Twitter houdt grote schoonmaak

Twitter ruimt op - Klik voor grotere versie

Het is een verschijnsel dat elke Twitter gebruiker tegen komt: “Follower SPAM”.
De meest vreemde Twitter-accounts blijken jou opeens te gaan volgen. Vaak maar met één tweet die iets aanbiedt dat, had het in een mail gestaan, meteen door de SPAM-filter eruit gegooid zou zijn. Soms ook van accounts die duidelijk aangeven dat ze vooral zo veel mogelijk followers willen hebben.
Meestal zijn het ook internationale Twitter-gebruikers en aangezien ik in 99% van de tijd in het Nederlands tweet is het nut van mij volgen als je geen Nederlands begrijpt toch al niet altijd even groot.

Volgen of Blocken?
Ik krijg van elke nieuwe follower een mailtje en bekijk dan ook altijd de pagina van dat account. Is het een twitteraar die ik al volg, of iemand die in het onderwijs werkzaam is, of gewoon al een aantal tweets heeft staan waarvan ik denk “hé, leuk” of “hé, interessant”, dan volg ik hem/haar terug.
In twijfelgevallen onderneem ik geen actie, dan volg ik niet terug.
Maar ziet het er uit als een SPAM-account dan gebruik ik de “block” optie van Twitter. Daardoor verschijn ik niet in de “followers”-lijst en telling van die andere Twitter gebruiker en die andere gebruiker verschijnt niet bij mij. Het voorkomt ook dat via het SPAM-account Direct Messages aan me gestuurd kunnen worden.

Actie van Twitter
Van tijd tot tijd neemt Twitter zelf actie. Soms door middel van het blokkeren van individuele Twitter-accounts, vandaag hebben ze er echter een groot aantal ineens uitgegooid. Blijk ik toch nog 65 followers gehad te hebben die daar toe behoorden. Best veel.
Of het was het gevolg van problemen met de tellers. Want ik weet uiteraard echt niet exact wie die (nu nog) 687 followers zijn.

Foutje in de voorspelling
Het laat ook heel mooi zien dat (sommige) voorspellende software door wijzigingen heel eenvoudig in de war kan raken. Twittercounter zag de opruiming meteen als een verandering in een toch gestage groei followers en voorspelde, blijkbaar alleen op die ene daling daarom voor vandaag eveneens een daling (het laatste rode bolletje in de grafiek). Terwijl daar gezien de ontwikkeling de afgelopen 6 maanden helemaal geen reden voor te verzinnen is.

[update] Zo te zien is het opruimen niet overal goed gegaan, bij Petra de Boevere (Slijterijmeisje op Twitter) is het account ten onrechte als verdacht aangemerkt en suspended. Is al weer gerepareerd zo te zien. Gelukkig maar.