Twitter houdt grote schoonmaak

 Gepubliceerd door om 13:24  Microblogging
jul 242009
 
Twitter ruimt op - Klik voor grotere versie

Het is een verschijnsel dat elke Twitter gebruiker tegen komt: “Follower SPAM”.
De meest vreemde Twitter-accounts blijken jou opeens te gaan volgen. Vaak maar met één tweet die iets aanbiedt dat, had het in een mail gestaan, meteen door de SPAM-filter eruit gegooid zou zijn. Soms ook van accounts die duidelijk aangeven dat ze vooral zo veel mogelijk followers willen hebben.
Meestal zijn het ook internationale Twitter-gebruikers en aangezien ik in 99% van de tijd in het Nederlands tweet is het nut van mij volgen als je geen Nederlands begrijpt toch al niet altijd even groot.

Volgen of Blocken?
Ik krijg van elke nieuwe follower een mailtje en bekijk dan ook altijd de pagina van dat account. Is het een twitteraar die ik al volg, of iemand die in het onderwijs werkzaam is, of gewoon al een aantal tweets heeft staan waarvan ik denk “hé, leuk” of “hé, interessant”, dan volg ik hem/haar terug.
In twijfelgevallen onderneem ik geen actie, dan volg ik niet terug.
Maar ziet het er uit als een SPAM-account dan gebruik ik de “block” optie van Twitter. Daardoor verschijn ik niet in de “followers”-lijst en telling van die andere Twitter gebruiker en die andere gebruiker verschijnt niet bij mij. Het voorkomt ook dat via het SPAM-account Direct Messages aan me gestuurd kunnen worden.

Actie van Twitter
Van tijd tot tijd neemt Twitter zelf actie. Soms door middel van het blokkeren van individuele Twitter-accounts, vandaag hebben ze er echter een groot aantal ineens uitgegooid. Blijk ik toch nog 65 followers gehad te hebben die daar toe behoorden. Best veel.
Of het was het gevolg van problemen met de tellers. Want ik weet uiteraard echt niet exact wie die (nu nog) 687 followers zijn.

Foutje in de voorspelling
Het laat ook heel mooi zien dat (sommige) voorspellende software door wijzigingen heel eenvoudig in de war kan raken. Twittercounter zag de opruiming meteen als een verandering in een toch gestage groei followers en voorspelde, blijkbaar alleen op die ene daling daarom voor vandaag eveneens een daling (het laatste rode bolletje in de grafiek). Terwijl daar gezien de ontwikkeling de afgelopen 6 maanden helemaal geen reden voor te verzinnen is.

[update] Zo te zien is het opruimen niet overal goed gegaan, bij Petra de Boevere (Slijterijmeisje op Twitter) is het account ten onrechte als verdacht aangemerkt en suspended. Is al weer gerepareerd zo te zien. Gelukkig maar.

 Reacties uitgeschakeld voor Twitter houdt grote schoonmaak  Tags:

Google Latitude op de iPhone

 Gepubliceerd door om 07:04  iOS
jul 242009
 
Screenshot Google Latitude iPhone (foto door: PiAir (Old Skool))

Alle grote blogs schreven er vannacht al over, maar toch ook hier nog even: ook op de iPhone kun je nu Google Latitude gebruiken.
Is dat big news? Nee, eigenlijk niet. Je kon en kunt op de iPhone je eigen locatie heel eenvoudig bepalen via de ingebouwde maps applicatie. En het doorsturen van je locatie naar anderen kon ook al op verschillende manieren, bijvoorbeeld via BrightKite.
Waarom maken ze zich bij TechCrunch dan zo boos/druk?

Nou, voornamelijk omdat het kan. En daarnaast omdat Google Latitude op de iPhone een webapplicatie is en geen ‘echte’ applicatie. Ik moet bekennen dat ik niet echt kan verzinnen waarom dat een probleem is. Behalve dan het feit dat iemand anders (Apple) dan de ontwikkelaar (Google) dat bepaald heeft.

Het enige échte manko van de applicatie zou kunnen zijn dat Google Latitude niet in staat is om op de achtergrond je locatie door te geven. Maar dat kon ook nog niet als het een echte applicatie was want die mogen niet op de achtergrond blijven draaien.
Ik kan me voorstellen dat dit een feature is die in een toekomstige firmware update van de iPhone gewoon verwerkt wordt in de bestaande Maps applicatie. Het is echter potentieel een batterijvreter. Op mijn HP iPAQ werkte dat trouwens helemaal niet. Daar kon Latitude niet via het GSM netwerk mijn locatie bepalen.

En, ik heb sowieso nog niet gemerkt dat de mensen die ik ken er zo op zitten te wachten om te kunnen zien waar ik op elk moment van de dag ben. Of dat ze er zelf zo veel moeite voor willen doen om te laten zien waar zij zijn.
Ja, wel van tijd tot tijd, en dat maakt het inchecken met foto of notitie via Brightkite ook op de iPhone best handig. Maar toen ik gisteren zocht op Twitter-contacten die ook Brightkite gebruiken vond ik er maar een paar. Dus ook daar valt het nog mee/tegen.

Hoe dan ook, webapplicatie of niet, ik heb een snelkoppeling naar de applicatie toegevoegd op mijn iPhone. Je kunt me nog steeds uitnodigen als Friend als je dat wil. Dat kan in Latitude door het sturen van een uitnodiging naar via P.Gorissen (at) gmail.com, geldt ook voor Brightkite.