elk moment van de dag ben. Of dat ze er zelf zo veel moeite voor willen doen om te laten zien waar zij zijn.
Ja, wel van tijd tot tijd, en dat maakt het inchecken met foto of notitie via Brightkite ook op de iPhone best handig. Maar toen ik gisteren zocht op Twitter-contacten die ook Brightkite gebruiken vond ik er maar een paar. Dus ook daar valt het nog mee/tegen.

Hoe dan ook, webapplicatie of niet, ik heb een snelkoppeling naar de applicatie toegevoegd op mijn iPhone. Je kunt me nog steeds uitnodigen als Friend als je dat wil. Dat kan in Latitude door het sturen van een uitnodiging naar via P.Gorissen (at) gmail.com, geldt ook voor Brightkite.

SkypeIn Nederland beschikbaar

 Gepubliceerd door om 07:16  VOIP
jul 232009
 
SkypeIn Nederland - Klik voor grotere versie

Het heeft even geduurd, maar je kunt nu ook in Nederland een SkypeIn nummer aanschaffen (je moet inloggen om bij die pagina’s te komen).
Een SkypeIn nummer koppelt je Skype-account aan een ‘echt’ telefoonnummer zodat je ook voor mensen zonder Skype te bereiken bent.
Handig, maar niet erg goedkoop, het kost 57,50 euro per jaar om zo’n nummer te hebben. Dat was me net wat veel om ‘even’ te testen.
En dat is jammer, want er zitten (waarschijnlijk) een aantal voordelen aan ten opzichte van goedkopere alternatieven. Ten eerste heb je sowieso het voordeel dat Skype geografisch gebonden nummers uitlevert. Dat betekent dus dat als je in Eindhoven woont je een 040-nummer krijgt en geen 084. Zo’n 040-nummer kan door anderen meestal veel goedkoper gebeld worden, het zit bijvoorbeeld bij iPhone gebruikers met een t-Mobile abonnement wél in de bundel, terwijl 084 daar niet in zit.

Daarnaast had ik graag willen testen of je met SkypIn conference calls kon opzetten, d.w.z. dat er meerdere mensen tegelijkertijd naar jouw Skype-account kunnen bellen (terwijl je dat dan ook weer combineert met mensen die ook via Skype bellen). Dat zou 57,50 euro op jaarbasis (mits je regelmatig telefonisch overlegt) wel weer betaalbaar maken.

Een goedkoper alternatief (voor jou, niet voor de persoon die jou belt) is XOIP. Dat is voor de Skype-gebruiker gratis, maar voor de beller een stuk duurder omdat het een 084-nummer is met eigen tarief.

Zit je niet aan Skype vast, dan kun je ook kijken naar VOIP Prepaid telefoonnummer van budgetphone. Daar betaal je 10 euro per jaar voor een VOIP-nummer dat je aan je SIP-applicatie (bijvoorbeeld Fring op de iPhone of vergelijkbare software op je PC) kunt koppelen. Dan krijg je ook een lokaal (dus goedkoper te bellen) nummer. Maar dan niet in combinatie met Skype. Je betaalt er geen abonnement, na een jaar krijg je een nieuwe rekening, wil je het nummer niet meer, dan betaal je niet en vervalt het nummer automatisch.

 Reacties uitgeschakeld voor SkypeIn Nederland beschikbaar  Tags: ,

Plaats je tweets boven je pagina

 Gepubliceerd door om 20:10  Microblogging
jul 222009
 
Twitter - Klik voor grotere versie

Het zijn de beste vragen: die waar je niet meteen het antwoord op weet. En zo moest ik toch even in de bron van de pagina gaan kijken toen Fred Zelders me vroeg hoe ik mijn meest recente tweets boven de pagina laat verschijnen.
Het is eigenlijk heel simpel. Ik gebruik daarvoor het jquery script dat door seaofclouds.com gratis beschikbaar gesteld wordt.

Je kunt op die site een aantal andere voorbeelden zien en daar vind je, naast de download link, ook de codevoorbeelden.
Enige puntje dat ik niet opgelost kreeg: in Internet Explorer (7) worden de tweets net wat verder naar rechts verschoven dan ik wil en dan dat gebeurt in Firefox en Safari. Als iemand daar een tip voor heeft, dan hou ik me aanbevolen.

Meer dan het toevoegen van een paar regeltjes code komt er dus niet bij kijken.
Omdat het script gebruik maakt van jQuery loopt het laden van de pagina er geen vertraging door op. Als Twitter het druk heeft kun je zien dat de rest van de pagina al geladen/getoond wordt terwijl er nog netjes een statusboodschap staat.

jul 212009
 
Screenshot (foto door: PiAir (Old Skool))

Vooraf: excuses dat ik *alweer* een post plaats over Amazon en DRM. Maar ik wilde toch even alle stappen op een rijtje zetten die nodig zijn om boeken te kunnen kopen in de Kindle Store van Amazon terwijl je géén Kindle hebt, maar wel (bijvoorbeeld) een BeBook of een andere eBook reader.
Is het legaal?
Gezien het aantal stappen dat je moet zetten, neem ik aan dat dit op zijn minst in het grijze deel van de wetgeving zit. Blijkt dat zo te zijn en krijg ik een bericht van Amazon hierover, dan gaat de post offline.

Voor wie het bericht liever op zijn BeBook leest: Fred Zelders heeft een PDF-versie gemaakt in A6-formaat Bedankt Fred!.
En om de credits compleet te maken: Zonder de tip van Rene had ik dit niet voor elkaar gekregen.

Voor mij is het belangrijkste in de afweging over plaatsen van de post dat de auteur, de uitgever en ook Amazon gewoon hun geld krijgen. Was ik Amerikaan dan was het zondermeer legaal.

Wat heb je nodig?
* Heb je geen Kindle én geen iPhone of iPod Touch, dan weet ik helaas geen workaround voor de DRM van Amazon.
* Als je een Kindle hebt, lees dan dit bericht, dan kun je sneller aan boeken komen.
* Heb je geen Kindle, dan heb je in ieder geval een iPhone of een iPod Touch nodig. Lees dan verder.

Disclaimer
Zoals altijd: de informatie wordt verstrekt voor educatieve doeleinden. Voer ze niet uit als je het niet aandurft. Ik verwacht niet dat er iets mis kan gaan in dit geval, maar je doet dit op eigen risico. Als Amazon het proces wijzigt dan kan het zijn dat e.e.a. niet meer werkt. Je doet dit op eigen risico.
Extra waarschuwing: Amazon gebruikt voor een aantal (nieuwere) boeken het TPZ-formaat. Die DRM beveiliging is nog niet gekraakt en die boeken zul je dus nog niet op een BeBook of andere ebook readers kunnen lezen! Lees verder….

jul 212009
 
Skyp (foto door: PiAir (Old Skool))

Het was zo’n mooie kop boven het bericht bij Bright: Volgende iPod Touch kan video-Skypen. Het bericht werd geplaatst op basis van een bericht bij Wired waarin voorspeld werd dat de volgende iPod Touch een camera en ingebouwde microfoon zou krijgen.

Of dat zo is, is natuurlijk maar de vraag. Zulke geruchten duiken regelmatig op. Zie bijvoorbeeld ook dit bericht over de extra camera die de nieuwe iPhone zou krijgen. Die kwam er helaas ook niet.

Als de iPod Touch al een camera en microfoon zou krijgen, dan nóg kun je daarmee niet meteen videoconferencen. Sowieso ga ik er dan vanuit dat die camera op dezelfde plek zit als bij de iPhone, dus aan de “achterkant”, de meest logische plek om filmpjes en foto’s te maken.
Maar voor een videoconference sessie is dat juist weer niet handig, dan wil je er eentje aan de voorkant, of beide kanten dus. Zoals ook sommige duurdere smartphones dat hebben.

Maar je zult dan ook de noodzakelijke software voor videoconferencen moeten hebben. Skype heeft nog geen mobiele versie met video ondersteuning.
Een van de ontwikkelaars zei daarover:

“1. Skype video calls are enrypted thus the video stream needs encryting with results in excesive CPU usage. (You probabbly use Coolcamera or WebCamera+ that doesn’t encrypt)
2. Skype video call has to be 2 way, meaning both encryption of your video stream and decription of the incomming video stream (even more cpu)
3. Skype video is sent at 15 fps and 320×240 resolution, webcamera+ (and coolcamera) have variable fps and are really slow at high resolution.
4. Your phones CPU is barely enough for a Skype phone call, add the cpu usage when you receive multiple multichats at the same time plus contact syncronoization and only if you still have half of you resources available we could potentially talk about skype video.

Wifi is really not the issue here…. but we are pretty close since xscale cpus now reach 800mhz and that is a potential starting point.”

(bron)

Kortom, Skype wacht er nog even mee, en dan moet het ook nog door Apple goedgekeurd worden.
Ik ken op dit moment maar één aanbieder van videoconferencing opties voor smartphones. Dat is iVisit en ik moet bekennen dat ik die ook alleen van de filmpjes ken, want ik heb het nog nooit iemand live zien doen. Hier zie je zo’n filmpje:

Bekijk de video op YouTube

Dus…videoconferencing op je iPod Touch? Ik zou er mijn adem niet voor inhouden. Een high definition lens op een iPod Touch als concurrent voor de verschillende Flip modellen. Dat lijkt me wel iets om naar uit te kijken! ;-)

 Reacties uitgeschakeld voor Videoconferencing op je iPod Touch? Vergeet het voorlopig nog maar even  Tags: