mei 312008
 
Torley in iTunes (foto door: PiAir (Old Skool))

Vorige week schreef Torley over de mogelijkheid om YouTube filmpjes in Second Life te kunnen bekijken. In Second Life kun je (nog) geen Flash video weergeven, maar alleen video die afspeelt in de Quicktime player. YouTube filmpjes zijn standaard alleen in Flash video formaat beschikbaar, maar sinds een tijdje ook in MP4 formaat. Dat MP4 bestand heeft dan een hogere kwaliteit dan de Flash video heeft.
Die hogere kwaliteit maakt het direct vanaf YouTube in MP4 formaat downloaden/gebruiken van de filmpjes aantrekkelijk ten opzichte van de diensten die een conversie uitvoeren van de Flash video bestanden die YouTube aanbiedt.
Torley liet zien hoe je de URL voor die MP4 kon achterhalen en dat die dan kon afspelen in Second Life.
Helaas bleek het niet zo eenvoudig te zijn als Torley in eerste instantie deed geloven (en zelf dacht).
Zoals ik hier al beschreef: YouTube genereert namelijk steeds een token dat je nodig hebt om de MP4-versie op te halen. Dat token heeft maar een geldigheid van zo’n minuut of vijf.
Voor de link in de pagina die je kunt gebruiken om de MP4-versie handmatig te downloaden geen probleem, maar voor een link vanuit Second Life werkt dat niet.

Een tweede wens die ik had was het eenvoudig offline kunnen bekijken van de instructiefilmpjes die Toley met grote regelmaat maakt. De video pagina bij Second Life heeft geen RSS-feed met enclosures, maar ze staan ook allemaal op YouTube. Het zou toch mogelijk moeten zijn om de MP4-versies op de een of andere manier in iTunes te krijgen? Lees verder….

mei 292008
 
Green Screen in Second Life (foto door: PiAir (Old Skool))

Hans Mestrum vroeg zich af hoe ik Peter McAllister vanuit Second Life in het ICT en Onderwijs lab had gekregen voor dit filmpje. Helaas voor Peter is hij daar nooit echt geweest, alleen virtueel.

Eigenlijk is het proces identiek aan de manier waarop ik dit filmpje gemaakt heb. De uitgebreide uitleg kun je hier vinden.

De samenvatting: Je zet een green screen in Second Life, maakt een opname naar AVI-formaat met Camtasia Studio, importeert de AVI in Pinnacle Studio en vervangt daar de groene achtergrond door videofragmenten en afbeeldingen.

De opname is overigens niet gemaakt met de nieuwe 1.2 RC8, die was toen nog niet beschikbaar. Het beschikbaar komen daarvan maakt het nog iets eenvoudiger omdat je niets aan Second Life hoeft aan te passen.

Green Screen in Second Life (foto door: PiAir (Old Skool)) Green Screen in Second Life (foto door: PiAir (Old Skool))

 Reacties uitgeschakeld voor Hoe kwam Peter in het ICT en Onderwijs Lab?  Tags:
mei 292008
 


Vandaag was er weer een interne bijeenkomst waar ik iets zou vertellen over het ICT en Onderwijs Lab terwijl ik op dat moment in een ander overleg zat.
In plaats van het filmpje van de vorige keer waar ikzelf uitleg gaf bij mijn werkzaamheden hebben we besloten om deze keer Peter McAllister te sturen. Die vond het ook wel fijn om een keer in het lab te zijn.

mei 292008
 
Google Earth Plugin

Natuurlijk heb ik gisterenavond nog even met de Google Earth plugin gespeeld. Ik was namelijk wel nieuwsgierig hoe die claim van ‘één regel code’ voor het integreren van de plugin in bestaande maps zou werken.
Nou, niet helemaal, maar bijna.
Toen ik dat bij de Google Map op deze pagina verscheen er wel de knop “Earth” zoals je die ook bij de afbeelding hier op de pagina ziet, maar na klikken er op bleef het venster grijs.
Kan aan de niet zo heel standaard code in die pagina liggen, kan ook aan de plugin liggen. Maar goed, eerst even een andere poging.

De screenshots bij dit bericht zijn gemaakt op basis van deze pagina. Die kun je ook gewoon bekijken zonder plugin.
Ik zal stap voor stap uitleggen hoe e.e.a. werkt, het was net wat kort dag om er een filmpje van te maken. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Google Earth coming to a browser near you! #2  Tags:
mei 282008
 
Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool))

OK, er zitten nog wat beperkingen aan. Zo is het nog alleen voor Windows beschikbaar (maar wel al voor IE en Firefox) en moest ik Firefox eerst afsluiten voordat ik de plugin kon installeren, maar het is hoe dan ook een belangrijke eerste stap. Waar heb ik het over? Over Google Earth als plugin in je browser.
Het is de eerste stap naar de definitieve integratie van Google Earth en Google Maps.
Het was een punt waar Microsoft tot nu toe een stapje voorsprong had. Zij hadden die twee functionaliteiten al geïntegreerd als browserversie.
Maar Google laat zien dat het kan wat Microsoft vroeger kon: “erop en erover”.

Nu al in deze versie is het mogelijk om met behulp van Javascript de plugin te besturen. Bijvoorbeeld voor het aanpassen van de weergave, het in of uitschakelen van de weergave van gebouwen, het in of uitschakelen van de navigatieknoppen etc. En dat zijn maar een paar voorbeelden.
Ook Google Sky en de weergave van de 3D gebouwen is gewoon mogelijk in de plugin.

Ook de andere kant op is de integratie eenvoudig. Met het toevoegen van een beetje extra code wordt een bestaande Google Map opeens een Google Map met “Earth” knopje. Waarbij markers en lijnen (uiteraard) behouden blijven in de geschakelde weergave.

Dit gaat nog wel heel wat uitproberen kosten en voorlopig kun je natuurlijk het beste nog gewoon de Google Earth applicatie gebruiken. Maar dit is mooi spul.

Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool)) Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool)) Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool))

 Reacties uitgeschakeld voor Google Earth coming to a browser near you!  Tags:

VCASMO Labs

 Gepubliceerd door om 09:17  Leertechnologie
mei 282008
 
VCASMO Labs - Klik voor grotere versie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik VCASMO niet zo vaak meer gebruik, maar dat heeft dan vooral te maken met de andere opties die ik op het moment ter beschikking heb voor het opnemen van presentaties. Maar ik durf zondermeer te zeggen dat ze op dit moment dé plek zijn om te gaan kijken als je video + presentaties online wilt zetten. Zeker nu je die ook weer kunt downloaden en je dus zeker weet dat ze zelfs bij het mogelijk verdwijnen van de dienst behouden blijven.
En ze ontwikkelen hard door. Zo hebben ze uitgebreidere skinning opties gekregen waarbij je veel meer invloed kunt hebben op de manier waarop de afspeler er uit zien.
In hun Labs omgeving kun je aanvullende documentatie vinden én een aantal ontwikkelingen zien waar ze nu mee aan het experimenteren zijn. Zoals het koppelen van video aan een Google Map of Yahoo Map. Daarbij wordt de locatie van de video-opname op de kaart steeds bijgewerkt, iets wat natuurlijk ook ook al kan maar handmatig scriptingwerk kost.

Of het met handgebaren besturen van de VCASMO interface. Er vindt dan een soort bewegingdetectie plaats op basis van het beeld dat opgenomen wordt met je webcam. Je hoeft geen speciale software te installeren. Het werkt, niet te vangen in een screenshot, dus zelf uitproberen zou ik zeggen.
Ik voorspel dat we het binnenkort vast nog wel ‘in het wild’ gedemonstreerd zien, maar dan vast niet door mij. ;-)

Kortom, een site om in de gaten te houden.

Opnames SURFnet Relatiedagen 2008

 Gepubliceerd door om 06:47  SURF
mei 272008
 
SURFnet relatiedagen - Klik voor grotere versie

Ook de SURFnet Relatiedagen 2008 zijn opgenomen, tijdens de dagen zelf live gestreamed en beschikbaar om achteraf terug te kijken. Goed voor uren kijkgenot.
Anders dan bij systemen als Mediasite of Apreso/Echo360 zijn deze opnames het betere ‘handwerk’ waarbij tijdens het opnemen geschakeld wordt tussen de video-opname van de spreker en de video-opname van de dia’s.
Ook hier (net als bij Triple-L) ga ik het even niet in mijn hoofd halen daar hard over te mopperen, maar het gebrek aan mogelijkheden om te navigeren binnen een video wordt bij zulk groot aanbod van video’s natuurlijk heel duidelijk zichtbaar.

Mijn aanpak in zo’n geval is het aanzetten van de video en dan bijvoorbeeld een blogpost maken, van tijd tot tijd schakel ik dan terug naar de video bijvoorbeeld als er een stukje voorbij komt waarbij ik ook de slide of de demo wil zien. Multitasking dus.

 Reacties uitgeschakeld voor Opnames SURFnet Relatiedagen 2008  Tags:
mei 272008
 
Harvesterdag - Klik voor grotere versie
“De Nationale Harversterdag is de afsluiting van het succesvolle Triple L project: Live events als Leerobjecten voor Leeromgevingen. Triple L heeft werkwijzen ontwikkeld waarmee de mogelijkheden van audio en video optimaal benut kunnen worden voor het hergebruik van live events zoals hoorcolleges. Bijbehorende didactische werkvormen zijn gericht op het ‘eerste’ en op het ‘herhaalde’ gebruik van hoorcolleges, lezingen, interviews en oraties.”

(bron)

Het aanbod van opnames van evenementen die ik gemist heb is op het moment wat groter dan dat ik al heb kunnen bekijken, dus ik kan je nog niet veel vertellen over de (inhoudelijk) kwaliteit van de sessies tijdens de Nationale Harvesterdag van Triple-L. Maar ze staan online en kunnen door iedereen bekeken worden.
Even een praktisch puntje: de organisatie heeft er voor gekozen om alle sessies in één grote Mediasite presentatie op te nemen. In plaats van te gaan zeuren over dat dat niet handig is voor ‘mij’ als kijker (ze staan online en ik kan ze bekijken!) even de tip om de navigatie-optie boven in de presentatie te gebruiken:
navigeren - Klik voor grotere versie Via het tweede tabje kom je bij een overzicht van 180 slides en daarmee kun je doorbladeren naar de presentatie of het deel van de presentatie dat je wilt bekijken.

Heb jij al tijd gehad om de opnames te bekijken, dan is je reactie natuurlijk erg welkom! (wellicht met nummer van het fragment? ;-))

 Reacties uitgeschakeld voor Opnames van Nationale Harvesterdag online  Tags:

BLOG50 stopt er mee

 Gepubliceerd door om 06:27  Internet
mei 272008
 
“De Blog50 stopt (voorlopig) met het samenstellen van de maandelijkse lijst van populaire weblogs van Nederland en Belgie.”

(bron)

Volgens mij had het gros van de bloggers nogal een haat-liefde verhouding met deze lijst. Ik ook. Ik hou niet zo van lijstjes, maar omdat het een categorie studie had die aardig groeide was het de moeite waard om ook dit weblog daar in het lijstje te hebben. De criteria stonden altijd ter discussie en het lijkt er ook op alsof dat deels Blog50 de das om gedaan heeft. En wat dat betreft is het eigenlijk wel goed dat ze nu al de stekker er uit trekken.

 Reacties uitgeschakeld voor BLOG50 stopt er mee  Tags: