Google Earth coming to a browser near you!

Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool))

OK, er zitten nog wat beperkingen aan. Zo is het nog alleen voor Windows beschikbaar (maar wel al voor IE en Firefox) en moest ik Firefox eerst afsluiten voordat ik de plugin kon installeren, maar het is hoe dan ook een belangrijke eerste stap. Waar heb ik het over? Over Google Earth als plugin in je browser.
Het is de eerste stap naar de definitieve integratie van Google Earth en Google Maps.
Het was een punt waar Microsoft tot nu toe een stapje voorsprong had. Zij hadden die twee functionaliteiten al geïntegreerd als browserversie.
Maar Google laat zien dat het kan wat Microsoft vroeger kon: “erop en erover”.

Nu al in deze versie is het mogelijk om met behulp van Javascript de plugin te besturen. Bijvoorbeeld voor het aanpassen van de weergave, het in of uitschakelen van de weergave van gebouwen, het in of uitschakelen van de navigatieknoppen etc. En dat zijn maar een paar voorbeelden.
Ook Google Sky en de weergave van de 3D gebouwen is gewoon mogelijk in de plugin.

Ook de andere kant op is de integratie eenvoudig. Met het toevoegen van een beetje extra code wordt een bestaande Google Map opeens een Google Map met “Earth” knopje. Waarbij markers en lijnen (uiteraard) behouden blijven in de geschakelde weergave.

Dit gaat nog wel heel wat uitproberen kosten en voorlopig kun je natuurlijk het beste nog gewoon de Google Earth applicatie gebruiken. Maar dit is mooi spul.

Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool)) Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool)) Google Earth plugin (foto door: PiAir (Old Skool))