Google Earth coming to a browser near you! #2

Google Earth Plugin

Natuurlijk heb ik gisterenavond nog even met de Google Earth plugin gespeeld. Ik was namelijk wel nieuwsgierig hoe die claim van ‘één regel code’ voor het integreren van de plugin in bestaande maps zou werken.
Nou, niet helemaal, maar bijna.
Toen ik dat bij de Google Map op deze pagina verscheen er wel de knop “Earth” zoals je die ook bij de afbeelding hier op de pagina ziet, maar na klikken er op bleef het venster grijs.
Kan aan de niet zo heel standaard code in die pagina liggen, kan ook aan de plugin liggen. Maar goed, eerst even een andere poging.

De screenshots bij dit bericht zijn gemaakt op basis van deze pagina. Die kun je ook gewoon bekijken zonder plugin.
Ik zal stap voor stap uitleggen hoe e.e.a. werkt, het was net wat kort dag om er een filmpje van te maken. Bron van de gegevens
Je ziet een Google Maps pagina met daarop de markers die afkomstig zijn van deze pagina, een publieke Google Maps waar je kunt aangeven waar je werkt.
Als je daar op “Weergeven in Google Earth” klikt, dan wordt Google Earth opgestart (indien aanwezig) en worden de markers in Google Earth weergegeven.
Je kunt er ook voor kiezen om het KML-bestand niet te openen maar op je computer te bewaren. Dat heb ik gedaan. Die KML heb ik op de server hier gezet zodat ik er naar kan verwijzen vanuit de code achter de Google Maps pagina hier.

KML in Google Maps
Ik zal nu niet in gaan op de code die nodig is voor het tonen van de informatie van een KML bestand in een Google Maps kaart, maar als je het echt wil weten kijk dan even in de broncode van de pagina. Het zijn letterlijk 2 regels die dat voor je regelen.

Earh Plugin toevoegen
Als je naar de screenshot en de live versie van de Google Map kijkt dan zie dat er een extra knop boven aan de kaart staat met daarop Earth.

En het klopt, het laten verschijnen van die knop in een standaard Google Map is inderdaad slechts het toevoegen van één regel code:
map.addMapType(G_SATELLITE_3D_MAP);
Met die regel is de knop zichtbaar, zonder is hij niet zichtbaar.

Opstarten zonder plugin
Klik op die knop, zonder dat je de Google Earth plugin geïnstalleerd hebt staan, dan krijg je de melding dat je de plugin nodig hebt:
Google Earth Plugin (foto door: PiAir (Old Skool))
De installatie ging bij mij vandaag beter. Gisteren wilde de plugin niet installeren terwijl Firefox open stond, vandaag ging dat wel, maar de laatste stap het opnieuw opstarten van Firefox werkte nog niet.
Mooi is wel dat de plugin nu meteen geïnstalleerd wordt voor Internet Explorer en Firefox, dus met één keer installeren ben je klaar.
Ik kon vanochtend niet testen wat je op een Mac te zien krijgt, die heb ik nu niet hier.

De actieve Google Earth plugin
Als je na installatie van de plugin naar de pagina terug gaat en op de Earth knopt klikt dan zie je dit:
Google Earth Plugin (foto door: PiAir (Old Skool))
Dat lijkt nog niet zo heel veel anders, maar het verschil merk je als je je view aanpast:
Google Earth Plugin (foto door: PiAir (Old Skool))

Standaard kaal opgeleverd
Je ziet overigens dat de Google Earth plugin met die ene regel code niet veel andere opties zichtbaar maakt. Het terugschakelen naar Google Maps weergave is zo niet mogelijk, ook de andere opties die je in Google Earth hebt zijn niet zichtbaar.

Die zou ik met behulp van Javascript code allemaal zelf moeten kunnen toevoegen, maar dat is iets voor een volgende keer.